Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Vilka alpinskidor är bäst i test?
- Bästa all mountain-skidorna: Völkl Deacon 80
- Bästa pistskidorna: Head Supershape E-Magnum
- Bästa offpistskidorna: Salomon QST 98
- Bästa freerideskidorna: Völkl Mantra 102
- Bästa parkskidorna: Armada ARV 96
- Bästa toppturskidorna: Blizzard Zero G 105
- Tredimensionella fiberglas
- Förmonterande bindningar
- Fungerar i alla snöförhållanden
Oavsett vilka snöförhållanden du ger dig ut i kommer all mountain-skidorna Völkl Deacon 80 att hjälpa dig att prestera på topp. Tack vare en nyare teknologi med tredimensionella fiberglas i skikt på både tip och tail kommer de att ge dig bättre grepp, spänstighet och stabilitet i backen även under de mer tuffa snöförhållandena.
Völkl Deacon 80 kommer dessutom med förmonterande LowRide XL-bindningar som har GripWalk-kompatibilitet. Dessa bindningar har en låg ståhöjd och leder inte bara till att du får en bättre kraftöverföring, utan också en skönare och bättre skidkänsla.
- EMC-teknik
- Stabila men bra prestanda
- Förlåtande för misstag
För dig som är en klassisk piståkare och som letar efter ett par skidor som ger en bra prestanda ska kolla in Head Supershape E-Magnum 2021. Det är ett par skidor som har bra smidighet och är mer förlåtande än de mer högpresterande tävlingsskidorna.
Den är designad med EMC-teknik som minskar vibrationer och bidrar till en bra stabilitet. Dessa pistskidor fungerar alltså för hela dagen i och utanför pisten om så skulle önskas. Heas Supershape E-Magnum 2021 finns i fem olika längder: 149 cm, 156 cm, 163 cm, 170 cm och 177 cm. Du kommer alltså hitta ett par som fungerar bra för dig.
- Smal design men fortsatt stabil
- Kvick respons
- Twin-rocker design
Salomon QST 98 2022 är för dig som letar efter ett par offpist-skidor där du kan leka ordentligt i lössnön. Även om dessa har en smalare design är de stabila och lättmanövrerade i offpisten.
Tack vare att skidan har en titanalförstärkning och att den bredaste punkten är något lägre än innan, blir skidan mer lekfull och kvick i sin respons. Det är såklart något som alla offpist-åkare uppskattar. Salomon QST 98 2022 har en midjebredd på 98 mm och finns i fyra längder att välja på: 169 cm, 176 cm, 183 cm och 189 cm.
- 3D radius-teknologi
- Fyra olika längder att välja mellan
- Utrustade med titanal på under- och ovansida
Völkl Mantra 102 2022 är de ultimata freeride-skidorna inför årets skidsäsong. Det finns fyra olika längder att välja på: 170 cm, 177 cm, 184 cm och 191 cm.
Oavsett vilken längd du väljer är alla utrustade med ett fullt lager titanal på undersidan och en titanal frame på ovansidan. Det är något som gör att du får en ännu kvickare känsla än de tidigare versionerna.
De är även designade med en ny teknologi som kallas 3D radius. Denna design gör skidans svängradie otroligt mångsidig, vilket såklart är något som du som freeride-åkare vill ha.
- Speciellt designade för parken
- Fungerar även i djupare snö
- Fyra olika längder
Dessa Armada ARV 96 2023-skidor är designade för dig som älskar parken och alla de hopp och tricks som finns att göra i skidbacken. Modellen från Armada är en twintip-skida som har en midja på 96 mm, men eftersom det är rocker på sidan av skidan fungerar den även i djupare snö om du hamnar där.
Armada ARV 96 2023 finns i fyra olika längder att välja på så att du kan hitta ett par som passar dig bäst. Dessa längder är 163 cm, 170 cm, 177 cm och 184 cm.
- Låg vikt men stabila
- Optimalt kantgrepp tack vare kolfiber
- 3D-format kolfiberchassi
Blizzard Zero G 105 2022 är de skidor du ska välja om du letar efter ett par som du kan ta dig till toppen av berget med. De har en bred design och har en stor mångsidighet på berget, samtidigt som du kommer att ha både stabila och roliga åk med dem på vägen ner.
Fastän skidan har en låg vikt är de stabila och lätta att kontrollera när du ger dig ut på toppen eller annan terräng. Blizzard Zero G 105 2022 finns i fyra olika längder, dessa är 164 cm, 172 cm, 180 cm och 188 cm.
Köpguide för alpinskidor
Välj skida efter där du ska åka
När du letar efter ett par nya alpinskidor vill du såklart hitta det som passar bäst för dig och din åkning. Därför är det viktigt att du först reder ut var, när och hur du vill åka då detta kommer att påverka ditt val på skidor.
Typer av alpinskidor
All mountain-skidor
Detta är den typ av skidor som är perfekta för dig som tycker om att både åka i och utanför pistat område, över hela berget helt enkelt. All mountain-skidor är allsidiga och fungerar för det allra mesta då dess storlek hjälper dig att vara kvar uppe på snön och inte skära fast.
Pistskidor
Detta är för dig som gillar att vara i de pistade backarna och som vill ha ett bra kantgrepp. Pistskidor fungerar bra på fast underlag, men däremot faller de lättare igenom lössnö vilket gör det svårare att åka offpist.
Offpistskidor
Tvärtemot pistskidor är offpist-skidor designade för att klara av djup snö och puder. Dessa är några av de bredaste skidorna och fungerar bra för att lätt ta sig igenom lössnö.
Freerideskidor
Freeride-skidor ligger emellan all mountain-skidan och offpist-skidan. Skillnaden är att freeride-skidor är bra för dig som främst tycker om att åka offpist men som ibland även tar dig igenom pistade backar.
Parkskidor
Dessa skidor är för dig som älskar att hänga i parken och utföra olika tricks och hopp. Dessa har twintip, så det fungerar lika bra att landa framåt som bakåt precis som de går lika bra att använda för att utföra tricks i skogen som i parken.
Toppturskida
För dig som vill ta dig upp på berget behöver du ha ett par skidor som har bra grepp. Topptur-skidor släpper i hälen och ibland har de även fästen för stighundar så att du lättare tar dig uppför berget.
Längd på skidorna
Att välja rätt längd på skidorna kan påverka din åkning avsevärt även om några centimeter här och där inte alltid känns som det ska göra för stor skillnad. Det finns flera olika faktorer som du ska tänka på när du väljer längden på dina skidor, till exempel din vikt och längd, men också hur stor svängradie du önskar ha.
- Pistskidor: För pistskidor brukar vi rekommendera att ta din längd minus tio cm, ± 5 cm.
- Offpist- och all mountain-skidor: Dessa skidor är lite bredare och kan med fördel också vara lite längre. Här kan du välja ett par skidor som är din längd plus 15 cm, ± 5 cm.
- Park-skidor: När du ska göra tricks och vara mycket i parken är ett par kortare skidor skönt då det är mindre att hålla koll på. Här kan vi rekommendera din längd minus ca 20 cm.
Längd på skidor för barn
När du ska välja ett par skidor för dina barn kan en tumregel vara att de ska vara lika långa som barnet. De kan dock med fördel även vara lite kortare, vilket bara är skönare då det, precis som med park-skidorna, är mindre att hålla koll på för barnet.
Hårdhet på dina skidor
- Mjuk: För dig som är lättare eller nybörjare kan vi rekommendera en mjukare skida eftersom dessa kommer att vara mer reaktiva till dina rörelser. Dessa är ofta lite mer förlåtande och alltså lättare att åka på då de hjälper till med ojämnheter i snön.
- Styv: Tvärtemot det vi skrev över kan vi rekommendera dig som är tyngre eller mer erfaren åkare att ha ett par styvare skidor. Styvare skidor är anpassade för att du ska kunna åka fort utan att känna dig ostabil.
Rocker-profil
- Tip rocker: Med detta menas det att skidans nos går uppåt och detta är väldigt vanligt på dagens skidor oavsett vilket typ. Det är ofta en uppskattad egenskap eftersom det då går jämnare över ojämnheter och hjälper åkaren.
- Full rocker: Med full rocker kommer dina skidor nästintill vara bananformade och denna design passar bra för dig som gillar att åka i lössnö och puder. Det fungerar att användas för dig som är nybörjare men är främst menat att användas i offpisten för mer avancerade åkare.
Källor som hjälpt med produktvalen
Ski Essentials
Recension av Volkl Deacon 80
Recension av Head Supershape E-Magnum
Recension av Volkl Mantra 102
Recension av Armanda ARV 96
Recension av Blizzard Zero G 105
Blister Review
Salomon QST 98
Vanliga frågor om alpinskidor
Ja, alpinskidor behöver vallas. Vi brukar säga att det är bra att valla skidorna en gång per varje veckas åkning.
Vi rekommenderar att valla med vax, och att då hitta ett bra grundvax som fungerar för just alpinåkning.
Lämna ett svar