Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Vilka längdskidor är bäst i test?
- Bästa längdskidorna: Fischer Speedmax 3D Classic Plus
- Bästa skateskidorna: Fischer Speedmax 3D Skate Plus
- Bästa skinskidorna: Atomic Redster C9 Skintec
- Bästa längdskidorna för nybörjare: Atomic Pro C2
- Bästa turskidorna: Fischer Transnordic 66 Crown
- Bästa stakskidorna: Madshus Redline 3.0 DP
- Bästa skateskidorna för nybörjare: Madshus Race Speed Skate
- Många längder att välja mellan
- Friktionsfri åkning tack vare designen
- Optimerad för varma vaxförhållanden
Fischer Speedmax 3D Classic Plus 902 är ett par klassiska längdskidor och de är designade för att du som användare ska kunna åka snabbt och med så lite friktion som möjligt. De fungerar i våta och grova förhållanden tack vare att båda sidorna av skidan är släta och har en glidande sidoväggskonstruktion.
Se till att du har/köper till pjäxor som fungerar med skidorna, då du behöver köpa till bindningar som passar. Du kan välja på fem olika längder mellan 187 cm och 207 cm, vilket betyder att du troligen kommer att hitta ett par som passar dig och din längd bra.
- Många längder att välja mellan
- “Cold base bonding” för bättre vaxabsorption
- Vallningsbara sidväggar
För dig som är mer intresserad av skate är Fischer Speedmax 3D Skate Plus något att kika extra på. Med en ny spetskonstruktion som är kortare, kommer skidorna nu ge dig både bra smidighet och minimal svängvikt. De är även designade för att ge dig så lite motstånd som möjligt när du åker – precis som man vill ha det.
Tack vare Cold Base Bonding absorberar dessa skidor vaxet bättre, och slipbarheten blir också bättre. Skidorna är optimala att använda när temperaturen ligger på runt -10°C eller varmare.
- Många längder att välja mellan
- 100% mohair hud
- Lätt att byta stighuden
Skinskidor har blivit populärt de senaste åren tack vare sin enkelhet, och Atomic Redster C9 Skintec sviker inte. Du kan välja på mellan fyra olika längder på skidan, dessa är mellan 187 cm och 207 cm långa.
Undersidan är täckt med 100% mohair hud och håller i mellan 60 till 80 mil. Huden är fäst på den utfrästa delen av skidan men det är inget som påverkar glidzonerna eftersom detta spann är 30% kortare än på klassiska skidor. Denna hud går lätt att byta ut när det behövs, och dessutom utan verktyg, vilket är smidigt eftersom det kan göras själv i hemmet.
- Bra instegsmodell
- 100% mohair hud
- Enkelt byte av stighuden
För dig som är nybörjare på längdskidor och söker en instegsmodell har vi hittat Atomic Pro C9 Skintec som är populär för just detta. Att ha vallningsfria skidor är väldigt tacksamt, speciellt när du är nybörjare och endast vill fokusera att lära dig tekniken för längdskidåkning.
Dessa skidor har 100% mohair hud som du utan större problem kan byta själv när de blivit utnötta. Det finns två olika längder på dessa, antingen 181 cm eller 195 cm. Bindningen är flyttbar vilket är bra då du på så sätt kan påverka skidans egenskaper när du utvecklas i din skidåkning.
- Hel stålkant
- Offtrack-mönster som ger bra fäste
Fischer Transnordic 66 Crown Xtralight är turskidor som kommer att hjälpa dig när det blir stigningar i miljön. Dessa skidor fungerar lika bra för dig som ska ta dig ut i terräng som för dig som ska göra en polarexpedition. Detta eftersom att de har väldesignade offtrack-mönster under skidan som ger dig bra fäste.
Fischer Transnordic 66 Crown Xtralight har hel stålkant, vilket kommer ge dig som användare både bra stabilitet och effektivitet. Dessa två egenskaper är väldigt viktiga, speciellt hos ett par turskidor. Skidorna väger 3 460 gram per par.
- Man flyger fram på skidorna
- Låg vikt per skida
- Senaste inom raceteknologin
Med ett bra par stakskidor som Madshus Redline 3.0 DP kommer du ta dig framåt snabbt under din stakning.
Dessa skidor kommer med det senaste inom raceteknologin och de är optimerade både för att ha maximal fart, men också för att du ska bibehålla din fart under åket. För dig som ska tävla i längre lopp är detta en viktig egenskap och alltså en egenskap att leta efter i ett par stakskidor. Skidornas finns i en längd som är på 192 cm, och dessa väger endast 950 g per par.
- Carbonförstärkt spann
- Många val på längd
- Varje längd har två olika viktkategorier
För dig som är nybörjare på skate letar du efter ett par lättåkta skidor och där kommer Madshus Race Speed Skate in i bilden. Skidorna passar både för underlag som är hårdare och mjukare, samtidigt som de kommer ge dig en stabil men ändå fartfylld åkning. Det är två bra egenskaper för dig som precis börjar lära dig.
Skidorna finns att välja på i fem olika längder, dessa är mellan 172 cm och 192 cm. Och oavsett längd finns det två viktkategorier, så att du får en skida som verkligen passar dig.
Köpguide för längdskidor
När du ska välja skidor behöver du tänka på mer än endast längd och vikt, det spelar också roll vilken typ av åkning du vill utföra. Förutom det finns det flera andra viktiga specifikationer som du alltid ska kolla på innan din investering.
Välja skidtyp och åkstil
Det vanligaste är att man delar upp längdskidåkning i två olika åkstilar, dessa är klassisk och skate. Förutom dessa två finns det även en tredje åkstil som kallas turåkning.
Klassisk stil
Precis som namnet avslöjar är klassisk åkning det klassiska sättet att åka längdskidor på. Denna typ av åkning betyder att du åker med dina skidor parallella, och klassisk stil fungerar bra när du har spårade leder.
Du kan välja mellan tre olika modeller av skidor:
- Vanliga klassiska längdskidor: Med dessa behöver du valla dina skidor, vilket du kan göra själv om du vet hur det ska göras. Här kan du som verkligen sätter dig in i skidvärlden också välja olika valla beroende på väder och underlaget.
- Vallningsfria längdskidor: Med ett par vallningsfria längdskidor kommer du spara mycket tid. Det är perfekt för dig som kanske inte kan eller orkar lägga ner för mycket tid på att lära dig om hur vallning fungerar. Skinskidor kommer ge bra fäste och är lätta att byta ut själv. Som nybörjare kan du använda dig utav fiskfjäll i fästzonen då det kommer att hjälpa dig i din utveckling.
- Stakskidor: Dessa är konturerade för att de ska fungerar så effektivt som möjligt när man bara stakar.
Skate
Skate är en friare åkstil som idag lockar de flesta längdskidåkare. Detta eftersom det är lite friare, kräver enklare utrustning och är lite mer lättillgängligt eftersom du inte är lika beroende av fina spår.
Skateskidor är oftare styvare än de klassiska längdskidorna, detta är en viktig skillnad eftersom att du som åker skate ska kunna åka på skidans kanter utan att den vrider sig.
Tur
Turåkning är för dig som vill upp på fjällen eller i terrängen. Många använder sig utav turskidor för att se naturen och ge sig ut på upptäcktsfärder, och inte som en träningsform som längdskidor kan anses vara.
Turskidor är bredare vilket ger dem en bra stabilitet och de liknar mer ett par vanliga utförsskidor än längdskidor.
Hur långa längdskidor ska man ha?
När du ska välja längden på dina skidor är det oftast dina egna kroppslängd samt din erfarenhet som du förhåller dig till, men det är inte bara det. Förutom längden och den erfarenhet du har spelar även din vikt en stor roll och varje längd kommer ha en viktintervall. Ofta har tillverkaren egna rekommendationer som du borde följa.
Klassisk stil
- För vuxna: Generellt ska en vuxen ha en skida som är runt 15 till 20 cm längre än kroppslängden. Däremot kan du få gå upp eller ner lite i längden på skidorna beroende på din vikt. Om du är lättare kan du behöva ha ett par kortare medan du som är tyngre kan behöva lite längre.
- För juniorer och barn: För yngre ska skidan vara mellan fem och 20 cm längre än kroppslängden. Precis som för vuxna behövs det här dock anpassas beroende på vikten.
Skate
- För vuxna: Precis som för klassiska längdskidor spelar din vikt in, men om du ligger mellan viktintervallen ska du ha ett par som är mellan 5 och 15 cm längre än din kroppslängd.
- För juniorer och barn: För juniorer och barn brukar det vara en tumregel att de ska ha en skida som är runt 10 cm längre än de själva.
Viktiga specifikationer för klassiska längdskidor
Typ av fästzon: Fästzonen är den delen av skidan som ska tryckas ner med ena foten för att kunna komma framåt med den andra. Du kan välja mellan skin, fiskfjäll eller vallningsbar fästzon.
Fiskfjäll ger bra grepp men kan komma att stoppa glidet lite, det rekommenderas för nybörjaren. Skin-skidor har utvecklats ordentligt senaste åren och ger både väldigt bra fäste utan att påverka glidet för mycket. Med vallningsbara skidor kan du själv påverka hur mycket eller lite fäste du vill ha beroende på underlag och annat.
Spann: Spannet kallas det som du ser går upp i mitten på skidan när de står plant på marken. Enkelt sagt kan man säga att med ett högt spann krävs det en mer teknisk kunnig åkare. Däremot finns det annat som spelar in, som användarens vikt.
Flex: Skidans flex är istället skidans hårdhet, alltså hur lätt eller svårt det är att trycka ner skidans spann mot snön. Denna påverkas av åkarens vikt men också förhållandet på snön som du ska åka på.
Sidoskärning: Sidoskärning är skidans bredd på olika ställen. Som nybörjare rekommenderas en större bredd då detta kommer ge mer stabilitet. För den som ska tävla är smalare skidor att föredra då detta kommer bidra till bättre glid.
Bindningar: Det finns olika typer av bindningar för klassisk längdskidåkning och vilken du väljer beror på vilken typ av skida du ska ha och din erfarenhet. Viktigt att tänka på är att vissa typer av bindningar endast passar med vissa typer av pjäxor, så se till att dessa är kompatibla.
Förutom detta är det bra att kolla om det ingår bindningar till din skida eller om detta är något du behöver välja till. Om du däremot redan har ett par bindningar sedan tidigare kan vi rekommendera att titta på ett par skidor som passar dessa då det kommer att spara dig pengar.
Viktiga specifikationer för skateskidor
Flex: Skateskidor är hårdare än ett par klassiska längdskidor, men för dig som är nybörjare kan vi rekommendera att börja med en lite mjukare skida. Det kommer att hjälpa dig att hitta tekniken och du blir inte lika straffad för felen som lätt görs i början. För den som kommit ur nybörjarfasen kan en hårdare skida vara bättre då dessa fungerar bättre i högre fart.
Universal eller anpassade: Det finns tre olika typer av skateskidor och vilka du borde ha beror helt på vad du är ute efter med din åkning.
Det finns universalskidor som är för alla typer av snöförhållanden och det är dessa som är rekommenderade för nybörjaren. Förutom dessa finns det även kallföresskidor som är för kall snö och mer fasta förhållanden och så finns det skidor för blötare förhållanden som kommer förbättra ditt glid när det är varma förhållanden.
Om du vill tävla eller utveckla din skateåkning är det bra att ha ett par universalskidor och sen ett eller två par anpassade skidor.
Bindningar: Precis som för klassiska längdskidor är det viktigt att kolla om det ingår bindningar eller inte. Och om du har ett par bindningar sen innan är det smart att välja ett par skidor som fungerar tillsammans med dessa.
Källor som hjälpt med produktvalen
Fitness Frank
Jämförelse av längdskidor
Caldwell Sport
Recension av längdskidor
Friluftsdrömmar
Jämförelse av längdskidor
Faster Skier
Recension av längdskidor
Vanliga frågor om längdskidor
Hur ofta du ska valla dina skidor beror på underlaget du ska åka på. Det är också bra att veta att det kan behöva vallas om, om det skulle vara en större temperaturskillnad från förra gången du var ute. Du kommer själv att känna när det börjar bli trögt att ta dig framåt, då är det ett tecken på att det är dags för en ny omgång.
För dig som ska åka skate ska du ha ett par stavar som är upp till dina öron. Medan du som ska åka klassiska längdskidor ska ha stavar som når upp till dina axlar.
Det finns flera viktiga aspekter inför valet av bindning, först och främst behöver du ha ett par som passar till din pjäxa. Annat är beroende på vilken typ av åkning du kommer att utöva, för dig som funderar på att göra båda så finns det kombibindningar.
Lämna ett svar