Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Att hitta bra längdskidor som fungerar för just din erfarenhetsnivå och kroppstyp kan vara otroligt svårt om du inte har någon tidigare erfarenhet. Vi på friluftslabbet har därför bestämt oss att hjälpa dig lite på traven.
Nedan kan du ta del av våran topplista som går igenom alla de bästa längdskidorna som finns tillgängliga på marknaden, samt även en köpguide som ser till att du hittar rätt skidor för just dig!
8 längdskidor som är bäst i test 2022
Vikt: 900gram | Kön: Unisex | Åkstil: Klassisk | Vallafria: Nej | Dimension (Sidecut): 44/42/44 millimeter
Madshus Redline Carbon Classic är en drömprodukt bland flertalet skidåkare. Skidan är speciellt anpassat och utformad för klassisk åkning i kallföre. Med hjälp av Speed Tip Plus-konstruktion får du optimalt glid. Detta uppnås genom att försiktigt böja framdelen av skidan och maximera et långt och lågt spann.
Skidorna har en vikt på cirka 900 gram, vilket gör de perfekta att bära med sig samtidigt som de blir betydligt lättare att hantera i spåret. En förinstallerad beläggning av P200 nano Black är även inkluderat för att uppnå bästa möjliga resultat.
Detta tillsammans med kompatibilitet för både män och kvinnor och konstruktion, helt och hållet av kolfiber gör Redline Carbon Classic till en underbar skida som vi starkt rekommenderar.
Vikt: 1050 gram | Kön: Unisex | Åkstil: Skate | Vallafria: Nej | Dimension (Sidecut): 44/43/44 millimeter
Race Speed Skate från Madshus kommer med en lite billigare prislapp som inte smäller hål i plånboken. Det är, precis som namnet antyder, en skateskida. Den kommer med en 3D-liknande form som liknar Redline. Formen bidrar med att ge skidan ett behagligt flyt i spåren och glidfasen.
Den är även uppbygg med Carbon (kolfiber) av hög kvalitet som försäkrar ett hårt slutspann och lång hållbarhet. Men, Madshus har även valt att placera tryckzonerna in mot skidans centrum för att du ska kunna starta så fort som möjligt.
En annan sak som är speciellt för just Race Speed modellen är faktumet att den kommer med ett medium nollspann och bärighet både framåt och bakåt. Ett intelligent val då detta ger en mer stabil och riktningssäker skida.
I helhet är Race Speed Skate från Madshus ett utmärkt val för dig som är ute efter god kvalitet för en billigare prislapp!
Vikt: 950 gram | Kön: Unisex | Åkstil: Skate | Vallafria: Nej | Dimension (Sidecut): 41/44/44 millimeter
Här har vi ytterligare en kandidat från Madshus. Redline 3.0 är en högt uppskattad modell av en mängd olika proffsåkare. De kommer nämligen i två olika modeller, en F3 modell som är speciellt anpassad för användning på lite hårdare underlag och snabbare skidföre. Samt en F2 modell som fungerar utmärkt på mjukare underlag och lite långsammare skidåkning.
Men det absolut bästa är att båda typerna passar perfekt som allroundskidor. Skidorna använder sig av Tuned Dynamic Response-teknologi för att uppnå maximal energiförväxling och bibehålla glidyta under hela åkrörelsen.
De olika typerna kommer med speciellt utformade och revolutionerandes egenskaper som garanterar maximal prestanda i spåren. Är du ute efter ett par riktiga proffsskidor som tar din åkning till en ny nivå så är Redline 3.0 från Madshus valet för dig.
Vikt: 1030 gram | Kön: Unisex | Åkstil: Skate | Vallafria: Nej | Dimension (Sidecut): 41/44/44 millimeter
Fisher Speedmax 3D Dp Sprint är en staksskida för de som vill åka snabbt. Skidorna är tillverkade av noggrant utvalda material som inte bara ger dig det absolut bästa glidet i spåren, men också en fantastisk upplevelse som du sent kommer glömma.
Tack vare sin innovativa 3D-teknik öppnas skidan upp för ännu en dimension av förbättringar som håller i många år framöver. Värt att notera är dock att du enbart får använda flytande valla på denna modellen då den annars kan ta skada.
Fisher Speedmax 3D Dp Sprint är en mycket populär skida som fungerar utmärkt för dig som kräver riktigt bra kvalitet och glid i spåren.
Vikt: 1330 gram | Kön: Unisex | Åkstil: Klassisk | Vallafria: Ja | Dimension (Sidecut): 43/44/44 millimeter
Här har vi en Redster C9 Carbon Skintec. Ett par prisvärda längdskidor från Atomic.
Modellen kommer med samma kolfiberkonstruktion och Nomex-kärna som världscupskidan C9 Carbon. Det är en utav Atomics absolut lättaste och snabbaste skinsskida som är reda att ställas upp på startlinjen precis när som helst.
Tack vare Worldcup Race Carbon Insert så får du ett tunt lager kolfiber i skidan som utnyttjar kolfibern på ett så effektivt sätt som möjligt. Något som är essentiellt för just denna skidan, då den fortfarande måste leverera maximal kraft och styrka i förhållande till sin låga vikt.
Redster C9 Carbon Skintec har en lite bredare sidecut på 43/44/44 vilket ger dig bättre stabilitet i spåren, men helt utan att tappa farten. Med en unik Honeycomb-konstruktion och fantastiskt låg vikt blir detta en tävlingsskida som du verkligen inte får missa!
Vikt: 1260 gram | Kön: Unisex | Åkstil: Klassisk | Vallafria: Ja | Dimension (Sidecut): 41/44/44 millimeter
Rossignol Unisex Nordic Skis Delta Sport är ett par skidor som du sent kommer att glömma. Skidorna är speciellt framtagna för att passa vardagsmotionärer och lite yngre åkare i klassisk stil. För att uppnå absolut perfektion i balansen, kommer skidorna utrustande med Active Cap som ger både bak- och framänden en god styvhet i alla förhållanden.
De kommer också försedda med en lätt träkärna, luftkanaler samt förstärkningar av basaltfibrer för en livlig känsla med ökad styrka och energiåtergivning.
Bäst av allt måste dock vara att den passar för män och kvinnor i alla åldrar samt att mohair-skinsen är helt utbytbara vilket ger ett utmärkt avspark i alla snöförhållanden.
En stabil och pålitlig modell helt enkelt för dig som inte behöver de absolut coolaste funktionerna.
Vikt: 1050 gram | Kön: Unisex | Åkstil: Klassisk | Vallafria: Nej | Dimension (Sidecut): 44/42/44 millimeter
Madshus Hypersonic Intelligrip är ett par riktigt bra tävlingsskidor för dig som har en budget att hålla dig till. De kommer nämligen med integrerade IntelliGrips-stighudar som ger fantastisk prestanda både under tävling och träning. Stighudarna består av en speciellt framtagen blandning av mohair och nylon som bidrar med maximal hållbarhet och resistens mot nedisning.
Men, de är även försedda med Rottefella Move-systemet. Detta är ett system som åter dig flytta bindningen medan du står på skidan, så att du, snabbt och enkelt kan justera fäste och glid i spåret utan krångel.
Sidecuten är 44/42/44 och skidorna kommer med en enastående vikt på 1050 gram. Madshus Hypersonic Intelligrip är den absolut bästa budgetskidan på marknaden, punkt!
Vikt: 1330 gram | Kön: Unisex | Åkstil: Klassisk | Vallafria: Ja | Dimension (Sidecut): 41/44/44 millimeter
Twin Skin Pro är ett par längdskidor som passar alla. De kommer nämligen försedda med en tvådelad mohairhud som ligger omlott under spannet. Detta innebär att skidan kan uppnå det absolut bästa fästet i de kritiska områdena där fästytan övergår till glidyta. Allt för att du ska känna dig så säker som möjligt i spåren.
Risken för ifrysningen minimeras även tack vare den inbyggda teflonbeläggningen som under lång tid visat goda effekter mot just detta. Twin Skin Pro kommer försedd med en integrerad träkärna och en 0,2 millimeter tunn laminat av naturliga fibrer. En kombination som i slutändan innebär en total vikt på 1330 gram.
Sist men inte minst så ingår även en universal sten slipning och spannkurva med korta övergångsområden för bästa släpp och ett så brett användningsområde som möjligt.
Är du ute efter en modell som kan användas för mer än en sak så är Twin Skin Pro den modellen du ska satsa på!
Köpguide: Så hittar du de bästa längdskidorna för just dig!
Som du säkert vet så kan det vara otroligt svårt att hitta den rätta modellen av längdskidor som passar bra för just dina behov och åkningsnivå. Nedan kan du ta del av våran köpguide som förhoppningsvis gör ditt val mycket enklare.
Klassisk eller skate
Det allra första och främsta som du bör ha i åtanke innan du köper ett par längdskidor, är vilken åkstil du använder. Det finns två stycken olika - antingen gör du klassisk längdåkning som innebär en rak körning i “lugnt” tempo, eller så kan du även köra skate som generellt sätt går lite fortare och påminner mer om skären du tar med skridskor.
Klassiska skidor har en lite bredare och mer stabil design som är anpassad för användning i spåren medan skateskidorna är lite smalare och ger en sportigare design. Vilken utav dessa stilarna du väljer spelar ingen roll, men det är viktigt att du ser till att skidan passar din åkstil.
Prisklass
Längdskidor kan kosta allt mellan fem hundra och tiotusentals kronor. De skiljer sig ganska dramatiskt åt även när det kommer till funktioner, men faktumet är att alla inte är så nödvändiga som det kan se ut.
Det finns längdskidor som kostar runt tusenlappen och fungerar alldeles utmärkt för vardagsmotionären som bara har längdskidor som en hobby. Värt att notera är att dessa modeller oftast inte har en lika lång livslängd som premium-varianterna, men om du bara hade tänkt att använda de i några år och sporadiskt är de helt perfekta!
För att få tag på de dyrare modellerna måste du hosta upp minst 3000 kronor, dessa har en längre hållbarhet, styvare och snabbare design, men samtidigt är de även mer svårmanövrerade.
Känn alltid efter själv. Behöver du den allra dyraste modellen när du bara ska använda dem i något år, eller krävs det premium-funktioner? Välj det som känns rätt och passar plånboken.
Vallningsfria eller inte?
Du kan välja mellan att köpa vallningsfria, eller icke vallningsfria skidor. Vallningsfria skidor innebär att du slipper valla dem inför varje åkning, något som kan spara bra med tid för den som inte tar skidåkningen allt för seriöst.
Vill du däremot få ut absolut bästa resultat så måste du valla skidorna varje gång. Dessa glider nämligen bättre i nedförsbackar än vallningsfia och är således även mer anpassade för den erfarne.
För nybörjare rekommenderar vi starkt att du börjar med vallningsfria skidor då dessa anses vara “säkrare” och inte behöver någon service eller omsorg i allmänhet. De klarar sig helt själva. För dig som är ute efter maximal fart och även har lite erfarenhet med längdskidor rekommenderar vi vanliga skidor för bästa resultat!
Längd
En utav de absolut viktigaste faktorerna som spelar in när du ska välja rätt längdskidor, är längden. Först och främst beror skidlängden på hur lång du är och hur mycket du väger. Men också vilket typ av åkning du ska utföra. Detta skiljer sig såklart från person till person, men i regel kan man säga att skidorna ska vara ungefär 30 centimeter längre än vad din kroppslängd är - exempelvis om du är 180 centimeter lång, då ska dina skidor vara 210 centimeter långa.
Skate och klassisk åkning skiljer sig lite från varandra här också. Skate har en lite mer aggressiv design där du behöver lite kortare skidor medan klassisk åkning inte har samma krav.
För att göra det enklare behöver du nästan alltid ange kroppsvikt, längd och åktyp när du köper dina längdskidor. Något som förenklar ditt val markant och gör att du ser direkt vilka längdskidor som passar dig bäst.
Pjäxor och stavar
Du måste också tänka på vilka pjäxor du använder. Oavsett om du har köpt de absolut bästa skidorna på marknaden, så är de fortfarande bara lika starka som dina pjäxor.
Pjäxorna måste nämligen vara anpassade för bindningarna på skidorna, men även din längd. Därför avråder vi även dig från att köpa begagnade delar när det kommer till längdskidåkning.
Det är otroligt svårt att hitta rätt komponenter som inte bara passar bra med varandra, men också med dig. Köp istället ett komplett paket där samtliga komponenter ingår; pjäxor, stavar och skidor.
Hur vi hittade produkterna till topplistan
Att hitta de absolut bästa längdskidorna på marknaden är inte ett lätt uppdrag, då det finns en stor mängd märken och modeller. För att göra valet av skidor enklare använde vi oss därför av följande kriterier.
Den absolut största faktorn som spelade in när vi skulle välja, var om längdskidorna hade varit med i “bäst i test” eller andra topplistor och presterat bra. Därefter kunde vi sedan ta en noggrann titt på hur tidigare kunder upplevt produkten, genom recensioner och dra en klarare slutsats.
Men vi hade även material, greppvänlighet och pris i åtanke, vi vet att allas fickor har olika djup och vi ville verkligen se till att det fanns en modeller för alla, budget och tävlingsmodeller.
Sist men inte minst så kikade vi även på vilket varumärke skidorna kommer ifrån.
Genom att se till att samtliga modeller på topplistan kom från väl etablerade varumärken kan vi garantera bästa möjliga kvalitet och prisvärdhet!
Källor som hjälpte med produktvalen:
Testvinnarna
Jämförelse av längdskidor
Testat.nu
Topplista med längdskidor
Friluftsdrömmar
Topplista med längdskidor
Intersport
Guide till längdskidor
Köpa bästa
Test av längdskidor
Erik Vickström
Recension av Madshus Redline Carbon Classic
Caldwell Sport
Recension av Madshus Redline 3.0
Ski Essentials
Recension av Rosignol Delta Sport
Recension av Fisher Twin Skin Pro
Trailspace
Recension av Madshus Nanosonic Interlligrip
Sammanfattning
Nu har du tagit del av våran topplista som går igenom samtliga modeller som vi anser vara de absolut bästa marknaden levererar. Att hitta rätt längdskidor kräver en del efterforskning och att du ser till dina egna behov av skidorna och de funktioner som är viktiga för just dig.
I köpguiden fick du också lite extra tips på vad som kan vara värt att tänka på innan du bestämmer dig för att köpa dina längdskidor.
Har du några ytterligare funderingar eller frågor så får du jättegärna lämna de i kommentarerna nedan.
Lämna ett svar