Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
För dig som tränar mycket eller gilla att tävla i löpning, cykling eller någon annan sport så är det av yttersta vikt att få i sig tillräckligt mycket vätska. Ett enkelt och smidigt sätt att lösa det på är att köpa ett vätskesystem.
Med ett vätskesystem har du alltid vätska med dig och kan tack vare en slang få i dig vätskan utan att behöva avbryta din aktivitet. Vi rekommenderar vår vinnare Salomon Adv Skin 12 Set lite extra tack vare passformen, användbarheten och de extra finesserna.
8 vätskesystem som är bäst i test 2024
- Salomon Adv Skin 12 SetBästa vätskesystemet
- Ultimate Direction Ultra Vest 5.0Mest mångsidiga valet
- Uswe Pace 8100% skumpfri
- Osprey Talon 6Bästa midjeväskan
- Uswe Nordic 10Bäst för kalla äventyr
- Camelbak Zephyr VestKundfavorit
- Camelbak Ultra Pro Vest 34Lättaste vätskesystemet
- Salomon Adv Skin 8 Set WomenSpeciellt anpassad för kvinnor
Kön: Unisex | Packvolym: 12 liter | Vikt: 276 gram | Bröstrem: Nej (gummiband)
När smidighet och följsamhet är din största prioritet så är Adv Skin 12 Set från Salomon det ultimata valet för dig. Här får du mer väst och mindre ryggsäck, allt detta har skett genom extensiv research där Salomon upptäckte att löpare inte behöver lika mycket packning som de tror. Här får du alltså en vätskesystemanpassad, elastisk väst och utrymme för de mest essentiella föremålen.
På ryggen hittar du en stretchficka där du exempelvis kan förvara regnkläder och förstärkningsplagg. Framtill finns det flertalet fickor och utrymmen för softflaskor och energibars, som kan komma att behövas under turen.
Baktill finns det även fästen för stavar och dylikt som gör att din utrustning sitter säkert och smidigt. Är du ute efter ett prisbelönt och superpopulärt vätskesystem så ska du satsa på Salomon ADV Skin 12 Set.
Kön: Unisex | Packvolym: 10,8 liter | Vikt: 180 gram | Bröstrem: Ja
Ultra Vest 5.0 från Ultimate Direction är precis som namnet antyder, en ultrafunktionell löparryggsäck för alla typer av aktiviteter. Med kärlek från trail- och ultralöpare från runt om i världen var detta bara en produkt som vi var tvungna att ha med.
Remmarna på Ultra Vest 5.0 är breda och mjuka, de irriterar inte ens mot bar hud. Tack vare remmarnas unika konstruktion får du här också möjligheten att snabbt ändra, spänna och justera västen så att den sitter tajt och nära mot kroppen. Tar du sedan hjälp av Comfort Cinch 2.0 får du västen att enkelt hänga med i dina rörelser genom att dra ihop sig i ryggen.
Materialet kommer av slitstark ripstop-nylon som är silikonbehandlad för bästa möjliga vattenavvisande egenskaper. Baktill på västen hittar du även en elastisk och praktisk meshficka och snodd för exempelvis en extra jacka eller tröja.
Alla dessa egenskaper tillsammans med en respektabel packvolym på 10,8 liter gör Ultra Vest 5.0 till ett smart val för den som vill bära lätt.
Kön: Unisex | Packvolym: 8 liter | Vikt: 258 gram | Bröstrem: Ja
Uswe Pace 8 är en vätskeryggsäck som verkligen har konstruerats för att sitta mot kroppen på ett säkert sätt. Denna innovativa ryggsäck kommer nämligen med en patenterad och prisvinnande NDM-teknologi vilket gör ryggsäcken 100% skumpfri.
Ryggsäcken sitter tajt över kroppen vilket inte bara ger dig lättare möjlighet för en god andning, men också bättre rörelsefrihet när du springer. På insidan hittar du en packningsvolym på 8 liter av komprimerbart utrymme för dina nödvändigaste saker.
Men inte nog med det. På sidan av ryggsäcken hittar du även två stretchiga sidfickor samt två bröstfickor där du förvarar dina båda Ultraflasks á 500ml vardera.
Är du ute efter ett vätskesystem med ergonomisk passform och framförallt, en helt skumpfri ryggsäck så är Uswe Pace 8 det rätta valet för dig.
Kön: Unisex | Packvolym: 6 liter | Vikt: 335 gram | Bröstrem: Nej
Osprey Talon 6 är en modell på denna topplistan som sticker ut lite från konkurrensen. Detta är nämligen ingen ryggsäck, istället får du en midjeväska som passar perfekt för dagsturen, löprundan eller skidspåret. Det integrerade höftbältet på Osprey Talon 6 är försett med en lätt vaddering för att maximera komfort under hela dagarna.
Tillkommer gör även ett stort extrafack där du exempelvis kan packa ner saker såsom extra tröjor, eller varför inte lite extra tilltugg för turen. På sidan av midjeväskan finns det två stycken fickor där du enkelt och smidigt kan förvara dina vattenflaskor. Här tillkommer nämligen två stycken 570 milliliters BPA-fria flaskor.
Är du ute efter en väska med vätskesystem som placeras runt höften? Kika då extra noga på Osprey Talon 6.
Kön: Unisex | Packvolym: 10 liter | Vikt: 400 gram | Bröstrem: Ja
Uswe Nordic 10 har tagit marknaden med storm. Är du ute efter en vinterryggsäck som är speciellt utvecklad för långa och kalla äventyr behöver den vara anpassad för just detta ändamål. Väskan levereras med en total packvolym på 10 liter samtidigt som det också ingår en 2,0 liters hydratiseringsblåsa som håller törsten borta.
Nordic 10 kommer dessutom med deras Thermo Cell, vilket kan beskrivas som en isoleringsteknik som eliminerar frysning av dricksröret. Ett problem som ofta är förekommande under lägre temperaturer. Även bitventilen är Thermo Cell-skyddad.
En annan speciell sak för just detta vätskesystem är att den är utrustad med en X-formad bröstrem. Detta för att du ska kunna hålla den på plats och inte behöva oroa dig för att packningen skumpar runt och är otymplig.
Denna ryggsäck kommer med hela sju olika fickor att stoppa dina föremål i, samtidigt som du också får möjligheten att fästa LED-cykellysen för bättre visibilitet. Detta är det absolut optimala valet för dig som är ute efter en vätskeryggsäck för vinterhalvåret.
Kön: Unisex | Packvolym: 10 liter | Vikt: 200 gram | Bröstrem: Ja
Camelbak Zephyr Vest är en supermodell som under åratal har mottagit fantastisk feedback, både från kunder, men också från experter inom området. Zephyr Vest är en löparvest med dubbla, packbara flaskor för +1 timmes aktivitet. Ryggpanelen är tillverkad av det smarta Engineered Knit Mesh som maximerar komfort och ökar luftcirkulationen i ryggen så att du inte svettas.
Axelremmarna på löparvästen är även dem väldigt bra när det kommer till ventilationen. Framtill hittar du dubbla justerbara remmar som du enkelt och smidigt spänner över bröstet. Även reflexpaneler och en extern ficka finns placerade på västen för att maximera visibilitet när det är mörkt ute.
När du sedan blir lite törstig så är det bara att plocka fram en utav Quick Stow Flaskorna. Detta är en 500 milliliters stor flaska med bälgfunktion vilket innebär att den blir platt så fort den töms på vätska. Sist men inte minst så är munstycket på denna flaska självförslutande och droppsäker.
Kön: Unisex | Packvolym: 7 liter | Vikt: 160 gram | Bröstrem: Ja
Här kommer ytterligare en modell från varumärket Camelbak. Ultra Pro Vest 34 är en löparvest som du knappt känner att du bär, med smarta funktioner som underlättar i naturen. Här får du dubbla, packbara flaskor som passar helt utmärkt för aktiviteter som håller på i mer än en timme. Hela västen är tillverkad av mycket lätta material samtidigt som ryggpanelen kommer med 3D Vent Mesh.
Axelremmarna på löparvästen är självklart välventilerade och kommer försedda med bra fukttransporterande egenskaper för att maximera komfort under hela löprundan. Tar vi sedan en titt på framsidan av västen så hittar vi två justerbara remmar över bröstet. Dessa är helt individuella och kan ställas in separat för att få en så bra och tajt passform som möjligt.
Det som gör att just denna modell sticker ut är faktumet att den kommer med en enastående lätt vikt på endast 160 gram. Detta är delvis tack vare den “lilla” packningsvolymen på 7 liter, men också tack vare de lätta materialet som löparvästen har tillverkats utav.
Är du ute efter ett fantastiskt vätskesystem med en så låg vikt som möjligt så är detta valet från Camelbak det rätta för dig.
Kön: Dam | Packvolym: 8 liter | Vikt: 251 gram | Bröstrem: Nej (gummiband)
Adv Skin 8 Set Women var den första vätskeryggsäcken någonsin som släpptes speciellt utformad för kvinnor. Väskan är speciellt formad för att anpassa sig till kvinnans anatomi och Salomon har därför eliminerat trycket mot brösten. På var sida av ryggsäcken kan du hitta två fickor där du sedan stoppar ner dina vattenflaskor.
Tack vare Sensfit-teknologin så sitter ryggsäcken tajt och fast mot kroppen för att maximera rörelsefrihet. Istället för vanliga bröstband har man valt att använda sig av Quick-Link vilket är ett sorts “gummiband” som gör andningen mycket lättare.
Placerat runt hela ryggsäcken finns flertalet stretchfikor där du kan förvara dina allra nödvändigaste föremål såsom mobilen och bilnycklarna. Sist men inte minst, så har du på ryggen ett område där du enkelt kan stoppa in regnjackan eller extratröjan utan att den är i vägen. Detta är en av de mest ergonomiskt utformade vätskeryggsäckarna som går att hitta för kvinnor.
Vem behöver ett vätskesystem?
Alla som gillar att träna och tävla har nytta av ett vätskesystem. Särskilt angeläget är det förmodligen för dig som brukar ge dig ut på längre träningspass eller tävlar under längre tid. Ju längre tid du håller igång utan att ha möjlighet att fylla på dina vätskebehållare desto mer kapacitet från ditt vätskesystem kommer du behöva.
Ett vätskesystem är dessutom perfekt för dig som är tävlingsmänniska och vill tjäna sekunder när du tävlar. Tack vare vätskesystemet slipper du stanna för att dricka. Du kan enkelt fylla på med vätska samtidigt som du håller uppe ditt höga tempo. Dessutom kan du ta några klunkar då och då istället för att stanna och fylla på med stora mängder, vilket kan göra kroppen tung och trött.
Hur fungerar ett vätskesystem?
Vad är ett vätskesystem? Det är en midjeväska eller ryggsäck som tillverkats för att bära en vätskebehållare. Vätskebehållaren har en slang kopplad till sig som placeras över axeln och kläms fast på bröstremmen. På det sättet kan du enkelt kan komma åt att dricka samtidigt som du rör på dig, oavsett om du cyklar, springer eller gör något annat.
Vätska är livsviktigt och avgörande för att kunna prestera och hålla orken uppe när du tränar eller tävlar. Utan tillräcklig vätskepåfyllning tappar du koncentrationen och kan till och med svimma. För att kroppen ska fungera normalt behöver vätskebalansen vara god. Detta är särskilt viktigt vid hård träning.
Vätskesystem gör det enkelt att dricka när du är ute och rör på dig. De rymmer vanligtvis betydligt mer än vad vanliga flaskor gör. Det finns många olika varianter, både för dig som tränar professionellt och dig som motionerar.
Du kan åka skidor, löpträna eller cykla och samtidigt få i dig vatten utan att din rörlighet begränsas. Att använda sig av ett vätskesystem är taktiskt smart om du vill prestera bra under en tävling.
Köpguide: Att tänka på
Ett bra vätskesystem ska ha god kapacitet, vara av hög kvalitet och sitta bekvämt. Det finns både som midjebälten och som ryggsäckar. Vätskesystem finns i många modeller och varianter och för att avgöra vilken som passar dig bäst så behöver du fundera på hur stor kapacitet systemet ska ha och vilken variant du tror passar dina behov bäst. Allt beror på vilka typer av aktiviteter du har tänkt att ägna dig åt.
Kapacitet
Beroende på vad du ska göra så finns det olika typer av vätskesystem som kan fylla dina behov. Om du ska vara ute länge och inte kommer att ha möjlighet att fylla på vatten så rekommenderas ett större vätskesystem. Ryggsäcks-varianten kan då komma väl till pass, de kan rymma så mycket som 3 liter vätska. Ofta medföljer slang och munstycke.
Om du inte har behov av något större vätskesystem så finns varianten som fungerar som ett bälte runt midjan, där du kan montera vanliga flaskor. Kolla alltså upp hur mycket vatten som ryms i vätskebehållaren innan du bestämmer dig för vilket system du ska köpa. Det finns mängder av olika storlekar, oftast mellan 1 – 3 liter.
Det är alltså stor skillnad i kapacitet. Ska du ut på långa turer så bör du investera i ett lite större system. För kortare turer räcker det med ett mindre system. Ryggsäckar med integrerade vätskesystem är mycket praktiska. De finns både för damer och herrar och brukar ha gott om plats för förvaring.
Till ditt vattensystem kan du köpa olika smarta tillbehör. Bland annat finns det verktyg för att rengöra vattensystemet och verktyg för isolering av systemet så att vattnet varken blir för varmt eller för kallt.
Olika typer av vätskesystem
Påsar finns i många modeller och storlekar. Leverantörerna är många. Det finns ryggsäckar som tillverkats speciellt för vissa vätskesystem. Men det går också bra att använda en vanlig ryggsäck tillsammans med sitt vätskesystem. Det brukar finnas fack, fickor och lock som kan användas för att förvara systemet och även lösa anslutningen med slang.
Ett vätskesystem som blivit populärt på senare är det som innebär att du har en påse på ryggen, där du dricker ur en slang. Detta smidiga system gör att du slipper stanna för att fylla på med vätska. Du kan fortsätta din vandring eller löpning och samtidigt dricka. Extra smart när du tävlar och konkurrensen är hård och du vill tjäna några extra sekunder.
Det gör det också enkelt att kontinuerligt fylla på med vätska, det vill säga ta små klunkar då och då, istället för att stanna upp och dricka stora mängder. Detta brukar leda till att man får i sig mer vätska, vilket är extra viktigt för varma sommardagar. Den här typen av vätskesystem används bland annat av löpare, skidåkare och cyklister.
Tips för att välja rätt
Välj gärna ett vätskesystem med en stor öppning för påfyllning. Det underlättar när du ska fylla på systemet, i till exempel en fjällbäck. Men det gör det också enklare att rengöra systemet. Det är bra att om det går att koppla loss slangen från påsen utan att det läcker ut vatten, på det sättet slipper man trä ut systemet när man ska fylla på med vatten från exempelvis en bäck. Om du har tänkt att använda ditt system på vintern när det blir minusgrader utomhus så är det viktigt att slangen är isolerad, så att vattnet inte fryser så lätt.
En annan bra funktion är låsning i drickpipen. Denna funktion gör att risken minskar för att vatten ska läcka ut när du tar av dig din ryggsäck och slangen till exempel hamnar i kläm under väskan.
Tänk också igenom hur mycket förvaringskapacitet du vill ha om du väljer ryggsäcksvarianten. Hur mycket du behöver beror helt på vad du har tänkt göra och vad du har tänkt ha med dig.
Välj en storlek och en passform som passar din kropp. De flesta ryggsäckar går alldeles utmärkt att justera, men det är ändå viktigt att välja en ryggsäck som sitter bra. Det finns varianter som är anpassade för så väl män, kvinnor som barn. Självklart finns det även unisex-modeller.
Vätskesystem speciellt framtagna för kvinnor
Många kvinnor upplever att de vätskesystem som tagits fram specifikt just för kvinnor är bekvämare än unisex-modellerna. På modellerna som är framtagna för kvinnor så sitter oftast axelbanden tätare och är smalare. Bröstremmen sitter högre upp så att den inte hamnar rakt över bysten. Dessutom brukar midjeremmen vara smalare och själva ryggsäcken mindre.
Själva vätskebehållarna finns i flera olika former, kom ihåg att alla vätskebehållare inte passar alla väskor/ryggsäckar, så kolla först upp att den vätskebehållare du tänker köpa säkert kommer att passa till väskan/ryggsäcken.
Om du ska ägna dig åt till exempel cykling ner för berg så kan det vara bra att satsa på ett vätskesystem med inbyggt skydd. Dessa ryggsäckar har en ryggpanel som ger stötdämpning om du skulle ramla med cykeln. Väljer du ett sådant vätskesystem får du alltså både enkel tillgång till vätska och skydd, i ett och samma köp.
De flesta vätskesystem levereras med vätskebehållare, men inte alla. Så läs produktbeskrivningen och ta reda på om du kommer behöva köpa till vätskebehållare eller inte.
Fördelar med vätskesystem
Några av fördelarna med att ha ett vätskesystem med dig är att du kan koncentrera dig på det du gör och inte oroa dig för när du ska dricka, eller för att få i dig tillräckligt med vätska. Chanserna är också större att du får i dig mer vätska än du annars skulle ha gjort, vilket hjälper dig att hålla vätskebalansen uppe.
Sedan är det självklart lättare att inte behöva förvara vattenflaskor i ryggsäcken eller på cykeln, det är oftast svårare att komma åt. Och för dig som ägnar dig åt löpning, du slipper stanna för att dricka!
Hur vi hittade produkterna till topplistan
När vi skulle välja ut våra produkter till denna topplistan, var det superviktigt att vi inte bara tog produkter som hade flest och mest avancerade funktioner. På topplistan kan du därför hitta produkter som faktiskt kommer utrustade med bra funktioner som du garanterat kan dra nytta av. Men hur hittade vi dem?
Genom gedigna undersökningar kunde vi snabbt identifiera de modeller och märken som passade våra kriterier. Här tog vi hjälp av bland annat topplistor, och tester för att utesluta och identifiera de olika funktionerna som finns.
Sedan använde vi också oss av tidigare kundrecensioner och expertåsikter kring de olika vätskesystemen för att skapa oss en ännu bättre uppfattning om vad som levererades. Genom att följa just denna struktur kunde vi eliminera de produkter som inte håll måttet och bara fokusera på de som faktiskt levererade en kvalitativ produkt.
Källor som hjälpt med produktval:
Inspekto
Topplista med vätskesystem
Frilufta
Recensioner av vätskesystem
Gainhacker
Topplista med vätskesystem
Testat
Test av vätskesystem
James Mackeddie
Recension av Uswe Pace 12
Mountains for Everybody
Recension av Osprey Talon 6
The Trek
Recension av Salomon Adv Skin 12 Set
Outdoors Magic
Recension av Uswe Nordic 10
Advnture
Recension av Camelback Zephyr Vest
Outdoor Gear Lab
Recension av Salomon Adv Skin 8 Set
Recension av Salomon Adv Skin 12 Set
Dirtbag Dreams
Recension av Ultimate Direction Ultra Vest 5.0
Ultra Running Magazine
Recension av Camelback Ultra Pro Vest
Sammanfattning
Välj ett vätskesystem som passar dina behov. Kom ihåg att köpa ett som har tillräcklig kapacitet för de aktiviteter som du tänker ägna dig åt. Dessutom är det viktigt att ryggsäcken, väskan eller bältet sitter bekvämt och bra på din kropp.
Vi hoppas att du med hjälp av denna guide hittar ett vätskesystem som hjälper dig att hålla vätskebalansen uppe.
Lämna ett svar