Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Om du gillar friluftsliv och långa vandringar i skog och mark så är du säkert intresserad av vilka vintersovsäckar som är de bästa på marknaden. En bra vintersovsäck ska klara låga temperaturer, vara bekväm och samtidigt inte kosta allt för mycket.
För att komma fram till vilken vintersovsäck som passar just dig behöver du fundera på hur du vill använda din sovsäck. Vi har tittat närmare på de främsta vintersovsäckarna. Högst upp på listan hamnade Pajak Core 550, som låter dig sova bekvämt och varmt året runt. Spana gärna in våra andra favoriter också!
Våra favoriter
Pajak Core 550
Med Pajaks vintersovsäck Core 550 kan du sova riktigt skönt och varmt året runt. Den är specialdesignad för att klara av lägre temperaturer på upp till –10 C˚, men är tillverkad av ett material som också andas och den går därför lika bra att använda som en året runt sovsäck.
Core 550 har en fyllning med ankdun som gör att värmen kan bevaras i sovsäcken längre. Inbyggd ficka gör att du kan ha dina saker nära till hands, men rymmer även en varmvattenflaska om du befinner dig i extremtemperaturer på upp till -28C˚.
För en bra komfort har sovsäcken en konstruktion som värmer och håller ditt huvud på plats. Skyddande kardborreband gör att sovsäcken sitter nära kroppen. Välj mellan tre olika storlekar för att den ska vara skräddarsydd efter din längd.
Letar du efter en bekväm och varm sovsäck att använda för dina vinteraktiviteter, rekommenderar vi att du tar dig en närmare titt på Core 550.
Mountain Equipment Glacier 700 Regular
Letar du efter en vintersovsäck med en mer generös passform bör du kolla på Glacier 700 från varumärket Mountain Equipment.
Med sin vaddering av ankdun och fjädrar får du en skön nattsömn oavsett temperatur. Sovsäcken har ett hölje av 700 fill power, som är stoppad med 90 procent dun och 10 procent fjädrar. Yttermaterialet är gjord av DRILITE LOFT 50D.
Sovsäcken har en praktisk värmekrage som skyddar ditt huvud och ansikte från kall luft. Denna funktion i kombination med sovsäckens stoppning gör den optimal att använda vid en temperatur ner till –34 C˚. Med den praktiska L-formade dragkedjan stoppar sovsäcken om dig när det är dags att sova.
Glacier 700 är en utmärkt sovsäck vid lägre temperaturer och säljs i en snygg rosa nyans, som du kan matcha din övriga fjällutrustning med.
Marmot Lithium
Det vi framför allt gillar med Marmot Lithium är att det är en varm och lätt sovsäck som torkar snabbt.
Den största risken för att börja frysa när man är ute i skog och mark infinner sig när man blir blöt. Därför är det en stor fördel att snabbt kunna torka sin sovsäck om den oavsiktligt skulle bli våt på grund av ett oväntat regn eller fukt under natten.
Den är utrustad med två dragkedjor och har en isolerad huva. Dessutom tar den väldigt lite plats när den är nedpackad och ryms enkelt i en ryggsäck. Den har också en snygg och minimalistisk design.
Denna vintersovsäck lämpar sig alldeles utmärkt för klättring, camping, vandring och backpacking. Du kan använda sovsäcken under höst- och vintersäsongen eftersom den klarar komforttemperaturer ner till -12.8 Celsius för damer och -20.8 Celsius för herrar.
Fyllningen består av gåsdun och vikten ligger på endast 1176 gram. Den låga vikten gör att du enkelt bär den på ryggen utan besvär. Perfekt för längre vandringar, inte minst i fjällen. En riktigt högkvalitativ vintersovsäck och ett prisvärt köp!
Vem behöver en vintersovsäck?
En vintersovsäck är ett måste för dig som har tänkt sova över i skog och mark under årets kallare månader. Oavsett om det gäller fjällvandring eller en längre skogsvandring så är vintersovsäcken ett utmärkt sätt att lösa övernattningarna på.
Vintersovsäcken bär du enkelt med dig på ryggen, den väger inte särskilt mycket. Tack vare att det går snabbt och enkelt att ta fram den och veckla ut den så kan du vara flexibel med var och när du stannar för övernattning. Vintersovsäckar finns i olika storlekar och modeller, anpassade för herrar, damer och självklart barn.
Att sova i tält eller under bar himmel en stjärnklar natt är en fantastisk känsla. Tack vare vintersovsäckens isolerande egenskaper kan du hålla dig varm trots att den omgivande temperaturen är låg. Riktigt mysigt!
Köpguide - Hitta den bästa vintersovsäcken!
Vad ska man tänka på när man köper en vintersovsäck? Här följer några goda råd som kan hjälpa dig att välja rätt sovsäck baserat på dina behov.
Vintersovsäckens allra viktigaste funktion är att låta ett luftlager runt din kropp förbli stillastående. Detta lager av luft kommer att värmas upp av din kroppsvärme och skyddar dig från den kalla luften utanför vintersovsäcken.
Vid riktigt kalla utomhustemperaturer så behöver du en tjock och kompakt sovsäck för att hålla värmen. Låt oss titta närmre på det du behöver veta innan du köper din sovsäck.
Hur varm behöver sovsäcken vara?
Det du först och främst behöver fundera på är hur kallt det kan bli där du har tänkt att använda din vintersovsäck. Titta i produktbeskrivningarna och du kommer att se en temperaturangivelse som anger vilka temperaturen den aktuella sovsäcken lämpar sig för.
Lägg gärna till lite marginaler så att du kan känna dig trygg med att du inte kommer att behöva frysa, speciellt om du tenderar att lätt bli kall.
Det är bättre att välja en sovsäck som blir lite för varm än en som blir lite för kall. Möjligheten att ventilera med dragkedjan finns alltid om du skulle bli för varm, till exempel under varmare väder.
Titta på komforttemperaturen i produktbeskrivningarna, det är vad som anges där som är avgörande. Extremtemperaturen som står angiven handlar mer om överlevnad än om komfort, så den säger egentligen inte så mycket, om du inte planerat att befinna dig i extrema situationer.
Det finns förutom de vanligast förekommande sovsäckarna även det som kallas för extrema vintersovsäckar. Dessa används vid temperaturer runt -25 till -50 grader. De består av två eller tre säckar! Men om du inte täckt sova utomhus under de kallaste månaderna i Umeå, så ska du inte behöva detta!
Vilket material ska jag välja?
Vintersovsäckar är vanligtvis tillverkade i dun eller syntetisk konstfiber. Här tittar vi på för- och nackdelarna med respektive material.
Dun är lättare, varmare, kan tryckas ihop mer vid transport och är dessutom mer hållbart. Men å andra sidan kan det förlora delar av sin isoleringsförmåga om det blir vått. Dessutom kostar det mer än vad syntetiskt konstfiber gör.
Syntetisk konstfiber är billigare, tappar inte lika mycket isoleringsförmåga när det blir blött och är helt ofarligt för den som är allergisk.
Men å andra sidan finns det några nackdelar: Den här typen av material tar mer utrymme och kan inte tryckas ihop lika mycket som dun vid transport. Dessutom väger det mer, är styvare och sjunker ihop/tappar formen över tid.
Båda materialen har för-och nackdelar så du måste helt enkelt väga dessa och tänka över dina behov och vad som passar dig bäst.
Hur stor sovsäck behöver jag?
Försök hitta en vintersovsäck i samma längd som dig själv. Det är inte bra att ha en för stor säck för det innebär en större volym att värma upp. Risken är att du börjar frysa på grund av onödigt stor energiåtgång.
Om du har en bred kropp så bör du välja en lite bredare sovsäck. De flesta sovsäckar finns i olika storlekar, så om du har hittat en favorit finns det troligtvis en modell som passar din kroppsstorlek.
Behöver jag några tillbehör?
En vintersovsäck är inte mycket värd utan rätt tillbehör! Följande tillbehör rekommenderas för en god natts sömn: liggunderlag, lakanspåse, sovsäcksöverdrag och kudde. Myggnät rekommenderas mycket starkt under varmare månader, men det är en helt annan femma!
En extra ytterpåse till sovsäcken är ett utmärkt tillbehör för att öka temperaturen med cirka 6-8 grader. Samtidigt skyddar ytterpåsen mot vind och väta.
Inuti sovsäcken bör du använda en lakanspåse. När du ska tvätta så behöver du bara tvätta lakanspåsen. Det är viktigt att allt material som använts för att tillverka sovsäcken andas, annars finns risk för fuktbildning.
När det gäller liggunderlag så rekommenderas kompakta sådana, eftersom de isolerar bäst mot kylan från marken. Uppblåsbara underlag är sköna att ligga på men klarar inte att stå emot kyla.
Extra tips
Förvara aldrig din vintersovsäck i den lilla förvaringspåsen som följer med. Sovsäcken ska förvaras hängande eller liggandes utanför påsen. Annars finns risken att fibrerna trycks ihop onödigt snabbt och det gör att vintersovsäcken förlorar sin isolerings-egenskaper.
Använd endast påsen då du ska transportera din sovsäck. När du stoppar ner sovsäcken i påsen ska du inte rulla ihop den, utan tryck istället ner den i påsen. Då ökar du chanserna att sovsäcken behåller sina isolerande egenskaper över tiden.
Innan du går och lägger dig för natten är det viktigt att du är torr, varm och mätt. Då har du de bästa förutsättningarna för en god natts sömn. Du bör inte ha mer än ett underställ på dig. Om du klär på dig för mycket så når kroppsvärmen inte ut i säcken och risken är att du börjar frysa. Många nybörjare gör just det misstaget med resultatet att nattens sömn blir förstörd.
Hur vi valde topplistan
För att ta fram topplistan har vi gjort efterforskningar både på svenska och engelskspråkiga webbsidor. Vi har läst recensioner och guider och framför allt valt ut vintersovsäckar av riktigt hög kvalitet som klarar låga temperaturer.
Dessutom har vi letat efter vintersovsäckar som är prisvärda. Vi har också tittat på faktorer som bekvämlighet och finesser, men detta har inte varit avgörande för vår värdering eftersom en vintersovsäck handlar om överlevnad och det viktigaste är att den gör sitt jobb – håller dig varm genom natten.
Vi har bland annat använt oss av sidan Bäst i Test. Vi har också självklart läst konsumenternas egna recensioner och omdömen av produkter som de köpt. Att ta del av konsumenternas åsikter är en självklarhet för oss eftersom det ger oss en bra uppfattning om vad de som faktiskt använder produkter anser om hur de fungerar i verkligheten, framförallt efter en längre tids användning.
Sammanfattning
Välj en sovsäck som passar din kroppslängd och form för bästa resultat. Kom ihåg att välja en sovsäck som är anpassad efter de temperaturer som är aktuella där du ska använda din sovsäck. Glöm inte att lägga till extra marginaler vid temperaturuträkningen, hellre för varm än för kall!
Pajak Core 550 är vår favorit på topplistan och är en prisvärd vintersovsäck som håller dig varm och bekväm. Mountain Equipment Glacier 700 Women’s Regular är ytterligare en favorit som har en mycket generös passform.
Med våra tips hoppas vi att du kan se fram emot många sköna övernattningar ute i det fria!
Lämna ett svar