• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Friluftslabbet

Expertrecensioner av produkter för friluftslivet

  • Kontakt
  • Om Oss
  • Camping & Vandring
  • Cykling
  • Kläder
  • Skidor
  • Skodon
  • Verktyg & Redskap
  • Träning
Startsida › Camping & Vandring

Elda ute i naturen – Viktiga säkerhetsråd och tips för när du ska slå upp din lägereld

En lägereld som det sitter lite folk bredvid.

Senast uppdaterad: 5 december, 2018 Camping & Vandring, Matlagning & Dryck, Skydd & Säkerhet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.
Hösten är här och fastän solen fortfarande letar sig fram emellanåt blir eftermiddagarna och kvällarna allt kallare och då är det både mysigt och nödvändigt att veta hur man gör upp en eld på campingturen.

Ett gasolkök är ett praktiskt och säkert alternativ för både värme och matlagning. Det går dessutom snabbt att tända, väger lite och är lätt att använda. Men det är något speciellt med att samlas kring en öppen eld i höstmörkret.

Elda säkert och tryggt

Om du befinner dig i naturen är det extra viktigt att du vet hur man gör upp en eld på ett säkert sätt. Det är viktigt att du har kontroll på elden och minimerar risker för att den sprids eller får fäste i omkringliggande grenar eller buskar. Det är därför nödvändigt att du följer dels allemansrättens regler men också att du inte utsätter miljön eller dig själv för några risker.

Även om hösten räknas som en lite kallare och blötare årstid så kan olyckor ändå hända. Därför ska säkerheten alltid komma först. Det är också viktigt att du väljer en bra plats att elda på och använder material som är godkända att använda och miljöanpassade. Du ska därför aldrig bränna plast eller sopor vart du än befinner dig.

En person som gör en eld.

Välj plats med omsorg

När du bestämmer dig för vart du ska göra upp din eld spelar det ingen roll om du gör upp den mitt i naturen eller vid en eldplats. Underlaget och den omkringliggande terrängen är någonting som du alltid ska ha i åtanke. Om du gör upp elden på ett väldigt torrt underlag finns det större risk att elden kan sprida sig.

Det är viktigt att du väljer ett underlag av till exempel grus eller sandmark. Undvik att elda i mossa eller torrmark. Plocka bort grenar och gräv en liten mindre grop som du kan börja bygga upp din eldplats i. Eldplatser eller på en sandstrand är bra platser att elda på.

Tänk på vindriktningen

Vindriktningen är också viktig för en säker och kontrollerad eld. Avgör vindriktningen och undvik att elda om det blåser mycket.

Om du gör upp elden i ett väldigt kalt område är det oftast lite blåsigare och det kan då vara värt att montera upp ett vindskydd. Du kan antingen ta med ett vindskydd eller tarp, eller använda eller ta hjälp av omkringliggande terräng.

Hilleberg Tarp 10UL

Hilleberg Tarp 10UL

Ett vindskydd som är anpassningsbart och lätt att montera upp.

Gå till butik

Skydda elden från vind och spridning

Gör du upp elden mitt i skogen så bör du omge elden med lite större stenar. Detta ger ett bättre skydd mot vinden och minskar chanserna för att elden ska spridas. Undvik att göra upp en eld i ett område med för mycket omkringliggande grenar eller träd. Ett mer öppet eller kalt område är alltid bättre ifall gnistor skulle hoppa, då finns det inte mycket som kan bidra till en spridande eld.

Det är mycket viktigt att du inte bygger upp din eldplats för nära stora stenar. Även om de fungerar bra som ett form av vindskydd är det inte särskilt bra för naturen då värmen från elden kan skapa mindre eller större sprickor i dem.

Se till att släcka elden efter dig

Se alltid till att ha vatten i närheten, från en sjö, havet eller en flod, eller till och med i en större medtagen vattenflaska. Ha det alltid nära till hands om du skulle behöva använda det samt för att säkerställa att eldplatsen är helt släckt innan du lämnar området.

Om elden ändå skulle lyckas sprida sig är det viktigt att du larmar brandkåren direkt för att få hjälp och råd om hur du ska kunna släcka elden eller förhindra att den sprids mer innan brandkåren hinner komma.

Förutom vatten kan du ta hjälp av sand, stenar eller täta grankvistar för att kväva mindre eldar. Men över telefon kan brandkåren ge dig fler råd och hjälp. Lämna aldrig en eld obemannad och var noga med att släcka elden på rätt sätt innan du lämnar platsen för att förhindra att gnistor eller glöd tar eld i materialet på nytt.

Vad säger Allemansrätten om att elda

Sverige och våra nordiska grannar är välkända för vår allemansrätt. Men det betyder dock inte att man kan elda vart som helst. Var därför noga med att kolla upp om du får elda där du är eller inte.

Allemansrätten innebär dessutom inte att du kan använda träd som bränsle för din brasa. Använd istället grenar eller kottar som ligger löst på marken. Du kan även ta med brasved om du befinner dig nära huset eller inte går för långt.

Hur man gör upp eld

Första steget är att säkerställa att platsen du väljer att elda på är en säker och bra plats precis som vi går igenom ovan. Du bör också ha koll på om eldningsförbud äger rum om du eldar under en varm och torr säsong (sommaren 2018 är ett bra exempel på hur illa de kan gå när det är för torrt för eldning).

Tändare, tändstickor eller eldstål

Det mest nödvändiga och praktiska verktyget att ta med sig på sin vandring eller skogsupplevelse är någonting som du kan tända elden med. Vi rekommenderar att ta med antingen tändare, tändstickor eller eldstål.

Gerber Bear Grylls Fire Starter

Gerber Bear Grylls Fire Starter

Precis vad du behöver om du brukar ha problem med att få igång lägerelden.

Gå till butik

Det finns för- och nackdelar med varje alternativ. Eldstål ses vanligtvis som det mest pålitliga verktyget, men det gäller såklart endast om du vet hur du använder det. Om du föredrar tändstickor så rekommenderar vi att ni tittar på ett alternativ som klarar lite regn och blåst. Oavsett vad du föredrar så kan du alltid vara på den säkra sidan om du väljer två alternativ så att du alltid har en back-up plan.

Var också noga med att det inte utsätts för fukt eller vatten då det kan innebära att det inte fungerar som det ska. Använd en metallburk att förvara din utrustning i för att vara säker på att det hålls torrt under hela vandringen eller skogsäventyret.

En person som håller på att tända en brasa med eldstål.

Skada inte omkringliggande natur

Var noga med att inte bryta av några grenar eller såga i träd när du samlar virke till din brasa. Allemansrätten innebär att du kan elda på en säker och skyddad plats men utan att förstöra natur eller använda levande ting. Samla istället grenar, kottar och annat material som redan ligger på marken för din eld.

Hur du bygger brasan

Om du inte befinner dig på en etablerad eldplats så är följande en bra metod för att få upp en bra eld:

  • Börja med att skapa en cirkel med stenar eller sand som fungerar som ett lättare skydd mot vind och förhindrar att elden sprider sig.
  • Stapla sedan grenar och kottar i en upprätt position för att elden verkligen ska kunna få fart i materialet. (Använd torrt material då blöta kottar istället släcker elden och skapar rök.)
  • Lägg det mindre virket i botten och starta elden där.
  • Använd sedan de längre grenarna eller bitarna runtomkring och montera upp det som ett tält runt omkring.

Detta kommer gör att du får en bättre och mer effektiv eld.

En brasa som brinner för fullt.

Utöver detta är det viktigt att det samlade eller medtagna virket är av olika storlekar och att det inte är murket. Det ska vara färskt virke, det brinner bäst. Löv är inte speciellt bra att bränna då det mest skapar rök och brinner ner fort. Istället kan du ta hjälp av stockar som du är har tillstånd att såga i och som ger längre och mer effektiva eldar.

Syre är väldigt viktigt för att elden ska få fart. Du kan därför blåsa lite lätt på elden för att den ska få fäste. Torkad björknäver är bra att använda som grund när du gör upp elden. Detta då det brinner väldigt lätt. Du kan även använda någon annan form av torkat virke som granris eller liknande.

Om du tror att det är svårt att få tag på bra virke på plats så är det en bra idé att i alla fall ta med sig eldstartare för att ge brasan en bättre chans.

Släcka elden på ett säkert sätt

Även fast du valt en bra och säker plats med ett bra underlag med en omkringliggande terräng som inte är en eldfara är det väldigt viktigt att du vet hur man släcker elden på ett säkert sätt.

Låt elden brinna ner – Var noga med att låta elden brinna ner helt och hållet innan du börjar släcka den. Gör du upp eld enbart för att laga mat är det säkrare att istället ta med ett gasolkök och montera upp. Det tar nämligen tid för elden att brinna genom allt virke.

Trangia 25-5 UL Gasol

Trangia 25-5 UL Gasol

Ett enkelt och mycket prisvärt stormkök med gasolbrännare.

Gå till butik

Släck med vatten – Rör om i glöden när du häller på vatten för att säkerställa att all glöd slocknar och gräv runt elden och under askan tills all glöd och rök är borta.

Var på den säkra sidan – Häll på rejält med vatten på elden och runt eldplatsen. Även fast elden ser släckt ut kan det alltid finnas glödrester kvar i jorden, så var noga med att kontrollera att elden är helt släckt innan du lämnar platsen.

Slutsats

Befinner du dig utomhus framåt kvällen eller vill göra upp mat i naturen är det viktigt att du vet hur du ska göra upp en eld på rätt sätt. Både för mysfaktorn, men också för värmen och säkerheten. Om du vet vilket material du ska använda och om du vet hur du kan säkerställa att elden inte sprider sig är det ett underbart alternativ till det vanliga gasolköket. Att samla sin familj eller sina vänner runt en värmande lägereld är en av höstens höjdpunkter!

Kategorier: Camping & Vandring, Matlagning & Dryck, Skydd & Säkerhet Taggar: Camping, Matlagning, Säkerhet

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Om Friluftslabbet

Vi älskar naturen! För att hjälpa andra att få den bästa upplevelsen med friluftslivet så visar vi här upp våra favoritprodukter för aktiviteter som cykling, vandring och camping. Dessa tar vi fram genom djupgående marknadsundersökning. Har du frågor eller bara vill säga hej, hör gärna av dig!

Läs om vår process för att hitta de bästa produkterna här!

Kategorier

  • Alpint
  • Bära & Förvara
  • Camping & Vandring
  • Cykeldelar
  • Cykelutrustning
  • Cyklar
  • Cykling
  • Damkläder
  • Fisketillbehör
  • Herrkläder
  • Kläder
  • Längdskidor
  • Matlagning & Dryck
  • Skidor
  • Skodon
  • Skydd & Säkerhet
  • Sova & Vila
  • Spinnfiske
  • Träning
  • Verktyg & Redskap
  • Vinterfiske
Hem | Integritetspolicy | Kontakt | Cookies | Ansvarsfriskrivning | Vår Process | Om Oss


Friluftlabbets logga
Copyright © 2023 · Friluftslabbet