Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
De 8 bästa enmanstälten
- Bästa enmanstältet: Big Agnes Copper Spur HV UL1
- Bästa lätta enmanstältet: Nordisk Telemark 1 LW
- Lägst packvolym: Terra Nova Laser Compact 1
- Lätt att resa: Urberg 1-person UL
- Bästa för vinter: Exped Vela I Extreme
- Bästa billiga enmanstältet: Jack Wolfskin Gossamer
- Bästa hammocktältet: Hennessy Hammock Expedition Zip
- Bästa bivacksäcken: Black Diamond Twilight Bivy
- Lätt vikt
- Väldigt slittåligt
- Många extrafunktioner och förvaringsutrymmen
När det kommer till enmanstält så är Big Agnes Copper Spur HV UL1 modellen som vi anser vara den bästa på marknaden. Big Agnes Copper Spur HV UL1 levererar inte bara en låg vikt (1080 gram) som gör den lätt att bära med sig på vandringen eller utflykten. Den har även korats till bäst i test och blivit en bästsäljande modell hos flera återförsäljare.
Detta är ett tält i premiumklassen som kommer med integrerat golv, dubbla dragkedjor, 3D-fack vid fötterna, men också en silikonbehandling på yttersidan som ger den vattentäta egenskaper. Tältet är tillverkat i double rip-stop och polyester mesh – en kombination som bidrar till den lätta vikten, men samtidigt ser till att du får högsta möjliga slittålighet.
Slutligen kommer den med luftventiler och flera fästen på insidan som gör att du kan hänga upp dina kläder och tillbehör.
- Lätt vikt
- Justerbara stormlinor
Är du ute efter ett lätt men samtidigt kvalitativt tält så ska du kika på Nordisk Telemark 1 LW. Vikten på 830g gör att tältet blir smidigt att bära med sig och trots den lätta vikten är tältet ändå väldigt rymligt.
Tältet är försett med justerbar ventilation, samt en vattenpelare på yttermaterialet enligt 2000 millimeter. Dessutom har den justerbara stormlinor, ett kopplat inner- och yttertält som förhindrar vatten från att ta sig in, men också YKK dragkedjor. Detta är ett av marknadens lättaste enmanstält och en modell som vi starkt rekommenderar.
- Låg packvolym
- Ventilationsöppningar
- Lätt vikt
Laser Compact 1 från Terra Nova är en modell som sticker ut på topplistan tack vare sin otroligt lilla packvolym. Tältet har ett packmått på cirka 30x14 centimeter vilket inte är mycket.
Då tältet ligger i premiumklassen är det även utrustat med en vattenpelare på 7000 millimeter på golvet, samt 3000 millimeter på ytterduken. Dessutom får du reflekterande tältlinor som är omkring tre gånger starkare än vanliga tältlinor - detta bidrar till en stadigare konstruktion på marken. Tältet har även två ventilationsöppningar som gör att du får god ventilation under natten.
- Lätt att sätta upp
- Små packmått
Om du är ute efter smidighet så är Urberg 1-person UL en modell som ger dig just det. Fördelen med denna modell är att det bara krävs en tältbåge för att sätta upp tältet. Denna unika konstruktion gör att det blir lätt att montera och du får möjligheten att stiga in i tältet på nolltid.
Integrerat finns även en absid vid öppningen när du kan förvara din packning. 1-person UL kommer med tjocka stormlinor och en tältpinne i aluminium som håller tältet stadigt uppe.
Den totala vikten ligger på 1380 gram och inkluderat har du en vattenpelare på ytterduken enligt 3000 millimeter och 5000 millimeter på golvet inuti. Packmåtten ligger omkring 48x17 centimeter.
- Passar alla årstider
- Triangulär design
Vill du kunna äventyra året runt så är Exped Vela I Extreme ett bra val av enmanstält. Här får du ett robust tält med en totalvikt på 2000 gram som fungerar utmärkt oavsett vilken säsong du befinner dig i. I Extreme levererar en skyddad entré och generöst med utrymme inuti tältet. Detta ger dig god rörelsefrihet och förhindrar att du känner dig instängd.
Vattenpelaren på den yttre duken ligger på 1500 millimeter. Därtill får du en tjocklek på innertältsväven på 30 D, samt 70 D på golvväven som för övrigt är tillverkad i nylon. Modellen har en absid för förvaring, men också en triangulär design. Vill du kunna äventyra året om så är I Extreme den bästa modellen för dig.
- Starkt material
- Hög vattenpelare
- Rimligt prissatt
Om du är nybörjare och bara vill doppa tårna i världen av friluftsliv så kan enmanstältet Wolfskin Gossamer vara ett bra tält att börja med. Här får du inte bara ett tält till en billig prislapp som inte borrar ett alltför stort hål i plånboken. Du får dessutom tillgång till två integrerade förvaringsfickor, en smidig packpåse och högkvalitativa material såsom polyester och aluminium som ser till att du håller dig torr, stabil och fri från mygg under hela natten.
Antal tältspikar ligger på nio, men den utmärkande egenskapen är den höga vattenpelaren på golvet – denna är nämligen hela 10 000 millimeter. Detta kombineras med liknande överraskningar på ytterduken som i stället har 4000 millimeter i vattenpelare. Vill du ha en billig och pålitlig modell så är detta det absolut bästa valet.
- Kan hängas upp
- Smidig packning
- Mycket versatil
Här har vi ytterligare en modell som skiljer sig från de andra tälten på topplistan. Hennessy Hammock Expedition Zip är inte ditt vanliga enmanstält som du ställer på marken, i stället är detta en hammock som du hänger upp mellan träden som låter dig sväva genom natten.
Trots den unika konstruktionen så kommer den med ett regnskydd, myggnät, och mesh-ficka där du kan förvara dina egendomar. Hammocken klarar en maximal vikt på 115 kilo och den lämpar sig bäst för dig som är upp till 180 centimeter lång. Den totala packningsvikten ligger på 1247 gram, samtidigt som den har en packad storlek på 10x18x23 centimeter.
Vill du ha en lätt, smidig och unik plats att komma naturen närmare på så är hammocken Expedition Zip ett mycket bra val.
- Minimalistisk
- Låg packvolym
Twilight Bivy från Black Diamond ett minimalistiskt och suveränt alternativ till ett enmanstält. Det är en bivacksäck som kan användas året runt, vare sig det är vinter eller sommar. Du får även en rimlig prislapp omkring 1500 kronor, samt en ramlös konstruktion som minimerar den totala vikten (cirka 810 gram).
Fördelen med just en bivacksäck är att den har en fantastiskt låg packvolym tack vare sin enkla konstruktion. Vill du ha ett bivacksäck som håller din packning till ett minimum så är Twilight Bivy ett mycket bra val.
Köpguide för enmanstält
Typ av tält
- Kupoltält: Ett kupoltält är ett tält som har en kropp formad som en kupol. Fördelen med dessa är att det inte finns några platta ytor för regn och vind att ha tag i, därmed blir tältet väldigt stabilt och vädertåligt. Kupoltält är även så kallade själv-stadgande som står upp med hjälp av bågar i aluminium eller glasfiber. Detta gör att det tar mindre tid att sätta upp men också att du inte behöver tänka på några extra markfästen eller linor.
- Tunneltält: Ett tunneltält är till skillnad från kupoltält, ett tält som är format som en tunnel. Detta är inte självstående och behöver därmed ytterligare stadgande från markpinnar och stormlinor. Precis som kupoltält så består tunneltälten av både ett yttre- och ett inre tält. Dessa är anpassade för hårda vindar och stark nederbörd tack vare sin rundade design utan platta ytor.
Alternativ till vanliga enmanstält
- Bivacksäck: En bivacksäck är egentligen inte ett tält, i stället är det en säck som kommer med en väldigt liten lätt och vattentålig konstruktion som ger dig bra skydd mot starka vindar och kraftig nederbörd. Här finns det inte så mycket utrymme som du kan röra sig på. Du får dock en smidig sovplats ifall detta är det viktigaste för dig. Fördelen är dess väldigt låga vikt och lätta packning.
- Hammocktält: Fördelen med en hammock är att du hänger upp ditt ” tält” i träden i stället för att placera det på marken. Du slipper tänka på markunderlag och jämna ytor för att ligga skönt. Däremot så behöver du hitta träd som du kan sätta hammocken mellan.
Tältets specifikationer
- 3-säsong eller 4-säsong: Om tältet är anpassat för 3- eller 4-säsonger är en viktig specifikation att kika efter eftersom detta indikerar ifall du kan använda det på vintern eller inte. Gillar du att vara ute på vintern så är en 4-säsongs modell det tältet du ska satsa på. Om du hellre undviker vintern så är ett 3-säsongtält bättre. Det är oftast smidigare att få med sig eftersom det inte har samma krav på sig som ett 4-säsongstält.
- Golvyta & Storlek: Golvytan och storleken är baserat på dina egna preferenser och hur mycket utrymme du vill kunna röra dig på. Vissa personer vill kunna vända sig inuti tältet, medan andra klarar sig med bara en liten sovplats. Detta är upp till dig!
- Vikt: Vikten spelar stor roll när du ska vandra en längre sträcka eller planerar att ta med dig tältet under flera dagar. Ju lättare vikt ditt tält har, desto lättare blir det också att bära med sig.
- Packvolym: Packvolymen spelar störst roll när du har mycket packning, eller om du planerar att vara ute under flera dagar. Genom att välja en så låg packvolym som möjligt så minimerar du hur mycket volym tältet tar i din ryggsäck och ger dig mer utrymme för all annan packning.
- Material för inner- och yttertält: Inner- och yttertältets material består nu för tiden av antingen nylon eller polyester. Dessa är båda starka material och här är det framför allt tjockleken som du bör tänka på. Här ser du ett nummer och ”D” bredvid (40D). Läs mer om vad detta betyder här.
- Dubbla väggar eller inte: Antalet lager på väggarna har med vädertåligheten och stabiliteten att göra. Genom att välja dubbla väggar så får du bättre vattentålighet, men samtidigt är det också viktigt att tänka på att packvolymen blir större.
- Vattenpelare: Vattenpelaren som ditt tält kommer med indikerar hur mycket vatten ditt tält klarar av och om det är vattenavvisande eller vattentåligt. Det viktigaste att tänka på är hur länge du planerar att vara utomhus med tältet och under vilka årstider du ska äventyra. Välj därefter ett tält med vattenpelare som passar just dina användningsområden.
Extra egenskaper som kan vara behändiga
- Absid: En absid är kort och gott ett extra utrymme under tältduken, utanför sovutrymmet där du har möjligheten att lämna av din utrustning och din packning – utrymmet skyddar packningen under natten.
- Myggnät: Ett bra myggnät är viktigast om du ska placera tältet i skogen eller under högsäsongen av myggor. Myggnätet finns där för att du inte ska bli biten av myggorna helt enkelt.
- Ventilation: Ventilationen i tält är särskilt viktigt om du planerar att äventyra under sommaren då vädret tenderar att vara varmare och solens strålar når tältet – här kan det vara bra med lite extra vindar inuti tältet.
- Vattenavvisning: Ett vattenavvisande tält är inte ett vattentätt tält, istället betyder vattenavvisning bara att vattnet rinner av. Ett vattenavvisande tält klarar lättare skurar, men kan få problem vid starkare nederbörd.
- Vindtäthet: Vindtätheten som ditt tält kommer med beskriver hur mycket drag och vind som kan ta sig igenom yttertältet. Denna egenskap är oftast korrelerad med vattenpelaren och ger dig ett mer ”isolerat” utrymme att sova på.
Källor som hjälpt med produktvalen
Section Hiker
Bästa enmanstälten 2022
Outdoors Magic
Lista enmanstält för vandring
Advnture
Topplista med enmanstält
Outdoor Gear Lab
Recension av Black Diamond Twilight Bivy
Bestiga Kebnekaise
Hur du väljer det rätta tältet
Lämna ett svar