Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
De 6 bästa multirullarna
- Bästa multirullen för gädda: Abu Garcia Revo Beast
- Bästa multirullen för abborre: Daiwa CC80
- Bästa multirullen för havsöring: Daiwa Tatula 100
- Bästa billiga multirullen: Abu Garcia Black Max3
- Bästa med hög utväxling: Shimano Aldebaran 16 BFS XG
- Bästa med låg utväxling: Daiwa Prorex XR TWS 300
- Bästa valet för gädda
- Lätt vikt
- Kvalitativa kullager
Få fiskar är roligare att fiska i Sverige än gädda och Abu Garcia Revo Beast är den bästa multirullen för just gädda. Rullen är i storleken 40 och du kommer såklart även kunna använda den till andra lite större fiskar.
Utöver det får du en otroligt lättviktig design på enbart 196 gram. Modellen har en utväxling på 5,8:1 och en riktigt stark broms med en maxkapacitet på 14 kg, perfekt för gammelgäddan! Det är också en så kallad lågprofilrulle vilket gör att du får ett mycket stabilt grepp oavsett om du har en liten hand eller inte.
Slutligen vill vi påpeka att du får otroligt mycket för pengarna och en multirulle med många användningsområden. Vill du ha den bästa multirullen för gädda så är detta modellen att satsa på.
- Bästa valet för abborre
- Låg vikt
- Bra broms
För dig som gillar att fiska abborre presenterar vi nu Daiwa CC80. Det är en rulle med låg profil som kommer med många unika egenskaper och smarta lösningar som gör ditt fiske lättare. Inuti multirullen finns det 4 kullager, en hållbar kolfiberkropp, samt en kolfiberplatta på sidan. Allt detta väger bara 195 gram.
Du får även en kraftfull broms på 7 kilo och en relativt snabb utväxling på 6,8:1 vilket gör abborrfisket lite roligare. Tack vare dess kompakta och smarta design, och den dubbelanodiserade aluminiumspolen blir detta en rulle som garanterat håller i många år framöver.
- Bästa valet för havsöring
- Passar bra för allroundfisket
- Bekväm användning
Daiwa Tatula 100 är en riktigt bra allround-rulle som passar de flesta fiskar här i Sverige. Rullen kommer med en låg vikt på 200 gram och går att köra med beten upp till ungefär 40g.
Den har en utväxling på 6:3:1 och så kallat ”Soft Touch” på handtagen vilket gör komforten betydligt högre. Med hjälp av konstruktionen av aluminium får du den bästa kombinationen av styvhet, hållbarhet, och prestanda.
Slutligen kommer den med Zero Adjuster-teknologi och T-Wing system som gör att du kan kasta längre. Allt detta i kombination gör den till en riktigt bra rulle!
- Billig
- Mycket för pengarna
- Ergonomisk
Är du nybörjare eller inte vill spendera alldeles för mycket pengar så är Abu Garcia Black Max3 ett utmärkt val för dig. Detta är en rulle konstruerad för att fungera även i det mest påfrestande väderförhållandena. Den har 4 rostfria kullager och en mycket pålitlig magnetbroms.
Rullen kommer helt konstruerad i aluminium vilket är det som gör att du får så pass mycket för pengarna. Slutligen så har den en ergonomisk utformning för att maximera komfort och en låg profil som sitter stilrent på spöet. Vill du ha en billig och pålitlig modell så är det där rullen att satsa på.
- Hög utväxling
- Låg friktion vid kast
- Väldigt roligt fiske
Shimano Aldebaran 16 BFS XG är en rulle i premiumklassen med en låg vikt och lågprofil-design. Den kommer även tillverkad i kolfiber och CI4+ som maximerar hållbarheten.
Rullen är perfekt för lite lättare beten och för fiskar som gös och abborre. Den höga utväxlingen på 8,0:1 ger ett väldigt roligt fiske med t.ex. jerkbaits.
Sisi vill vi även nämna FTB-Systemet, vilket är en kastbromssystem som även de gör rullen ännu bättre för lättare beten. Vill du ha en riktigt kvalitativ multirulle som är rolig att fiska med så kommer Shimano Aldebaran 16 BFS XG passa perfekt!
- Låg utväxling
- Kraftfull broms
- Många kullager
Slutligen går vi från hög till låg utväxling med Daiwa Prorex XR TWS 300. Rullen finns i både 5,3:1 och 6,3:1 men det är ju då såklart just modellen med utväxlingen 5,3:1 som vi kommer fokusera på här.
Denna utväxling gör att du kommer känna att du har riktigt bra kraft när du vevar in beten som t.ex. crankbaits eller spinnare med större blad. Detta i kombination med storleken gör den optimal för riktigt stora gäddor eller andra större fiskar.
Så vill du ha en mulitrulle med låg utväxling och den bästa kombinationen av styrka, pålitlighet och kvalitet så är detta ett utav marknadens bästa val.
Köpguide för multirullar
Saker du ska ha koll på innan köp
- Vilken fisk: En utav de viktigaste faktorerna är vilket typ av fiske du ska använda rullen till. Valet kan skilja sig stort mellan abborrfiske och gäddfiske. Här ska du ha olika utväxlingar, olika vikter på rullen, men framförallt olika storlekar på rullen – oroa dig dock inte, vi går igenom detta mer i detalj senare.
- Vad du har för spö (om du har ett): Det är också viktigt att ta hänsyn till vilket typ av spö du har använt tidigare. Olika rullar är mer eller mindre kompatibla med olika spön och det är viktigt att matcha för bästa känsla när du fiskar.
- Vilken fisketeknik du ska/vill använda: För dig som ägna dig åt en specifik typ av fiske så kan det vara bra att köra en rulle som är anpassad för det. I vissa tekniker krävs det att du jobbar med mer slacklina och högre utväxling, då måste det reflekteras i rullen. Vill du fiska massa olika tekniker kanske du behöver en allround-rulle, eller varför inte flera som är anpassade för det du är sugen på för dagen?
Storlek på multirullen
Storleken på rullen kan vara svår att bestämma, men man kan säga att en större rulle lämpar sig bättre för större fiskar. Nedan har vi sammansatt lite riktiglinjer för rullarna och vilka storlekar på beten de passar för.
- Storlek 70–100: Lämpar sig bäst till beten som ligger någonstans mellan 10-30 gram.
- Storlek 150–200: Passar bäst för beten runt 30–60 gram.
- Storlek 200: För beten mellan 60-100 gram.
- Storlek 300: Här börjar vi komma upp till rätt stora beten på runt 100-250 gram.
- Storlek 400: Slutligen för dig som fiskar med väldigt stora beten över 250 gram.
Märket Abu Garcia använder sig av en lite annan skala än de andra märkena. Där gäller:
- Storlek 40-60: Rullar anpassade för gädda eller liknande.
- MGX och Revo under storlek 40: Abborre, gös eller liknande.
Vill du lära dig mer om storleken på rullarna, samt lite till, så rekommenderar vi verkligen nedan video:
Specifikationer och egenskaper
- Vikt: Vikten på din multirulle kommer spela därför stor roll för din totala upplevelse. Här är det viktigt att man matchar vikten med sitt spö så att man får rätt balans. Vikten går i många fall hand i hand med storleken på rullen, vilket även gäller för spöt såklart.
- Utväxling: Utväxlingen handlar i korta drag om hur mycket lina din rulle snurrar upp för varje vevtag - en högre utväxling innebär att rullen snurrar upp mer lina per vevtag. Låg utväxling innebär mer kraft när du drar in betet, men du kommer ha svårare att plocka in slacklina. Så det gäller att matcha med den typ av fiske du gillar. För allround-användning på en multirulle ska du ligga någonstans i mitten, det vill säga omkring 6,0:1 i utväxling.
- Rullprofil: Här syftar på valet mellan lågprofil och inte. Detta ät en specifikation som inte spelar allt för stor roll och som mest baseras på din egen preferens. Generellt sett så brukar man säga att lågprofilrullar kan vara skönare att kasta lättare beten med, men som sagt så är det upp till din preferens.
- Bromskapacitet: Bromskapaciteten på din rulle spelar framför allt stor roll när du väl har fått napp. Detta eftersom bromsens primära uppgift är att trötta ut fisken. Även här är det viktigt att välja en rulle med tillräckligt många bromsinställningar så att du kan anpassa den till fisken, spöet och linans styrka. Genom att göra just detta förbättrar du hållbarheten på ditt spö och din fiskekänsla i helhet.
- Vevsida: Vevsidan avgör vilken hand du vevar rullen med samt vilken hand du håller spöt i. Detta är såklart bara en preferensfråga men det är viktigt att du kollar innan kör eftersom det inte går att byta sida på veven på en multirulle.
- Linkapacitet: Linkapaciteten på din rulle har stor korrelation med storleken på spolen. Framförallt är det viktigt att ha koll på hur tjock lina som rullen klarar av.
- Antal kullager: Kullagerna är en essentiell del i din multirulle. För att du ska få ett bra grepp om hur många kullager du behöver så rekommenderar vi tumregeln att ju fler kulor lager du väljer, desto smidigare blir både kastkontrollen och invigningen. Här är det dock viktigt att veta att kvalitet är bättre än kvantitet då sämre kullager kan resultera i rostuppbyggnad och slitage på dina delar. Fler kullager innebär också mer underhåll.
Vanliga frågor om multirullar
När man väl gjort sig bekant med en multirulle så kommer det inte vara några problem alls. Det är dock en lite högre tröskel att lära sig använda multirulle än t.ex. haspelrulle. Det tar dock inte jättelång tid att lära sig grunderna, och när man väl är där kommer man kunna finslipa lite hela tiden medan man fiskar.
De generella riktlinjerna som modellerna på marknaden följer är omkring 100-150 meters lina.
Sammanfattning
Förhoppningsvis går du nu här ifrån med all info och kunskap du behöver för att hitta den perfekta multirullen för ditt fiske.
Är du fortfarande lite osäker på hur du ska tänka så ta främst med dig dessa 3 saker:
- Rullen ska passa för den fisk du vill fiska.
- Rullen ska passa eventuellt spö du redan äger eller tänker köpa.
- Köp en rulle som är i din prisklass, börja lite billigare om du är nybörjare.
Du kan även ha vår köpguide reda medan du kollar efter en rulle så att du kan checka av alla punkter snabbt och enkelt. Har du redan fastnat för någon av de rullar som vi rekommenderar så tror vi att du kommer bli supernöjd med det köp du gör!
Lycka till med ditt fiske!
Lämna ett svar