Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Vilken isborr är bäst i test?
- Bästa isborren: Mora Ice Nova
- Bästa isborren för skruvdragare: Mora Ice Bee
- Bästa för tjock is: Mora Arctic Pro
- Bästa motordrivna isborren: Mora Ice Strikemaster
- Bästa lilla isborren: Mora Ice Easy
- Billig isborr: Ifish Royal Viking
Borrdiameter: 13 cm | Total längd: 108 cm | Spirallängd: 80 cm | Max istjocklek: 135 cm | Vikt: 3,1 kg | Justerbar skaftlängd: Nej
Mora Ice Nova 130 mm är en isborr som kommer göra det enkelt för dig att ta dig igenom isen. Detta är tack vare dess patenterade styrklackar som gör att den tar sig igenom isen utan att den sugs fast eller av andra orsaker stannar.
Förutom allt detta är den även designad med ett ergonomiskt handtag som ger dig ett bra handfäste medan du borrar. Det innebär att du kan borra med en energibesparande och naturlig rörelse. Dessutom väger borren 10% mindre än de flesta “vanliga” isborrar, då spiraldelen är tillverkad av svenskt höghållfast stål.
Borrdiameter: 15 cm | Total längd: 107 cm | Spirallängd: 48 cm | Max istjocklek: 100 cm | Vikt: 1,6 kg
För dig som är ute efter en lättare isborr kan vi rekommendera Mora Ice Bee 150 mm. Fastän borren är slitstark, väger den endast 1,6 kg då den är gjord i lätt och flexibel komposit. Den är totalt 106 cm lång medan den klarar av en istjocklek upp till 1 meter.
Den kommer med en Mora Ice skruvdragar-adapter, så att du kan koppla den direkt till din batteridrivna skruvdragare. Kronan har också utbytbara Mora Ice EZ skär som är tillverkade i rostfritt stål.
Borrdiameter: 13 cm | Spirallängd: 80 cm | Max istjocklek: 162 cm | Justerbar skaftlängd: Nej
Om du vet att du kommer att fiska mycket på tjock is kan vi rekommendera Mora Arctic Pro 130 mm.
Denna isborr kommer med en inbyggd förlängare så att du kan få den upp till 39 cm längre. Borren har en max istjocklek på 162 cm. Även om den är lång så kommer den inte vara alltför jobbig att transportera eftersom att den är vikbar.
Bladen är gjorda av svenskt stål och kan lätt bytas ut vid behov.
Borrdiameter: 15 cm | Total längd: 101 cm | Spirallängd: 83 cm | Vikt: 7,2 kg
Mora Ice Strikemaster kommer förenkla din borrning då den är motordriven och klarar av att borra upp till 100 hål per laddning. Under borrningen är det även två LED-lampor som gör att du har full uppsyn på vad som sker. Modellen har tandade skär som ger dig ett extra bra bett in i isen.
Denna isborr får också pluspoäng eftersom den är designad med ett dödmansgrepp för extra säkerhet. Det skadar inte heller att isborren har hög prestanda och är energieffektiv, ergonomisk och lätt att använda.
Borrdiameter: 12,5 cm | Total längd: 140 cm | Spirallängd: 56 cm | Max istjocklek: 85 cm | Vikt: 2,4 kg | Justerbar skaftlängd: Ja
Mora Ice Easy 125 mm är inte bara liten och smidig utan den har också ett bra pris för det värde du får av den. Oavsett vilken istyp du är ute på kommer den att snabbt och smidigt borra igenom.
Eftersom den är mindre i sin design passar den hela familjen oavsett åldern. Det skadar inte heller att den dessutom är väldigt användarvänlig. Tacksamt med Mora Ice Easy 125 mm är också att den har en inbyggd förlängare som är upp till 15 cm.
Borrdiameter: 13 cm | Total längd: 132–169 cm | Spirallängd: 50 cm | Max istjocklek: 81–121 cm | Vikt: 3,2 kg | Justerbar skraftlängd: Ja
Fastän Ifish Royal Viking 130 mm har ett väldigt bra pris kommer den med flera bra specifikationer. Till exempel har skaften en inbyggd förlängare som du kan justera i fem olika lägen. Spiralen har en längd på 50 cm, medan underdelen är 70 cm långt.
Vad vi också tycker om är att den har en förhållandevis bra vikt på endast 3,2 kg. Det teoretiska borrdjup ligger på 82–121 cm. Modellen kommer i två olika dimensioner, där den på 130 mm passar pimpelfiske och den på 200 mm passar ismete eller angelfiske.
Köpguide för isborrar
Dimension på borren
Dimensionen på din isborr kommer vara avgörande för vilka fiskar du kan ta upp. Vad som också är bra att ha i åtanke är att en större borr kommer möjliggöra att du kan fånga större fiskar. Den kommer dock vara tyngre och mer osmidig. Här nedanför listar vi de vanligaste storlekarna och vad du kan fånga för fisk med dessa.
- 110 mm: En borr på 110 mm är vanligt inom tävlingsfiske, detta eftersom det då oftast inte handlar om att fånga stora fiskar utan då prioriteras att lätt ta sig igenom isen.
- 130 mm: Om du precis börjar är en isborr på 130 mm bra eftersom detta kan räknas som en allround-borr. Den är inte för otymplig men du kan ändå fånga mindre regnbågar, abborrar, och rödingar som är runt kilot tunga.
- 150 mm: För dig som vill ha en isborr som klarar av nästintill all typ av fiske är 150 mm att föredra. Om du vet med dig att du vill fiska mycket röding, regnbågar och gös är detta ett bra val av dimension.
- 200 mm & 250 mm: För gäddfiske är detta ett måste, men också om du vill fånga övriga fiskar som är i den tyngre klassen.
Typer av isborrar
- Manuell: Den klassiska varianten där du helt enkelt vevar dig till ett hål själv. Visst tar det ofta lite längre tid, men många fiskare ser det som en del av sporten och inget som de vill byta bort. Det som också är tacksamt är att den väger mindre och du behöver aldrig fundera på att ladda eller fylla på tanken.
- Motordriven: Att ha en isborr som är motordriven kommer att spara dig tid, även om investeringen ofta är lite högre. Glöm inte bort att ha tanken fylld eller något att fylla den med om det skulle ta slut eftersom det då kan förstöra hela fiskedagen.
- Eldriven: Detsamma gäller som för den motordrivna isborren. Det sparar tid, men innebär en högre investering. Det som uppskattas med en eldriven isborr är att dessa låter mindre än vad de med motor gör.
- För skruvdragare: Om du redan har en skruvdragare hemma kan du ge den ännu en uppgift – nämligen att hjälpa dig göra dina hål under vinterfisket. Detta är perfekt för dig som inte är redo att investera i en elborr men som ändå vill ha hjälp på vägen.
Hur tjock är isen där du vill fiska?
Det är viktigt att ha koll på hur tjock is du kan ta dig igenom med borren. För detta är det framförallt två specifikationer som kommer vara viktiga. I vissa butiker specificerar de inte båda, vilket är varför det är bra att ha koll på båda.
- Spirallängd: Precis som du kan höra på namnet är spirallängden själva längden på spiralen som används för att borra isen. För tjockare is så vill man ha en längre spiral. Viktigt att veta är att detta inte är samma sak som total längd eftersom de då även räknar med skaftet.
- Maxtjocklek på isen: Även detta är ganska tydligt, då det helt enkelt specificerar hur tjock isen kan vara när du använder den isborr du kikar på.
Fyra andra viktiga saker att tänka på
- Justerbart skaft: Med ett justerbart skaft kan du lätt få din isborr både längre och kortare. Detta är också tacksamt när du ska packa ihop den då du kan göra den mindre och smidigare.
- Vikt: Om du köper en isborr med motor kommer den att väga mer än en manuell och då får du avgöra vad som är mest värt.
- Utbytbara skär: Med en isborr där du har möjlighet att byta ut skären kommer dess livslängd att förlängas. Detta eftersom du då kan byta ut dess skär vid behov.
- Tillbehör som kan köpas till: Med vissa isborrar kan du välja att köpa till flera olika tillbehör, och till vissa isborrar ingår det. Främst är det förlängare och adapter. Det som är bra är att fråga dig själv vad du verkligen behöver och vad som är värt att betala extra för.
Källor som hjälpt med produktvalen
Outdoor
Jämförelse av isborrar
Techinfus
Jämförelse av isborrar
Pristest
Jämförelse av isborrar
Friluftaren
Jämförelse av isborrar
Lämna ett svar