Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.
Det spelar ingen roll om du åker alpint, inlines eller rullskidor, en bekväm och pålitlig hjälm är en nödvändig del av utrustningen för att du ska vara säker ute på vägbanan.
I den här artikeln tittar vi på de bästa hjälmarna specifikt för rullskidor. Eftersom du befinner dig i trafik är det viktigt att du skyddar huvudet ifall en olycka skulle inträffa eller om du skulle ramla. För att göra ditt val enklare har vi skapat en lista på de 4 hjälmar för rullskidor som vi rekommenderar mest. Kika då framförallt på Bliz Evo Mips.
Bliz Evo Mips
Vårt betyg (4.9/5)
Smith Overtake Mips
Vårt betyg (4.8/5)
Black Diamond Vector Women
Vårt betyg (4,6/5)
Half Brain D-Lux
Vårt betyg (4.6/5)
Våra favoriter
Bliz Evo Mips
Hjälmen EVO Mips från Bliz är en mångsidig hjälm som tagits fram för att uppfylla de höga säkerhetskraven som idrottare förväntar sig idag, men också med utseendet och funktionalitet i åtanke!
EVO Mips togs fram i samarbete med framstående idrottare inom skidåkning, och resultaten är en bekväm, snabb och säker hjälm som är med dig oavsett behov. Hjälmen har hög slaghållfasthet, och mycket beror på materialet den är gjord av.
Modellen är en av de säkraste hjälmarna där ute med sitt kärnmaterial i EPS, EPP-förstärkningar med låg densitet och sin “hard shell” konstruktion. Om du åker slalom har du möjligheten att snabbt och enkelt montera på en båge när du är på slalom-banan. Sen kan du enkelt ta av bågen för andra tillfällen då båge känns onödigt.
Modellen är självklart försedd med MIPS, för att förminska rotationspåverkan vid eventuell olycka. Den är också försedd med Air Flow Ventilation System för att se till att den är riktigt skön att ha på sig även under längre perioder.
Modellen för denna hjälm är unisex. Den kommer i färgerna svart eller vitt, och storlekarna S, S/M, M och L.
Smith Overtake Mips
Smith är ett ledande varumärke inom glasögon- och hjälmmarknaden och har ett rykte för att tillverka innovativa, högkvalitativa och hållbara produkter. Deras hjälmmodell Overtake MIPS är en välventilerad, stilren och säker cykelhjälm.
In-mold konstruktionen med Aerocore leder till hög ventilation, och hjälmen har 21 optimerade ventiler. Det inre fodret är gjort av X-Static foder som har en svalkande effekt. Allt detta leder till hög komfort, så du kan fokusera på din träning.
Också denna hjälm kommer med MIPS för att absorbera rotationspåverkan om du skulle råka ut för en olycka. Den har kolfiberförstärkningar och integrerad skelettstruktur.
Hjälmen har en distinkt design som skriker aerodynamik, och hjälmen kommer i matte vitt och svart. Den har också ett fäste för solglasögon för dig som vill kunna rulla framåt bekvämt utan solen i ögonen.
Modellen kommer i storlekarna S, M, L och XL, och är unisex. Passformen är också justerbar med VaporFit, så den passar just ditt huvud så väl som möjligt.
Vem behöver en hjälm för rullskidor?
Det finns inga argument för varför man inte ska använda hjälm när man åker rullskidor. När man väl fått upp farten kan det gå riktigt illa om man inte har det rätta skyddet. Huvudet är väldigt känsligt och i kombination med hög fart och tryck vill man inte chansa på vad som händer om man skulle ramla eller vara med i en olycka.
Många har som argument att de är så pass duktiga åkare att en hjälm inte är nödvändig. Men faktum är att när du befinner du i trafiken kan du tyvärr påverkas av andra personers felsteg eller missbedömningar.
Utvecklingen inom hjälmindustrin har gått långt och idag kan man hitta lätta och tåliga alternativ som inte väger mycket alls och som dessutom har en väldigt snygg design. Det finns ingen anledning till att inte investera i en hjälm för din säkerhet ute på spåret. I en situation kan en funktionell hjälm vara skillnad mellan skrapsår och en ren katastrof.
Köpguide: Vad du bör tänka på
Det allra viktigaste med en hjälm är såklart hur den är utformad och vad för skydd och stöd den ger om du skulle ramla eller vara med i en olycka. Materialet och vadderingen ska därför ha den största betydelsen när du väljer en hjälm som är anpassad för rullskidor.
Hjälmar som är anpassade för rullskidor är samma typ som man kan använda om man cyklar eller åker skidor. Det viktigaste är egentligen bekvämligheten och att de sitter rätt på ditt huvud. Ha som mall att hjälmen inte ska röra på sig om du vrider eller skakar på huvudet. Samtidigt ska den inte sitta så tajt att den klämmer någonstans som under hakan eller runt öronen.
För att du ska hitta rätt modell som är anpassad efter ditt huvud måste du helt enkelt testa olika alternativ. Uppsök en cykelbutik eller sportbutik som har den hjälmen som du har kikat på och testa hur den sitter.
För att en hjälm ska ha så bra passform som möjligt är det viktigt att den är utrustad med justerbara spännen. Detta för att du ska kunna anpassa längden och bredden efter dig så att den skyddar huvudet och sitter fast. Materialet som hjälmen är gjort av ska vara lätt men ändå tåligt och klara av kraftigare stötar och slag. Den ska också inte ha några tryckpunker då den annars kan göra mer skada än nytta om man skulle ramla.
När man ramlar på ett par rullskidor är det vanligast att man ramlar bakåt vilket innebär att den största riskzonen för skador är ditt bakhuvud. Det är därför värt att du investerar i en hjälm som går ner lite längre där bak. För att den ska skydda på rätt sätt är det viktigt att hjälmen sitter utan några som helst glapp.
Passformen är verkligen A och O när det gäller att skydda på rätt sätt. Den ska skydda din panna, ditt bakhuvud och hjässa och inte heller sitta för högt upp på pannan. Det är bättre att den sitter så långt ner som möjligt utan att skymma sikten eller begränsa dig på andra sätt.
Alla har vi olika stora huvuden så det är viktigt att du testar hjälmen innan du köper den och kanske också med en tunnare mössa om du vill använda den även på hösten eller vintern när det är lite kallare ute.
Man rekommenderar att införskaffa en ny hjälm var 5:e år. Detta då materialet som hjälmen är gjort av förlorar sin stötdämpande effekt när den har utsatts för väder, vind och UV-strålar. Insidan av hjälmen som i många fall består av någon form av EPS-frigolit framförallt i cykelhjälmar torkar och efter några år ger de inte det skydd som behövs. Om du redan har utsatt hjälmen för starkt tryck eller stötar bör den bytas ut snarast då den redan har fyllt sin funktion.
Kombinera din hjälm med annan form av skyddsutrustning för dina knän, armbågar och kanske även dina handleder. Om du ramlar kan de fungera som en stötdämpning och just dessa områden är väldigt utsatta när man åker rullskidor.
Kan man använda en cykelhjälm?
En cykelhjälm ger samma fördelar som en som är anpassad för just rullskidåkning. Då cykelhjälmar är lite lättare att få tag på samt att de säljs i vanliga cykelhandlare eller cykelverkstäder föredrar många rullskidåkare dessa typer av hjälmar då den även kan användas när de cyklar.
Cykelhjälmar som säljs i Sverige måste enligt lag vara CE-märkta, vilket innebär är de har testats och är godkända enligt de EU krav som råder. Denna märkning placeras oftast inuti hjälmen.
Utöver detta har du också hjälmar som är tillverkade efter ännu hårdare krav och är då märkta med ett MIPS-nummer. Dessa hjälmar ger extra skydd framförallt vid rotationsvåld, vilket innebär smällar från sidan. Så om du vill investera i en cykelhjälm att använda när du åker rullskidor kolla så att hjälmen är märkt med något av dessa då de annars kanske inte ger dig det skydd som du behöver om en olycka skulle vara framme.
Hur vi valde topplistan
En funktionell och kraftfull hjälm är ett måste när man åker rullskidor och det är många som struntar i att använda denna nödvändiga skyddsutrustning av olika skäl. Men faktum är att då man även påverkas av andras felsteg när man befinner sig i trafiken kan en hjälm göra stor skillnad i en utsatt situation. Vi har för att underlätta ditt val av hjälm skapat en topplista där vi rekommenderar de hjälmar som lämpar sig bäst för rullskidor.
Vi har inriktat oss på att ta fram anpassningsbara alternativ som även kan användas för andra former av sporter och som ska ge dig rätt skydd och stötdämpning oberoende på vilka aktiviteter du utövar.
Några faktorer som har varit avgörande är hjälmens material, isolering, vaddering och tålighet, samt att den ska vara utrustad med justerbara spännen och remmar för att kunna anpassas efter din form och huvud. Det är dessa egenskaper och faktorer som vi framförallt har fokuserat på vid betygsättningen. Pris har också varit en faktor, men då detta gäller säkerhet så har det inte varit en primärfaktor.
För att hitta fakta och beskrivningar av de olika artiklarna har vi främst läst artiklar och produktbeskrivningar från en del framstående hemsidor och testpaneler. Några hemsidor att nämna är till exempel expertsidan Rullskidåkning och Skistart som båda har pålitliga och informativa artiklar om allt inom ämnet rullskidor och säkerhet.
Utöver detta har vi också velat inkludera privatpersoners recensioner och beskrivningar om produkterna. För att hitta detta har vi läst en del forum som till exempel Skidforum. Detta för att få mer information om produktens hållbarhet och passform.
I ett avgörande läge är en hjälm din bästa vän och det har därför varit mycket viktigt för oss att ta fram en informativ och pålitlig topplista med enbart de bästa hjälmarna som kan användas när du åker rullskidor.
Sammanfattning
Nu är vintern på ingång och då är det dags för vintersporter, men det finns många andra aktiviteter du kan utöva i väntan på snön, som rullskidor.
När du utövar någon form av träning där du befinner dig i en skidbacke eller på en vägbana som du gör när du åker rullskidor är det mycket viktigt att du sätter säkerheten först. Utrusta dig själv med en bekväm och tålig hjälm så att du är säker om en olycka skulle vara framme eller om du ramlar.
Många anser att hjälmar kan vara opraktisk eller vara i vägen men faktum är att materialet och utvecklingen har kommit lång när det gäller hjälmar och marknaden är idag fylld med lätta, tåliga och anpassningsbara hjälmar för alla olika sporter.
Vi rekommenderar framförallt som Bliz Evo Mips är väldigt praktisk och tålig hjälm med bekväm passform.
Lämna ett svar