• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Friluftslabbet

Expertrecensioner av produkter för friluftslivet

  • Kontakt
  • Om Oss
  • Camping & Vandring
  • Cykling
  • Kläder
  • Skidor
  • Skodon
  • Verktyg & Redskap
  • Träning
Startsida › Skodon

Bästa vandringskängorna 2022 – 8 favoritkängor för både män och kvinnor

Två ben som står på en lite stenig kulle med två vandringskängor på fötterna.

Senast uppdaterad: 22 januari, 2021 Camping & Vandring, Skodon

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

För att hitta rätt vandringskängor gäller det att man har stenkoll på vilken typ av vandring man ska ta sig an! Förutsättningarna för din utflykt är det som avgör kraven för de du har på fötterna, så ta dig en liten funderare innan du köper dina första kängor. Lundhags Professional II High Opti passar perfekt för i de flesta lägen och är vårt val för de bästa vandringskängorna!

  • Lundhags - Professional II High OptiLundhags - Professional II High Opti
    5 out of 5 stars
    5 out of 5 stars

    Vårt betyg (5/5)

    Till butik
  • Lundhags - Tjakke MidLundhags - Tjakke Mid
    4.9 out of 5 stars
    4.9 out of 5 stars

    Vårt betyg (4.9/5)

    Till butik
  • Lundhags - Jarue II High - MLundhags - Jarue II High - M
    4.8 out of 5 stars
    4.8 out of 5 stars

    Vårt betyg (4.8/5)

    Till butik
  • Lundhags - Mira II Ws High - WLundhags - Mira II Ws High - W
    4.8 out of 5 stars
    4.8 out of 5 stars

    Vårt betyg (4.8/5)

    Till butik
  • Jack Wolfskin - Vojo Hike 2 - MJack Wolfskin - Vojo Hike 2 - M
    4.5 out of 5 stars
    4.5 out of 5 stars

    Vårt betyg (4.5/5)

    Till butik
  • Jack Wolfskin - Vojo Hike 2 - WJack Wolfskin - Vojo Hike 2 - W
    4.5 out of 5 stars
    4.5 out of 5 stars

    Vårt betyg (4.5/5)

    Till butik
  • Viking - Hunter Gore-TexViking - Hunter Gore-Tex
    4.5 out of 5 stars
    4.5 out of 5 stars

    Vårt betyg (4.5/5)

    Till butik
  • Meindl - Island Lady MFSMeindl - Island Lady MFS
    4.2 out of 5 stars
    4.2 out of 5 stars

    Vårt betyg (4.2/5)

    Till butik

Våra favoriter

Lundhags - Professional II High Opti

Lundhags - Professional II High Opti
5 out of 5 stars
Vårt betyg (5/5)
Se priset i webbutik
Unisexkängan Professional II High är kängor för riktiga hard-core vandrare. Dessa är professionella, speciellt utvecklade kängor för extrema förhållanden med maximal funktion och slitstyrka.

Kängorna har högt skaft och tre lager. Yttersulan Rubbermac Defender har ett integrerat tåskydd. Självklart är undersidan också vattentät och utrustad med slitstark Certech Exp med 2 mm Libasmart-botten.

Mellanlagret är i Ariaprene som ger stabilitet och komfort, medan yttersidan i EVA ger isolering och fungerar stötdämpande samtidigt som den skyddar från kyla underifrån.

Kängorna är unisexmodeller som alltså fungerar för både män och kvinnor, och finns tillgänglig i storlekarna 36 – 48. Storlekarna 36 – 41 är mer damanpassade, men passar som sagt både män och kvinnor.

Dessa professionella och mycket välutrustade kängor är en investering i dig, ditt friluftsliv och din hälsa. Är du en seriös vandrare som vill göra det på det mest hållbara och ergonomiska sätt möjligt, är detta kängan för dig. 
Se priset i webbutik

Lundhags - Tjakke Mid

4.9 out of 5 stars
Vårt betyg (4.9/5)
Se priset i webbutik
En av våra starkaste köprekommendationer hamnar på Tjakke Mid från Lundhags. En mellanhög känga där tillverkaren hade målet att skapa en allround-känga som är bekväm och håller hög kvalitet.

Kängan finns i storlekarna EUR 36 – 48 så den passar för alla, män som kvinnor. Den är gjord i slitstarkt material, håller vatten borta från fötterna och har hög komfort i alla terränger.

Den har inget tjockt foder men kör man med rätt strumpor kommer kyla inte vara några problem.

Materialet är vattentätt och trots detta får fötterna andas. Det kan ibland vara ett problem med skor som har ett membran, fötterna får inte andas och då blir det svettigt! En annan positiv egenskap är det extra hälgreppet (Heel Fit Control) som gör att man inte ramlar i första taget.

Slutsatsen är att man får kvalitativ känga som man kan använda på i stort sätt alla sina expeditioner!
Se priset i webbutik

Lundhags - Jarue & Mira II High

4.8 out of 5 stars
Vårt betyg (4.8/5)
Se pris - Jaure (Herr)
Se pris - Mira (Dam)
Här har vi egentligen två olika kängor. Lundhags har sina riktigt högkvalitativa modeller Mira II och Jaure II som är bland deras mest tekniska kängor. Jaure är herrmodellen och Mira dammodellen. Det enda som skiljer är skafthöjd, vikt och att Mira har Lundhags Opti Ws-läst som är bättre anpassad för damer.

Så vad gör dessa kängor så bra? En snabb titt på alla specifikationer gör att man får en bra ide om varför.

  • ​Uppdaterad 3-lagers känga med högt skaft
  • Skaft i Nubuck-läder och isolerande airaprene för hög komfort
  • Ny hälkil med stötdämpande polyuretan
  • Extra hälgrepp med Heel Fit Control (HFC™)
  • Underdel i Certech® Exp-teknologin (1.5 mm Liba Smart, 2 mm EVA, 1 mm Micro fibre)
  • Ny Beta Pro innersulaVibram® Traction-sula med kraftfullt grepp
  • Skyddande TPU-tåkappa
Mycket teknisk data som vi tyvärr inte kommer gå in i fullaste detalj på (klicka här för att läsa om de olika teknologierna och egenskaperna). Vi tänkte dock sammanfatta vad just vi gillar med dessa kängor.

För oss är det kombinationen av slitstarkt material, bekvämlighet och kvalitativa funktioner som ger en grym känga! De passar i både tuffa och enklare miljöer och kommer kunna användas många år framöver!
Se priset i webbutik

Jack Wolfskin - Vojo Hike 2

4.5 out of 5 stars
Vårt betyg (4.5/5)
Se pris - Vojo Hike 2 (Herr)
Se pris - Vojo Hike 2 (Dam)
Vojo Hike 2 från Jack Wolfskin är helt klart det rätta valet om man vill ha ett par vandringskängor för runt tusenlappen. Det är ett fantastiskt pris för denna sko!

Det vi gillar är att man för ett lågt pris får en känga som är både bekväm och mångsidig. Kanske inte skapad för den värsta och tuffaste terrängen men helt klart bra nog för många utflykter!

Yttersulan är lätt, har bra dämpning och är designad för en lättare form av vandring. Kängan använder Jack Wolfskins egna membran TEXAPORE som låter foten andas samtidigt som den håller vatten borta.

Jämför man med kängor i samma prisklass så får du en högre kvalitet och komfort för priset. Det brukar ibland bli så att det går åt det ena eller andra hållet när man ska spara in på pengarna men här har dom lyckats riktigt bra! En mycket prisvärd känga! 

Vem behöver ett par vandringskängor?

Den som ska ut och vandra!

Nej så enkelt är det såklart inte! Men det är såklart den viktigaste delen i det hela. Ska du ut och vandra så är det två alternativ som anses vara bäst, vandringsskor och vandringskängor.

Så en fråga man ska ställa sig blir egentligen:

Ska jag köpa vandringsskor eller vandringskängor?

Ett par vandringsskor och ett par vandringskängor som står på en gräsmatta.

Vi skulle säga att terrängen är den viktigaste faktorn i detta val. Men även packningen kan spela roll.

Vandringskängorna ger mycket bättre stöd för vristerna och är därför bättre lämpade för en tuffare terräng eller när du har tyngre packning. Helt enkelt så är det ett bättre alternativ när du vet att det kommer bli lite hårdare tag.

På en vandringsled har du oftast väldigt bra förhållanden, det kan helt klart bli tufft, men sällan på samma sätt. Vandringsskon kan ofta vara det bättre valet för detta då de är bekvämare och lättare så de är behagligare att vandra i.

Självklart handlar bekvämlighet mycket om preferens och de bästa vandringskängorna är också riktigt bekväma, men vi tror de flesta är bekvämare i ett par lägre skor.

När det kommer till stöd för vristerna och vattentålighet så blir det inte mycket prat om preferens. Då är det kängor som gäller och ska du gå i tuff terräng är båda dessa faktorer viktiga! Vi lovar att även om du tycker skor är skönare så kommer du inte ha det så bekvämt med en stukad fot.

Så ska man dra någon form av slutsats ifrån ovan så är det att man måste överväga vilken typ av utflykt man ska ta sig an. Sen är det ju absolut inte fel att ha ett par av varje!

Vad ska man tänka på när man köper ett par vandringskängor?

Köper du nya vinterboots så är det mode och trender som gäller men här är det andra bullar. Det är en huvudfrågor som vi tycker att man ska ställa sig själv och fokusera på och den påverkas i sin tur av en del faktorer.

Vilka kängor kommer ge mig den bästa upplevelsen?

Svårare än så måste det inte vara, och det säger säg ju självt egentligen. Men vi ska gå lite närmare in på de påverkande faktorerna!

Benen från en person som har ett par vandringskängor på sig. Personen vilar benen mot en bänk på en plats med fin utsikt.

Du har bestämt dig att det ska bli lite tuffare än vandringsleden så du ska köra på ett par kängor, men hur tufft ska det vara?

  • Ska du upp i fjällen så kan du behöva tjockare och varmare fodring så att du inte fryser om fötterna.
  • Finns det möjlighet att du stöter på vatten gäller det att dina kängor är vattentäta. En fundering för detta är också om du ska ha mellanhöga eller höga kängor (höga täcker högre upp på benen). Att hålla fötterna torra är väldigt viktigt!
  • Kommer du gå i ojämn terräng? Då måste greppet på yttersulan vara bra och kängorna måste ge bra stabilitet för vristerna. Båda dessa är A och O för att förhindra skador mitt i expeditionen!

Väljer du inte rätt här så kommer du inte ha så kul på din utflykt.

Var lite proaktiv och fundera över vart, när och hur du ska vandra. Då kommer du ha bättre förutsättningar för att kunna välja de optimala vandringskängorna för dina förutsättningar.

Sen finns det andra egenskaper som är lite mer av en preferensfrånga:

  • Bra innersulor
  • Bra stötdämpning
  • Att fötterna kan andas
  • Snörningen

Även fast dessa kan skilja lite från person till person så kan det vara väldigt viktigt att man väljer rätt.

För mycket ventilation kan bidra till att vattentätheten tar lite stryk. Bra snörningen kan ge bättre stabilitet för vristerna, men många kan tycka att det är obekvämt.

Innersulorna beror på din typ av fötter men det man kan tänka på här att man enkelt ska kunna byta sulor och att man väljer ett par sulor som passar till kängorna.

Man får fundera lite själv här för vi kommer inte kunna ge det perfekta svaret. Vi tycker såklart att de kandidater som vi gått igenom bland de bästa alternativen så du kommer helt klart kunna spara timmars letande genom att kika på dessa, det är vi helt säkra på.

Material

Materialet (tillsammans med mönstret) på yttersulan kommer avgöra hur bra greppet är. Gummi är det som används och ibland adderar man lite annat material för att få upp hårdheten på sulan. Hårda sulor håller längre men kan vara lite halare, så det är ett ge och ta-förhållande.

Materialet för resterande delar av kängan kommer påverka alla andra faktorer.

Här är de vanligaste typerna av material:

Läder – Läder brukar vara tåligare både mot vatten- och slitskador. Läderkängor håller oftast hög kvalitet. Nackdelarna är högre pris, tyngre kängor och att man behöver gå in dom under en lägre tid än med andra material

Syntet – Polyester, nylon eller syntetiskt läder är väldigt vanliga material för vandringskängor. Dessa är lättare, kostar mindre och man går in dom lite snabbare. Nackdelen är då att dom inte tål lika mycket.

Blandning – Ibland så har man blandningar av båda ovan typer av material för att få en mellan-variant.

Membran – Gore-Tex® är något du förmodligen hört talas om? Detta är ett membran. Det finns flera andra membraner och dessa används för att göra skor och kängor vattentäta samtidigt som man behåller delar av ventilationen/andningen i skorna.

Pris

Kostnaden spelar som med allt roll för vad vi köper. För vandringskängor brukar priset ofta reflektera kvaliteten.

Det gäller att man funderar lite över vilken budget man har och köper ett par kängor som man tycker är prisvärda.

Sammanfattning

Att välja rätt vandringskängor kräver lite research och tid. Vill du göra det enkelt för dig så är alla modeller på vår topplista riktigt bra kängor! Självklart lägger vi en liten extra rekommendation på Lundhags Professional II High Opti som är vår favorit, men du kommer absolut bli nöjd med någon av de andra också.

Det vi främst vill poängtera igen här som avslut att du på riktigt ska fundera exakt vad du vill få ut av dina vandringstripper. Det är helt klart det som är mest avgörande och vet man inte det kommer man inte kunna välja de bästa vandringskängorna för jobbet.

Hoppas du funnit nytta av att läsa den artikel. Lägg mer en gärna någon kommentar och säg vad du tycker eller om det är några frågor!

Kategorier: Camping & Vandring, Skodon Taggar: Köpguide, Vandring

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Om Friluftslabbet

Vi älskar naturen! För att hjälpa andra att få den bästa upplevelsen med friluftslivet så visar vi här upp våra favoritprodukter för aktiviteter som cykling, vandring och camping. Dessa tar vi fram genom djupgående marknadsundersökning. Har du frågor eller bara vill säga hej, hör gärna av dig!

Läs om vår process för att hitta de bästa produkterna här!

Kategorier

  • Alpint
  • Bära & Förvara
  • Camping & Vandring
  • Cykeldelar
  • Cykelutrustning
  • Cyklar
  • Cykling
  • Damkläder
  • Herrkläder
  • Kläder
  • Längdskidor
  • Matlagning & Dryck
  • Skidor
  • Skodon
  • Skydd & Säkerhet
  • Sova & Vila
  • Träning
  • Verktyg & Redskap
Hem | Integritetspolicy | Kontakt | Cookies | Ansvarsfriskrivning | Vår Process | Om Oss


Friluftlabbets logga
Copyright © 2022 · Friluftslabbet
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Läs mer
Jag förstår