Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Nu när snön har smält på de flesta ställen i Sverige och solen tar över, vaknar de friluftsälskare runt om i landet till liv som föredrar solsken för att upptäcka naturen. Att ha en laddare till dina elektroniska prylar är nästan ett måste och solcellsladdare har blivit allt mer populära under senaste tiden.
Vi har valt att plocka ut de bästa solcellsladdarna på marknaden och samla de i denna artikel för att göra ditt val lite enklare.
Högst upp på våran lista hittar du GoalZero Flip 12 Solar Kit som vi har valt att placera här på grund av dess fantastiska smidighet och lätta vikt.
Våra favoriter
GoalZero Flip 12 Solar Kit
Goal Zero tillverkar främst externa batterier, även kallade power banks för att ladda dina prylar när du inte har tillgång till ett vägguttag, samt solceller för friluftsliv.
Flip 12 Solar Kit är en solpanel med ett tillhörande batteri på 3350 mAh som kan ladda småelektronik som telefoner, plattor eller GPS.
Denna laddare är den lättaste som GoalZero har lanserat så du kan enkelt stoppa ner den i väskan och ta med den på dina äventyr. För enkel användning kommer solcellspanelen med stödben så att du kan sätta upp den riktad mot solen, på ett smidigt och effektivt sätt.
Denna laddare kommer med USB-uttag som passar de flesta elektronikprodukter.
Powertraveller Falcon 21
Powertraveller Falcon 21 är en lättviktig och hopfällbar solpanel som passar perfekt att ha med sig ut på alla sorters friluftsaktiviteter. Den har förmågan att ladda alla sorters elektroniska enheter under 40 Watt med hjälp av enbart solenergi.
Detta innebär att den inte bara kan ladda surfplattor, mobiltelefoner, GPS och actionkameror utan också bärbara datorer och netbooks. Solpanelelen är utrustad med både ett USB-uttag och DC-uttag, vilket innebär att du kan ladda två enheter samtidigt och maximera tiden solen ligger på.
De Monokristallina solceller på Falcon 21 gör det möjligt för laddaren att producera 25-35% mer energi än vanliga celler. Solcellsladdaren tål stänker av vatten, men är inte helt vattentät.
Falcon 21 är dessutom utrustad med metallförstärkta öglor och karbinhakar som gör att du kan hänga upp den i princip vart du vill. Detta är definitivt ett val att ha i åtanke om du är ute efter en tillförlitlig och kraftfull solpanel som även är praktisk!
Powertraveller Kestrel 40
Kestrel 40 är en vattentålig och vikbar 12 Watt solpanel med inbyggt 10000mAh batteri. Solpanelen har ett inbyggt stativ som gör det smidigt och lätt för dig att få den mest optimala vinkeln för soluppladdning.
Den är försatt med två stycket USB utgångar, med 5V vardera och passar därför perfekt för att ladda upp mobiltelefoner, GPS, powerbanks och mycket fler. Vikten på denna solcellsladdare ligger på 575 gram och tar därför inte alls mycket vikt i ryggsäcken under vandring.
Kestrel 40 känner även snabbt igen vilken enhet det är du laddar och justerar därefter snabbt ladd strömmen till den mest skonsamma för din enhet. Kestel 40 är ett mycket bra alternativ för dig som letar efter en smidig, hållbar och kraftfull solpanel att ha med dig ut på dina äventyr.
BioLite Solarpanel 5+
BioLite är ett New York-baserat företag som tar fram energiprodukter som kan användas i vildmarken och i friluftslivet. De är mest kända för att ha producerat en liten spis som använder trä för att skapa användbar elektricitet. De har dessutom vunnit ett flertal priser för sina produkter.
BioLite säljer även solcellsladdare i hög kvalitet. Det är också värt att komma ihåg att deras produkter med både solpanel och lithium batteri i kombination alltid har “plus” efter produktens namn. BioLite Solarpanel 5 är till exempel endast en solpanel utan medföljande batteri, medan BioLite Solarpanel 5+ har ett integrerat batteri.
Designen på denna produkt är mycket smart och solpanelen kan hängas upp utanför tältet. Den kan också fästas på ryggsäcken så att du kan ladda batteriet medan du är ute på vandring. BioLite 5+ kommer också med ett stödben så att du smidigt kan justera vinkeln så att solpanelen får så mycket sol som möjligt. Ett inbyggt solur hjälper dig också att förstå hur du riktar solpanelen bäst.
Det här är en mycket lätt produkt, för en rimlig peng och den laddar både plattor, telefoner och annan elektronik. Den enda nackdelen som är värd att nämna är att det integrerade batteriet endast är 2200mAh.
Detta innebär att batteriet endast kan ladda en iPhone en gång, eller en platta upp till ett halvt batteri beroende på vilket märke du har. Dock så laddar den upp din telefon på ca en timme, vilket är väldigt snabbt!
Powertraveller Solar Adventurer
Denna lilla kompakta laddare är perfekt att ha med sig under alla sorters friluftäventyr. Solar Adventurer har ett batteri på 3500mAh inbyggt i solpanelen på 3 Watt.
De allra flesta enheter på 5V kan enkelt och smidigt laddas av Adventurer via USB, detta inkluderar bland annat smartphones, smart watches, GoPros och andra actionkameror.
Det inbyggda batteriet klarar av att ladda smartphones ungefär 1,5 gånger, GoPros mellan 1-2 gånger och en smart watch upp till 6 gånger. Adventurer är även utrustad med 4 stycken LED indikatorer som visar batteriets nivå samt att den är både vatten och stötsäker.
För att du ska få bästa effekt måste solpanelen riktas direkt mot solen och laddningstiden från batteriet med hjälp av solpanelen varierar därför på grund av just denna anledning. Har du inte den bästa möjliga vinkeln mot solen kan du förvänta dig lite längre laddningstider, men har du den mest optimala vinkeln går det således mycket snabbare.
Ta med dig denna lilla solcellsladdare på vandring i solsken och du kan lita på att dina enheter förblir laddade!
Vem behöver en solcellsladdare?
En solcellsladdare kan vara ett utomordentligt verktyg. Det är mycket användbart att ha med sig om man tillbringar tid i naturen, vare sig detta är på sjön, i skogen eller i bergen.
Personligen bär jag alltid med mig ett externt batteri så att jag alltid har en extra källa att ladda telefonen med. Om något skulle hända i vildmarken så är det otroligt viktigt att kunna kontakta någon för hjälp.
En solcellsladdare tar de externa batterierna ett steg längre då du inte behöver ladda batteriet hemma innan avresa. Du kan helt enkelt fånga solen där du befinner dig och på så sätt ladda upp inte bara telefonen, men också en platta, GPS eller till och med batterier till ficklampan.
Köpguide - Hitta den bästa solcellsladdaren
Under de senaste åren så har en mängd olika solpaneler och externa batterier kommit ut på marknaden. För de som inte är väldigt tekniska kan det vara svårt att veta vad det är just du behöver.
En sak att ha i åtanke innan du köper en solcellsladdare är när och var du tänkt använda den. Det kanske låter som en självklarhet, men solcellsladdare är beroende av sol. Det innebär att på en molnig dag så kommer den inte kunna generera lika mycket energi som den skulle kunna göra i direkt solljus.
Solpaneler konverterar solenergi till elektricitet som vi kan använda för att ladda saker som telefoner, surfplattor eller ficklampor. Du kan ladda dessa prylar genom att direkt koppla dem till solpanelen. Eller så kan du köpa till ett batteri som du laddar upp via solpanelen, och på så sätt har du tillgång till elektricitet, även när solen inte skiner.
Personligen tycker jag att det absolut är värt att investera i ett batteri att kombinera med solpanelen, då du annars inte har något sätt att “spara” eller lagra elektricitet som generas. Låt oss titta på några saker att ha i åtanke inför ditt köp av solpanel och batteri.
Att välja solpanel
Flera saker spelar in när det kommer till en solpanels effektivitet. Kvaliteten av de material som används, storleken av solpanelen och dess kapacitet att producera watt. Detta avgör hur snabbt ditt batteri kan laddas upp.
Detta påverkar dock inte hur snabbt din telefon eller annan elektronik laddas. En telefon kan till exempel endast klara av upp til 5V. Det betyder att en större solpanel än 2.5W inte kommer att kunna ladda din telefon snabbare då telefonen inte kan hantera mer än 5V.
Ha dock i åtanke att moln och dåligt ljus påverkar hur effektivt solpanelen kan producera elektricitet. En stor panel har oftast möjlighet att fortsätta producera tillräckligt med el, medan en mindre och svagare panel kanske inte skulle klara detta.
Att välja batteri
Som vi tidigare nämnt, så kan det vara värt pengarna att investera i ett batteri som du kan kombinera med din solpanel. Detta innebär att du kan spara elektricitet på batteriet och använda detta på kvällen, eller vid tillfällen då du inte har sol.
Det finns flera solcellsladdare som säljs med både solpanel och integrerat batteri. Men det finns också batterier och solpaneler som säljs var för sig så var säker på att du får båda delarna.
Det viktigaste att ha i åtanke vid val av batteri, är batteriets kapacitet. Detta mäts i mAh, som står för milliampere timmar, och innebär strömmen gånger en timme. Enkelt sagt så innebär detta att du vill ha ett batteri med högre mAh än telefonen eller prylen du vill ladda.
En smartphone kräver mellan 2,000-3,000mAh för ett fullt batteri, beroende på märket. Det innebär att ett batteri med 3,000mAh skulle räcka för ca en full laddning.
Med andra ord, ju högra kapacitet ditt batteri har, desto fler gånger kommer du kunna att ladda dina elektroniska prylar. Men, högre kapacitet på batteriet innebär också ett tyngre och dyrare batteri. Därför är det viktigt att veta vad du planerar att använda batteriet för, och hur mycket du kommer att behöva.
Olika elektroniska prylar så som telefoner, surfplattor eller GPSer behöver olika mängd mAh för ett fulladdat batteri, så kolla upp just vad dina prylar kräver. Den informationen finns enkelt tillgänglig online.
Vikt och bärbarhet
Precis som med all annan utrustning för camping och friluftsliv så betyder vikten och hur lätt den är att bära med dig otroligt mycket. Om din solcellsladdare är för tung så kommer den troligen att bli kvarlämnad och du kommer inte att kunna använda den när du mest behöver den.
Det viktigt att du tänker på vikten och hur lätt din solcellsladdare är att både använda och bära med sig. Som tur är finns det idag solcellsladdare som väger från 200g och uppåt, som kan både fästas på ryggsäckar, hängas upp eller placeras på plan mark.
Hur vi valde vår topplista
Vi förstår hur viktigt det är att ha rätt utrustning när man tillbringar mycket tid i naturen. Därför jobbar vi hårt för att sätta ihop topplistor där vi samlar de bästa produkterna på marknaden. Detta gör det lättare för dig som konsument att ta en påläst och informerat beslut om vilken utrustning som är rätt för dig.
Inför denna topplista om de bästa solcellsladdarna så har vi tittat på några av online jättarna inom vildmark och utrustning. Bland dessa är Trail Space, Gear Chase och Outdoor Gear Lab.
Vi har även tittat på konsumenters omdömen, test och recensioner som har gjorts av både professionella vildmarksrecenter men även konsumenter som du och jag. Bland dessa test var bland annat ett test gjort av Backpack Gear test.
Sammanfattning
Ute i vildmarken och naturen är det viktigt att vara förberedd för det oväntade. Det är otroligt viktigt att alltid ha en back-up plan ifall något går fel. Därför har vi skrivit den här artikeln för att hjälpa alla friluftsentusiaster att välja rätt produkter.
En solcellsladdare kan vara ett mycket värdefullt tillskott i ryggsäcken ifall något går snett och du inte har tillgång till elektricitet. Flip 12 Solar Kit är den lättaste som GoalZero har lanserat så du kan enkelt ta med den på dina äventyr.
Det kan vara värt att investera en liten summa pengar för att hitta rätt produkt för dig, då detta kan bidra till en bekvämare och säkrare tid på din campingsemester, fisketur eller bergsvandring.
Lämna ett svar