Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Som cyklist kan en bra cykeldator vara din bästa vän. Till vår topplista har vi sammanställt åtta riktigt bra produkter i en mängd olika prisklasser, som ni gärna får utforska själva. Vi har även korat en vinnare i premium- och i lågprisklassen, en riktig värsting och en enkel men mycket funktionell cykeldator.
Läs vidare och se vilka som vi tycker är de bästa cykeldatorerna på marknaden. Kika lite extra på den vinnande modellen Edge 830 GPS Performance Bundle från Garmin!
- Garmin Edge 830
Vårt betyg (5/5)
- Wahoo FitnessElemnt Roam
Vårt betyg (4.9/5)
- Wahoo FitnessWahoo Elemnt Bolt Edition
Vårt betyg (4.8/5)
- Cateye Velo Wireless+
Vårt betyg (4.5/5)
- Garmin Edge 130 Plus
Vårt betyg (4.4/5)
- Shimano Steps E6010 Cykeldator Display
Vårt betyg (4/5)
- Bontrager Ridetime trådlös Cykeldator
Vårt betyg (3.9/5)
Våra favoriter
Garmin Edge 830 GPS
Garmin är varumärket som har en mängd olika modeller av cykeldatorer, där deras Edge-modeller är några av de mest kända på marknaden. Deras modell Garmin Edge 830 är en av deras senaste cykeldatorer utrustad med den allra senaste tekniken.
Några av deras nya funktioner är en uppdaterad pekskärm som är mycket mer responsiv och lättanvänd än dess föregångare Edge 820. Den nya pekskärmen på 2,6 tum gör det mycket lättare för cyklisten att byta rutt och se hastigheten istället för att behöva peka och pilla på knappar i farten. Det innebär att du inte behöver sakta ner eller oroa dig för säkerheten samtidigt!
Denna cykeldator kan lätt anslutas via ANT+, BT och BLE och har GLONASS, GPS och Galileo sensorer. Det gör att du med lätthet kan anpassa och se dina cykelturer och din hastighet. Datorn har även MTB Performance Metrics som mäter cykeldynamiken och en Climb Pro funktion som ger dig klättringspecifik data när du cyklar uppåt.
Edge 830 GPS har allt och lite till för din cykeltur och passar perfekt för den vana cyklisten som är ute efter en multifunktionell cykeldator utrustad med den allra senaste tekniken.
Wahoo Fitness Elemnt Roam
Wahoo Fitness Elemnt Roam är en riktig pjäs när det kommer till cykeldatorer. Med dess fantastiska användarvänlighet, 2,7 tums skärm, gorillaglas, färgdisplay och integrerat fäste kan man knappast bli missnöjd med denna modell.
Cykeldatorn är utrustad med kartor över hela världen redan från början vilket gör att du inte behöver krångla med att föra över eller ladda ner saker från datorn. Dessutom är Elemnt Roam helt trådlös.
Med navigationsfunktioner såsom “Back on Track” som hjälper dig att komma på rätt väg igen om du råkar ta en felsväng och “Retrace your Route” som ger dig en komplett färdbeskrivning till din startpunkt blir Elemnt Roam en cykeldator svår att slå.
Wahoo Fitness Elemnt Bolt
Elemnt Bolt är världens första cykeldator designad för att vara aerodynamisk! Datorns design har en extremt god integration mellan fästet och datorn, vilket gör den till ett mycket aerodynamiskt system som sitter framför din cykel.
Den unika svarta och stilrena designen gör verkligen att denna modell sticker ut lite extra. Med en batteritid på 15 timmar behöver du inte heller oroa dig för att batteriet ska hinna ta slut innan du kan ladda det igen.
Du kan enkelt koppla Elemnt Bolt till dina sensorer och en app i din telefon som ger dig tillgång till funktioner som klättringsdata, vägvisare, planerade träningspass, livespårning och notifikationer för att bara nämna några.
Batterierna är laddningsbara och datorn väger totalt 62,4 gram. Elemnt Bolt är ett bra alternativ för cyklister som söker en dator med hög prestanda och användarvänlighet utan att komma upp i de allra högsta prisklasserna.
Cateye Velo Wireless+
Velo Wireless+ är en lite mindre, simplare och billigare modell än de andra på vår lista. Detta är perfekt för dig som kanske precis startar eller om du helt enkelt bara letar efter något enklare alternativ.
Datorn kan monteras fast på nästintill vilken cykel som helst, även 27,5 tum och 29 tum. Med Velo Wireless+ kan du till exempel få reda på aktuell och maximal hastighet, färddistans, kaloriförbrukning, klocka och totalt avstånd. Dessutom har batteriet en livslängd på hela 1 år!
Dock är batterierna inte laddningsbara men om du fortfarande har intresset kvar efter ett år kanske det ändå är dags att uppgradera. Vikten ligger på endast 24,6 gram vilket innebär att du knappast märker av att den ens finns med på cykelturen.
Detta är ett pålitligt och billigare alternativ med lite mindre flashiga funktioner och passar perfekt om för dig som precis börjat med cykling.
Vem borde köpa en cykeldator?
Alla! Nä, vi skojar bara. En cykeldator är dock en sjukt användbar liten pryl och hur coolt är det inte att ha en hastighetsmätare på sin cykel?
De som bör köpa en cykeldator är i min mening de som önskar mer information om sin cykling. För hur snabbt går det egentligen, och hur lång är sträckan?
Smartphones idag har appar med många liknande funktioner (till exempel GPS-tracking och hastighetsmätning).
Problemet med dessa är batteritiden samt att smartphones sällan är vattentäta. De är även klumpigare än en cykeldator och svårare att använda när du väl cyklar (vill inte ens nämna hur det är att swipea en smartphone med handskar), du kommer inte heller kunna se informationen i realtid om du inte skaffat ett specialställ för montering.
Beroende på hur du använder din cykel så är en cykeldator olika användbar eller nödvändig, men oavsett så är det alltid en rolig pryl att ha!
Du kan mäta din tid och hastighet när du cyklar till jobbet. Du kan börja kartlägga rutter ifall du cyklar ofta till lite olika ställen, eller kanske ha navigation och andra extrafunktioner direkt i cykeln.
Den som verkligen har användning av cykeldatorn är den som vill göra sin cykling mer träningsfokuserad. Då är en cykeldator nästan ett måste!
Vilka funktioner och egenskaper är viktiga för en cykeldator?
De absolut viktigaste funktionerna i en cykeldator beror som sagt lite på vad du ska använda den till. Hastighet och distans de mest grundläggande funktionerna, du vill se hur fort du kör och hur lång din sträcka är och blev.
Vad cykeldatorn sen gör med denna information är det intressanta i de nya modellerna, och vad du vill ha beror lite på hur seriös du är med din cykling. Vissa har tillhörande tränings- och ruttapparna som följer med och dessa kan vara riktigt kul att använda.
Mer avancerade modeller som t.ex. vårt premiumval har även möjligheten att koppla till telefonen för att ta emot och skicka sms. Ingen nödvändighet för alla men absolut en bekvämlighet om man cyklar mycket!
Vi skulle rekommendera att du kollar på en cykeldator med det grundläggande plus någon extrafunktion. Visst klarar man sig med bara hastighet- och distansmätning men det är kul att t.ex. kunna gå tillbaka och kolla på den rutt man cyklat tidigare osv.
Utöver funktionerna så är egenskaper som att datorn är vattentät och tålig är också viktiga. Man ska alltid räkna med att regn och eventuella vurpor kan komma.
Vilken cykeldator är bäst för träning?
Vi sa ju att de funktionerna du vill ha varierar beroende på mål och användning, men vi ville gräva in oss lite mer på just träning.
När du tränar med cykel vill du gärna hålla koll på din rutt, så att du kan se din tid, hastighet och styra detta mot dina träningsmål.
En bra cykeldator för träning bör därför ha ett GPS- eller GLONASS-system och gärna tillhörande app för rutt-jämförelse och målsättningar.
Dessa appar har även ofta en tillhörande community, där du kan jämföra ditt resultat med andra, ta emot och ge träningstips och råd, samt testa andras rutter och skicka in dina egna, vilket kan vara motiverande i träningssyfte.
Ett pulsarmband är ett populärt tillbehör för träning och det finns många modeller av cykeldatorer som kan integreras med dessa, där du får data om din puls och hur den relaterar till din rutt.
Att veta din puls kommer väl till hjälp i träningssyfte och hjälper dig planera din väg och hur mycket du ska pusha. Utan att du vet om det kanske du ligger lågt i puls i förhållande till vad som ger resultat.
De flesta av de lite dyrare varianterna har alla dessa funktioner, även inkluderat vår köprekommendation. Du kan så klart anamma dessa funktioner på ett liknande sätt med en billigare variant som enbart har distans och hastighet på displayen. Problemet är att detta blir ett väldigt manuellt jobb, du kan mäta tiden på din utklockade sträcka och hålla lite koll på din hastighet, skriva ner detta och jämföra med dina tidigare rundor.
Enligt oss känns det så värt att lägga till några hundralappar och få allt detta och lite till, helt automatiserat. Det är grymt kul med alla online-communities också, och vi tror det kan vara till riktigt bra hjälp för de som är seriösa med sin cykelträning.
Hur valde vi vår topplista
Vi har gått igenom ett brett sortiment cykeldatorer och deras funktioner samt tittat på vad användarna tycker om produkterna, vad de önskar att produkterna hade som eventuellt saknades och vad som inte spelade så stor roll.
Det var mycket data att gå igenom, men resultatet speglas på ett bra sätt, tycker vi, i vår topplista.
Ett högre pris betyder bättre hållbarhet och ofta fler och bättre funktioner (eller grundläggande funktioner i toppklass).
Detta kan vara värt att ta i beaktning, om du vill ha en väldigt enkel cykeldator där det inte spelar någon roll om hastigheten diffar 5 km/h, då behöver du inte spendera tusentals kronor.
Om du däremot verkligen vill att resultatet ska spegla verkligheten, med kanske ett par extra funktioner för rutter och kartor, ja då får du lägga lite mer.
Toppvalen i vår lista är de dyrare produkterna just för att de faktiskt är bättre i många fall; vi försöker inte att ta priset alltför mycket i beaktning vid uträkningen av poängen då funktion och kvalité enligt oss är det viktigaste (överpris och orimliga priser är dock ofta ett stort no-no).
Sammanfattning
Det har varit riktigt kul att grotta i, och hänga med i utvecklingen av cykeldatorer, som på senare tid blivit helt tok-avancerade.
Det mesta verkar ha satt fart efter smartphone-introduktionen, mycket av den tekniken hamnade även i cykeldatorerna (på vissa ses även liknande funktioner, så som möjligheten till samtal, att skicka meddelande och så vidare).
Det blev helt enkelt möjligt att trycka ner mycket avancerad teknik i väldigt små paket, och det är klart man gör det. Många tycker att cykeldatorer är överflödiga, då smartphonen numera kan göra i princip samma jobb. Men som vi nämnde ovan så vinner fortfarande cykeldatorn för ivriga cyklare.
Den är långt mer smidig och lättanvänd i farten än en klumpig smartphone är, håller längre batterimässigt och tål ofta mer väder och stryk. Det är enligt oss ett klockrent tillbehör och nästan ett måste för dig som cyklar ofta, eller cyklar i tränings- eller tävlingssyfte.
Vi älskar funktioner som att kunna kartlägga rutter som man sedan kan titta tillbaks på i extrem detalj, att till exempel kunna se att man blivit lite snabbare än förra veckan i just den kurvan. Att se hur mycket väderleken påverkade, och sen kanske till och med snabbt dra iväg ett textmeddelande till sin partner, att man kommer hem lagom till middag.
Cykeldatorer är riktigt häftiga, och vi hoppas att ni tycker detsamma. Letar du efter en funktionell cykeldator så rekommenderar vi att du kikar lite extra på Garmins Edge 830 GPS Performance Bundle.
Lämna ett svar