• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet

Friluftslabbet

Expertrecensioner av produkter för friluftslivet

  • Kontakt
  • Om Oss
  • Camping & Vandring
  • Cykling
  • Kläder
  • Skidor
  • Skodon
  • Verktyg & Redskap
  • Träning
Startsida › Skidor

Bästa rullskidbindningarna 2023 – Perfekta bindningar till dina rullskidor

En person som åker på asfalt med rullskidor.

Senast uppdaterad: 21 januari, 2021 Skidor, Träning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Skistart.

Om man är längdskidåkare kan de varmare månaderna kännas lite långa och man bara väntar på att snön ska lägga sig så man kan ge sig ut i spåren igen. Men om du investerar i ett par rullskidor med bra bindningar känns det inte längre så långt fram tills du kan åka på riktig snö igen. Då kan du börja förbereda dig långt innan säsongen.

I den här artikeln tipsar vi om de bästa rullskidbindningar, kika lite extra på Rottefellas bindningar Skate eller Classic.

  • Rottefella Rollerski SkateRottefella Rollerski Skate
    5 out of 5 stars
    5 out of 5 stars

    Vårt betyg (5/5)

    Till butik
  • Salomon Prolink Pro ClassicSalomon Prolink Pro Classic
    5 out of 5 stars
    5 out of 5 stars

    Vårt betyg (5/5)

    Till butik
  • Rottefella Rollerski ClassicRottefella Rollerski Classic
    4.8 out of 5 stars
    4.8 out of 5 stars

    Vårt betyg (4,8/5)

    Till butik
  • Fischer Rullskidbindning SkateFischer Rullskidbindning Skate
    4.6 out of 5 stars
    4.6 out of 5 stars

    Vårt betyg (4.6/5)

    Till butik
  • Fischer Rullskidbindning ClassicFischer Rullskidbindning Classic
    4.4 out of 5 stars
    4.4 out of 5 stars

    Vårt betyg (4,4/5)

    Till butik

Våra favoriter

Rottefella Rollerski Skate

Rottefella Rollerski Skate
5 out of 5 stars
Vårt betyg (5/5)
Se priset i webbutik

Det norska företaget Rottefella fokuserar på att tillverka just skidbindningar, och har tillverkat bindningar för längdskidor sedan 1927. De arbetar ständigt med att försöka förfina sina produkter så deras bindningar alltid är av modern, hög kvalitet. De har länge varit ett ledande företag inom branschen av bindningar för skidor och rullskidor. 

Deras skidbindningar Rollerski Skate har tagits fram speciellt för just skaterullskidåkning, så du kan träna även när det inte är någon snö i backarna! Bindningarna tynger heller inte ned dig, och modellen har också bra kraftöverföring.

Designen på bindningarna är bred och har en ställbar häl, vilket gör det möjligt att placera den rätt när det gäller balanspunkten på skidorna. Detta gör att du får bättre säkerhet och stabilitet när du åker.

Rullskidbindningarna är kompatibla med skostorlekar ända från 36 hela vägen till 52, så de är garanterade att passa de flesta! Modellen är lätt att montera och både skruvar och flexkudde för skate-åkning ingår.  

Se priset i webbutik

Salomon Prolink Pro Classic

Salomon Prolink Pro Classic
5 out of 5 stars
Vårt betyg (5/5)
Se priset i webbutik

Salomon är ett företag som grundades år 1947 mitt i de franska alperna av Francois och George Salomon. Många av de tidigare moderna bindningarna för skidor formgavs av dem, och än idag utvecklar de innovativ, modern utrustning för utomhussporter.

Deras skidbindningar Prolink Pro Classic är lätt i vikt på endast 248 gram, och ger en underbar snökänsla.  De har en fullkontaktsmotor som är låg för att förbättra känslan när du åker. Den låga motorn gör dessutom att energiöverföringen vid frånskjutet kommer direkt. Bindningarna ska skruvas på skidorna direkt och används alltså inte med någon NIS-platta.

Modellen kommer med Salomons patenterade bindningssystem Prolink, som gör det omöjliga möjligt: att minska gapet mellan Salomon-produkter och Rottefella-produkter. Bindningen gör nämligen att Salomonskor kan bli kompatibla med både Prolink-bindning och Rottefella NNN-bindning om skorna har Prolinksula. Dessutom kan skor med Rottefella NNN-sula vara kompatibla med Prolink-bindning.  

Se priset i webbutik

Vem behöver rullskidbindningar?

Alla som åker rullskidor måste anpassa bindningarna efter sina pjäxor. Investerar du i ett par nya pjäxor kanske du även måste kika på ett par nya bindningar till dina rullskidor för att de ska kunna klickas fast på rätt sätt och ge dig en bekväm och stabil åkning.

De flesta åkare vill kunna använda de pjäxor som de normalt använder vid sin längdskidåkning även när de åker rullskidor. Har du hittat ett par bekväma och funktionella pjäxor som andas finns det ingen anledning att inte använda dem även under de torrare månaderna. Tänk dock på att på grund av stenskott och smuts från vägbanan kan pjäxorna slitas lite fortare än när du åker i snö.

Om du däremot vill använda särskilda pjäxor under sommaren så kika på ett par bindningar som passar dem och anpassa då även valet av pjäxor för att passa lite varmare temperaturer och som är ventilerande.

Om du är lite osäker på vilka bindningar som passar bäst för dina rullskidor och framförallt pjäxor har vi skapat en liten köpguide nedan som vägleder dig genom ditt val av rullskidbindningar.

En person som åker på asfalt med rullskidor.

Köpguide: Vad man ska tänka på

Det viktigaste av allt är att du anpassar ditt köp av bindningar till dina pjäxor som du normalt använder till dina längdskidor eller till de pjäxor som du planerar att köpa. Pjäxor och bindningar går hand i hand så om inte valet överensstämmer kan du inte klicka fast dina pjäxor på skidorna på rätt sätt.

För att pjäxorna ska passa kan du välja mellan tre olika typer av bindningar. NNN, SNS Pilot eller SNS Profil. Välj de som är anpassade efter dina pjäxor så att du kan klicka i dina pjäxor på rätt sätt.

Då pjäxorna och bindningarna slits fortare på grund av uppstudsande stenar eller smuts från vägbanan är det värt att investera i ett par bindningar som är enkla och som inte har en för avancerad mekanik. Mekaniken är nämligen väldigt utsatt när du åker rullskidor. Så anpassa köpet efter vart du har planerat att åka. Stadsmiljöer sliter i regel minde på rullskidorna än landsvägsåkning då det normalt sett finns mindre grus, stenar och grenar där.

En annan fördel är om bindningarna är skyddade med ett extra lagar av till exempel plast. Detta gör att bindningarna håller längre och gör dem starkare och gör att de står emot slitage bättre.

Vissa bindningar kräver en monterad NIS platta som grund innan man skjuter på bindningarna. Flera modeller har detta monterat på ovansidan redan vid köp, men i annat fall kan man behöva lägga till en adapterplatta.

Utöver tre olika alternativ av bindningar så måste man dessutom anpassa köpet beroende på om man åker skate eller klassiska rullskidor. De olika stilarna skiljer sig lite åt och valet är också oftast anpassat beroende på om man vanligtvis åker längdskidor eller inte. Många alternativ av bindningar erbjuds i två olika versioner för att du ska kunna välja ett par efter dina skidor, teknik och träningsmål.

För att din rullskidåkning ska vara så säker och bekväm som möjligt är det viktigt att du även utrustar dig med en funktionell och tålig hjälm. Samt även skyddsutrustning som knäskydd eller liknande som andas och som skyddar dina knän, handleder och armbågar från skador om du skulle ramla.

Om du är osäker på vilka bindningar som passar dina pjäxor så uppsök en skid- eller sportbutik som kan vägleda dig genom ditt köp ytterligare. Ta med dina pjäxor vid rådfrågningen så att de kan se årsmodellen och om pjäxorna är utrustade med sprintar vilket gör att du måste anpassa ditt val efter det.

Olika typer av bindningar

Valet av bindningar ska helt anpassas efter dina pjäxor. Men ha i åtanke att då man ofta åker i en miljö där grus och smuts kan skapa problem för skidans mekanik är det värt att investera i ett enklare alternativ. Då är bindningens mekanik mindre komplex och slits då ner långsammare och är inte lika utsatt för stenskott eller smuts från vägbanan.

I det hela delar man in bindningarna i fyra olika alternativ som man kan välja på och här är lite mer detaljerad information om de olika modellerna och vilken du bör inrikta dig på beroende på dina pjäxor.

NNN Rottefella eller Salomon prolink är anpassad för dig som åker med mer moderna pjäxor från varumärken som till exempel Alpina, Madshus, Fischer eller Rossignol. Den fungerar också bra för dig som har pjäxor från antingen Salomon eller Atomic med en Prolink-sula.

Om du har pjäxor från lite äldre modeller från Salomon eller Atomic för att nämna några och pjäxorna har en sprint fram under tårna kika på ett par SNS Profil bindningar.

Om dina pjäxor är utrustade med två sprintar fram under tårna passar SNS Pilot bindningar till dina pjäxor.

Om du är osäker på vilka bindningar som passar dina pjäxor kan du uppsöka en skidbutik för rådfrågning. Ta gärna med dina pjäxor för att du lättare ska hitta ett par som passar dig bäst och som ger dig en stabil och bekväm åkning.

Hur vi valde topplistan

För att du ska kunna klicka i dina pjäxor på rullskidorna är det viktigt att du anpassar ditt köp av bindningar efter dina redan inköpta, tänkta eller ägda pjäxor. Då alla pjäxor är anpassade efter olika bindningar måste de överensstämma med varandra.

För att göra ditt val enklare har vi valt att skapa en topplista där vi har inkluderat de bindningar som vi rekommenderar mest och då även inkluderat information om vad du ska tänka på vid ditt köp.

Vi har valt att inkludera bindningar som passar både skate och klassisk åkning samt att de ska fungera med lite olika pjäxor. Utöver detta har vi fokuserat på att inkludera bindningar som ska vara enkla att montera och som är tillverkade i ett tåligt och slitstarkt material. Flera av dem har dessutom ett skyddande lager för att vara extra tåliga mot stenskott eller smuts.

För att hitta information om de olika valda artiklarna har vi tagit hjälp av en del informativa och pålitliga hemsidor. För att nämna några har vi tagit hjälp från SkidForum, Rullskidcenter samt Rullskidor som alla har gett oss information om vad man ska tänka på vid köp av bindningar för sina rullskidor och vilka som passar till olika pjäxor.

För att hitta information om produkternas hållbarhet och hur enkla de är att använda har vi istället vänt oss till en del forum och bloggar för att få veta mer från konsumenternas perspektiv. Vi har till exempel tagit hjälp och råd från Mickes Skidblogg som skriver innehållsrikt och fritt om allting som rör skidåkning samt rullskidor.

All denna informationen har hjälp oss i vårt val av vilka bindningar som tagit med på topplistan. I kombination med olika testpanelers åsikter har vi skapat en komplett topplista som erbjuder någonting för alla åkare oavsett tidigare erfarenhet.

Sammanfattning

När du ger dig ut på dina rullskidor vill du kunna anpassa din åkning efter de pjäxor som du normalt använder när du åker längdskidor. Du kan då träna på din skidteknik och åka när du önskar även innan snön fallit.

Att investera i ett par funktionella rullskidor ger dig friheten och känslan av att du åker skidor året om. Eftersom längdskidor är en väldigt säsongsanpassad sport är rullskidor ett mycket bra sätt att kombinera din vanliga skidåkning med. Men det är då viktigt att du köper rätt bindningar som är anpassade för dina skidpjäxor för att du ska kunna använda dem även till dina rullskidor. I annat fall måste du investera i både rullskidor, nya pjäxor och bindningar.

Vi har därför i denna artikel byggt upp en topplista med de rullskidbindningar som vi rekommenderar mest. Kika lite extra på Rottefellas bindningar Classic som är anpassat för klassisk rullskidåkning. Åker du istället skate-rullskidor så bör du kika på Skate med bindningar som skyddar extra bra.

Kategorier: Skidor, Träning Taggar: Köpguide, Rullskidutrustning

Läsarkommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Primärt sidofält

Om Friluftslabbet

Vi älskar naturen! För att hjälpa andra att få den bästa upplevelsen med friluftslivet så visar vi här upp våra favoritprodukter för aktiviteter som cykling, vandring och camping. Dessa tar vi fram genom djupgående marknadsundersökning. Har du frågor eller bara vill säga hej, hör gärna av dig!

Läs om vår process för att hitta de bästa produkterna här!

Kategorier

  • Alpint
  • Bära & Förvara
  • Camping & Vandring
  • Cykeldelar
  • Cykelutrustning
  • Cyklar
  • Cykling
  • Damkläder
  • Fisketillbehör
  • Herrkläder
  • Kläder
  • Längdskidor
  • Matlagning & Dryck
  • Skidor
  • Skodon
  • Skydd & Säkerhet
  • Sova & Vila
  • Spinnfiske
  • Träning
  • Verktyg & Redskap
  • Vinterfiske
Hem | Integritetspolicy | Kontakt | Cookies | Ansvarsfriskrivning | Vår Process | Om Oss


Friluftlabbets logga
Copyright © 2023 · Friluftslabbet