Kungsleden tar dig på en storlagen resa genom det lappländska fjället med vyer som du sent ska glömma. Den 425 km långa vandringsleden slingrar sig fram genom lite kalare slätter men passerar även Stora Sjöfallet och Kebnekaisemassivet som båda bjuder på en varierad natur.
Det finns mängder av anledningar till denna vandringsleds enorma popularitet. Men en stor bidragande orsak är framförallt det mycket omväxlande landskapet som passar samtliga vandringsentusiaster runt om i världen.
Men vad är det egentligen som är så fascinerande med Kungsleden och vad kan man förvänta sig under den 425 km långa sträckan?
Kungsledens historia
Kungsleden är ett initiativ från Svenska Turistföreningen som kort och gott förkortas STF. Man påbörjade arbetet med att anlägga vandringsleden redan på början av 1900-talet. Kungsleden som består av flera olika etapper blev snabbt ett intressant tillskott för naturälskare i den svenska vildmarken.
Den första etappen mellan Abisko och Vakkotavare blev klar år 1926. Senare bestämde man sig för att utöka vandringsleden till Ammarnäs och under 1950-talet började man det gedigna arbetet med att utöka sträckan.
Men trots denna förlängning av leden kändes den trots allt inte klar så år 1975 valde man att utöka vandringsleden ner till Hemavan. Kungsleden idag sträcker sig därför ända från den norra fjällstationen Abisko och har Hemavan som den slutliga destinationen.
Vandringsledens olika etapper
Om du väljer att spatsera hela Kungsleden är den alltså 425 km lång och är därmed en perfekt utmaning för alla med en mycket bra fysik. Men trots flera etapper kan du också välja att vandra en del av Kungsleden.
Fördelen med denna vandringsled är att den enkelt kan anpassas efter samtliga nivåer och lämpar sig därför bra för både nybörjare och mer erfarna vandrare. Beroende på hur van du är kan du enkelt och smidigt hitta en sträcka som är tillräckligt utmanande för din nivå, utan att det ska vara slitsamt att slutföra den. Nedan kan du läsa mer om Kungsledens etapper.
Abisko till Singi
Denna etapp är oftast startsträckan för de flesta vandrare då terrängen är mer anpassad för nybörjare. Etappen består av 5 mindre delar där man passerar igenom Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktjapasset och Sälka för att slutligen hamna i Singi.
Den första sträckan mellan Abisko och Abiskojaure är på 15 km där du till större delen vandrar genom mark rikt på björk och Abiskos Nationalpark där du inte får tälta fritt. Vid övernattning rekommenderar vi att du istället bokar in dig antingen på Abiskos fjällstation eller ett pensionat längs med vägen.
Andra delsträckan är mellan Abiskojaure och Alesjaure som mäter 20 km. Denna sträcka är något mer krävande då den innehåller en ganska brant stigning uppför Kieronbacken. Tredje delsträckan är även känd som Kungsledens vackraste och går mellan Alesjaure och Tjäktja och består av en lättare vandringstur på 13 km. Denna innehållsrika sträcka går längs porlande vatten, dalar och mycket vackra fjälltoppar.
Sträckan mellan Tjäktja och Sälka är den fjärde delen av etappen. Trots att sträckan är en av etappens kortaste är den också den mest krävande. Detta då du ska ta dig upp på Kungsledens högsta punkt Tjäktjapasset som ligger hela 1150 metet ovan jord. Vägen dit upp är väldigt stenig och kräver då en bra balans. Den sista delen av etappen är 12 km och går mellan Sälka och Singi. Om du vill ta dig lite utanför Kungsleden kan du efter detta fortsätta från Singi till Kebnekaise som sedan tar dig till Nikkaluokta. Trots att denna sträcka inte är markerad att tillhöra Kungsleden är det en mycket populär extraväg för många vandrare.
Singi till Vakkotavare
Letar du efter en etapp av Kungsleden som är kortare men trots allt väldigt vacker och innehållsrik ska du vandra denna mellan Singi till Vakkotavare. Etappen har en total längd på 37 km men består av 3 mindre delar.
Vandringen påbörjas i Singi och vägen slingrar sig vidare till Kaitumjaure. Denna del är 13 km lång och inte särskilt krävande och passar därmed samtliga vandrare. Andra delen är mellan Kaitumjaure och Teusajaure, en sträcka på 9 km. Sista delen av denna etapp är på 15 km och går mellan Teusajaure med Vakkotavare som slutmål.
Saltoluokta till Kvikkjokk
Denna etapp består av fyra olika delsträckor. Resan börjar i Saltoluokta och går vidare mot Sitojaure. På denna 19 km långa sträckan kan du förvänta dig ett mycket spännande naturliv. Det fina slättlandskapet bjuder på en vy av repris, fjällbjörkar och vide.
När du anländer till Sitojaure kan du sova i den mycket omtalade fjällstugan där. Andra delsträckan går från Sitojaure till Aktse och är 10 km lång. Tredje delen är lite längre på 22 km och går från Aktse till Pårte. Sist men inte minst tar du sista sträckan till Kvikkjokk och detta är en vandring på 17 km.
Kvikkjokk till Jäkkvik
Denna etapp är Kungsledens längsta och är en sträcka på 96 km. Vandringsleden slingrar sig igenom flera vackra passager och dalar men dessutom behöver du ta dig över vattendrag och lite större sjöar för att kunna ta dig vidare.
Det finns några stugor som du kan boka in dig på. Men om du ska kunna klara av att vandra denna etappen får du inte ha något emot att tillbringa några nätter i tält. Om du har kunskapen som krävs och en tillräckligt bra kondition för att ta dig genom denna del av Kungsleden får du bevittna mycket vackra och slående vyer som inte går att finna någon annanstans.
Jäkkvik till Ammarnäs
Denna sträcka är den etapp som är lite mer krävande och som många gärna hoppar över. Totalt är etappen på 83 km men det krävs en hel del kunskap under vandringen då du måste tälta flera nätter. Men om du uppskattar ett verkligt naturliv och inte har något emot att tillbringa nätterna utomhus är denna etapp väl värd ett försök.
Det är särskilt populärt att vandra denna sträcka under månaderna augusti till september då myggen försvinner och landskapet är som vackrast. Vandringen är krävande med dalar både upp och ner som utmanar konditionen rejält. En del av etappen som är mycket vacker och som du kan se fram emot är vandringen över Björkfjällets slätter som har en enastående vy.
Ammarnäs till Hemavan
Denna etapp delas upp i sex mindre delar. Den första går från startpunkten till Aigert och är 8 km lång. Andra delen har en distans som är mer än dubbelt så lång och går till Serve. Den andra delen har ett totalt avstånd på 19 km.
Från Serve vandrar du sedan vidare mot Tärnasjö som är ett mycket inbjudande och vackert område. Efter denna del vandrar du till Syter och detta är en sträcka på 14 km. Sedan fortsätter du vidare till Viterskalet, en vandring på 12 km. Sist men inte minst vandrar du sen slutliga sträckan med Hemavan som slutdestination. Den sista delen har en distans på 11 km och avslutar därmed hela Kungsleden.
Vad man ska tänka på under vandringen?
Även fast vandring är underbart att utföra med familjen, vänner eller lite större sällskap kan det också vara värt att testa på att vandra Kungsleden på egen hand. Att bevittna denna naturupplevelse är ett magnifikt sätt att få perspektiv på tillvaron men även lära känna sig själv. Så länge du är bra på att läsa kartor eller markeringar längs med leden finns det ingenting som hindrar dig från att utmana dig själv med att vandra Kungsleden på egen hand.
Men oavsett om du väljer att vandra med sällskap eller själv är det såklart några saker som du ska ha i åtanke för den bästa upplevelsen. Dels är det viktigt att du är bra på att läsa av vägmarkeringar för att du inte ska gå vilse. Det är även nödvändigt att du planerar upp vandringens hela sträcka och markerar ut på kartan var det är godkänt att tälta, vilka pensionat du kan sova på och vart du kan fylla på med proviant. Kungsledens samtliga fjällstationer har vanligtvis minst ett ställe som du kan inhandla förnödenheter och även sova bekvämt på.
När du planerar resan och ser på etappernas olika delsträckor kan det vara lätt att missbedöma hur lång tid det faktiskt tar att vandra varje delsträcka. Ta din tid för att du verkligen ska kunna njuta till fullo och om du har möjligheten nöj dig med 1-2 delsträckor om dagen. Om du såklart inte har andra mål i sikte eller är en mycket erfaren vandrare med god kondition och viljestyrka.
Hur lång tid tar det att vandra Kungsleden?
Att vandra hela Kungsleden är målet för många människor. Sträckan på 425 km är inte helt omöjlig att tampas med då den varierar lättare delsträckor med lite brantare stigningar. Men oavsett om du har som mål att promenera hela Kungsleden själv eller med sällskap, planera att det kan ta allt mellan 20-30 dagar beroende på tidigare fysik och hur långt du går varje dag. Om du har som mål att promenera en delsträcka per dag tar hela Kungsleden 20 dagar. Om du sedan vill ta avstickaren mot Kebnekaise tar det ytterligare några dagar.
Men för en bekväm och smärtfri vandring kan det vara smart att även planera in några vilodagar på resan. Detta för att du ska kunna återhämta dig men även ha chansen att upptäcka några av de angränsade mindre samhällena.
Packlista för Kungsleden
Men förutom en mycket bra kondition och viljestyrka krävs det såklart också en bra utrustning för att du ska kunna vandra Kungsleden. Du ska kunna bära med dig mat, verktyg, ombyten, tält och gasolkök.
För en mer detaljerad beskrivning om vad du ska tänka på när du packar inför vandringen, samt vilka funktioner de olika produkterna ska ha för att fylla sin fulla funktion kan du läsa vår artikel om tips, råd och guide för vandringen.
- Vandringsskor som klarar av samtliga underlag och väder
- Ryggsäck med en större packvolym
- Kläder efter väder med flera ombyten
- Gasolkök eller stormkök för uppvärmning av mat och dryck
- Tändare eller eldstål
- Proviant, frystorkad mat eller liknande
- Vattenflaska som rymmer mycket vatten
- Vattenfilter för längre vandringar
- Regnställ
- Första hjälpen utrustning
- Vandringsstavar
- Kikare för att se fåglar och vildliv
- Tält som passar sällskapet till storlek
Självklart beror packlistan lite på din situation, hur långt du har tänkt att gå samt hur ditt sällskap ser ut. Storleken på tältet ska till exempel anpassas efter hur många följeslagare du har. Men ha dock i åtanke att ett större tält är tyngre att bära med sig. Därför kan det istället underlätta att varje enskild person bär med sig ett mindre tält som rymmer en person, alternativt att ni delar upp utrustningen mellan er.
Att vandra är en fantastisk upplevelse som alla bör göra minst en gång. Är du redo att anta utmaningen?
Lämna ett svar