Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.
När du befinner dig i naturen och behöver övernatta ställs du snabbt inför en del utmaningar. Framförallt utmaningen att hålla dig varm om temperaturen har sjunkit eller om det är väldigt blåsigt.
Att hålla sig varm i kallare väder är helt klart en prövning som testar både tålamodet och kreativiteten. Om du inte har någon tidigare erfarenhet av att tälta vid lägre temperaturer kan det vara svårt att förstå hur mycket vädret faktiskt påverkar din bekvämlighet och sömn. Om du är ute och vandrar är en god nattsömn nödvändig för att du ska orka och för att du ska kunna hålla dig motiverad längs med vägen.
I denna artikel kan du läsa om några tips som är avgörande när du planerat en övernattning utomhus under de kallare årstiderna för att du inte ska frysa eller känna obehag. Artikeln innehåller en del tips och råd för mindre erfarna övernattare men även dig som har en del erfarenhet inom camping.
Vilken utrustning behöver du för att hålla dig varm?
När du planerar en natt utomhus i tält, under en tarp eller under stjärnorna är det såklart några saker som du ska ha i åtanke. Att sova under bar himmel är såklart underbart men om temperaturen börjar klättra nedåt kan det vara svårt att bevara kroppsvärmen och vinden kyler snabbt ner din kropp och utrustning.
Vilket tält ska man välja?
Att bära med sig ett tält på vandringen kan tyckas verka lite besvärligt och energikrävande att släpa på. Men utvecklingen av tält har gått framåt de senare åren och idag kan du hitta lättviktstält som är enklare att bära med sig, som är vattentäta och som då håller dig torr i lite mer krävande väder och miljöer. Faktum är att vid lite kallare temperaturer är ett tält din bästa vän och en nödvändig utrustning för att du inte ska behöva frysa under natten.
När du väljer ut vilket tält du ska investera i och bära med dig är det framförallt några saker du ska ha i åtanke. Tältets material och vattenpelare är viktigt för att stänga ute fukt från luften och marken.
Från fukt skapas det kyla och om tältet inte är tillverkat av ett material som klarar av luftfuktigheten har du snart problem med att bevara värmen inne i tältet. Planerar du även att använda tältet för vandringar som tar dig högre upp i bergen eller slätterna är det också nödvändigt att tältet kan stå emot de kraftiga vindarna som ofta är mer närvarande på dessa höjder.
Sovsäck för rätt säsong
En annan viktig del av din utrustning är att du tar med dig en sovsäck som är anpassad efter den säsongen du befinner dig i. Övernattar du under sommaren är det viktigt att sovsäcken reglerar temperaturen men vid de kallare årstiderna som hösten och vintern är det istället nödvändigt att sovsäcken du väljer stänger inne din kroppstemperatur och därmed håller dig varm under natten. Vandrar du med din partner kan det också vara en fördel om sovsäcken rymmer två personer då ni kan värma varandra och därmed sova mer fridfullt.
En vintersovsäck ska kunna bevara din kroppsvärme ska du kika på sovsäckens tillverkningsmaterial som då har avgörande betydelse. Det är också en fördel om materialet stöter bort vatten och inte absorberar fukt.
Handvärmare
För många är det oftast händerna eller fötterna som är de mer utsatta delarna av kroppen vid kallare temperaturer. Detta då blodcirkulationen till dessa delar kan bli begränsad när det blir kallt.
Att utrusta dig med handvärmare gör att du kan mysa ner dig i sovsäcken med varma händer som inte förhindrar dig från att sova skönt under natten. Det finns idag också liknande värmare som du kan köpa för dina fötter.
Sovmatta
Någonting som också är väldigt populärt att ta med sig för övernattningar utomhus är en sovmatta eller liggunderlag som det även kallas. Denna sovmatta kan reglera temperaturen och bevara värmen för att du inte ska kylas ner av fukt från marken.
Det är bevisat att en sovmatta som placeras under en värmande sovsäck är avgörande för att du ska hålla dig varm hela natten. För att liggunderlaget ska fylla sin funktion ska det vara tillverkat av ett tåligt och vattenavstötande material som inte absorberar fukt eller drar åt sig kyla då det kan göra mer skada än nytta.
Gasolkök
Ett gasolkök är A och O om du planerar att vandra lite längre sträckor. Detta för att du ska kunna koka upp vatten, tillaga enkla måltider och för att helt enkelt skapa lite extra värme som du kan dra nytta av. Att packa med ett enklare gasolkök gör stor skillnad.
När du står i valet och kvalet om vilken typ av gasolkök du bör investera i är det framförallt några saker som du ska ha i åtanke. Dels ska den vara lätt till vikten för att den inte ska tynga ner dig under vandringen. Men dessutom ska den ta så lite plats som möjligt och vara enkel att använda.
Med ett gasolkök eller stormkök som det även kallas får du mer energi under turen då du kan tillaga varm mat och dryck, vilket också hjälper till att bevara din kroppstemperatur under natten.
Trangia 25-5 UL Gasol
Vårt favoritval, ett riktigt toppkök!
Vilka kläder ska man ta med sig?
Men för att du ska kunna hålla dig varm under natten är det inte bara utrustningen och tillbehör som ett bra tält och anpassad sovsäck som har avgörande betydelse för att du ska kunna somna tryggt och varmt. Vilka kläder du har packat med dig har också en stor betydelse när det börjar bli kallt ute.
Att klä sig efter vädret är en ramsa som många lever efter och som faktiskt stämmer till fullo. Är det varmare ute ska du klä dig i ett luftigt material som andas och när det är kallt vill du istället ha ett extra lager kläder på dig för att kunna bevara kroppstemperaturen och stärka blodcirkulationen i kroppen.
Ett par extra lager av strumpor är nödvändigt att ta med sig och använda under natten. Gärna ett par strumpor som är tillverkat av någon form av ull. Ull är ett material som är utmärkt för att bevara värmen och dessutom andas strumporna för att det inte ska bli fuktigt i dem.
Underställ är också någonting som du ska överväga att packa med och då framförallt om du tältar när det är riktigt kallt. Detta extra lager håller dig varm men reglerar också temperaturen för en mer behaglig och ostörd sömn. Några andra viktiga saker som du bör packa med dig är ett par handskar, en värmande tröja och ett par tjockare byxor.
Fler packningstips inför vandringsresan hittar du här med information om hur du ska packa smart, effektivt och därmed skapa de bästa förutsättningarna för ett ultimat vandringsäventyr.
Hålla kläderna borta från fukt
Det spelar egentligen ingen roll vad du har på dig och hur många lager kläder du har packat med om du inte är noga med hur de förvaras. Kläder som är fuktiga eller blöta fyller inte sin funktion för att hålla dig varm under natten.
För att kläderna inte ska bli fuktiga ska du förvara dem i en sluten påse i packningen. Det är också en fördel om du gör detsamma med sovsäcken då en fuktig sovsäck inte är särskilt bekväm att sova i. Håll därför din utrustning borta från vatten i ryggsäcken och packa smart för att undvika att fukt från luften tränger igenom materialet.
För att hålla dina kläder och sovsäck helt fria från fukt har valet av ryggsäck en stor betydelse. Det är viktigt att den ryggsäck du väljer att förvara dina kläder i är vattentålig och dessutom har olika fack för att du ska kunna packa mer effektivt och praktisk.
En annan fördel med flera fack är att du kan packa ner mat och vätska i en separat ficka för att minimera risken för läckage i ryggsäcken.
Vad du ska tänka på innan sängdags
Men trots att du har packat med en bra utrustning, värmande kläder och packar smart för att ryggsäcken inte ska ta in fukt finns det såklart mängder av andra saker som du kan ha i åtanke för att du ska sova varmare.
Varmvattenflaska
Ett tillbehör som kan göra verklig skillnad är att packa med en varmvattenflaska. Men befinner du dig ute i vildmarken eller naturen är det såklart också nödvändigt att du packar med ett lättare stormkök för att du ska kunna fylla på flaskan med riktigt varmt vatten.
När flaskan är fylld placeras den i sovsäcken och hjälper därmed till att hålla dig varm. Dessa flaskor går att köpa i olika prisklasser och material och håller sig ofta varma till morgontimmarna. Planerar du att ta med en varmvattenflaska för en längre vandring ska den såklart vara så lätt till vikten som det bara går för att du ska spara energi och inte behöva bära med dig onödig vikt.
Motionera innan sängdags
Någonting som du kan testa för att höja kroppstemperaturen under natten är att motionera precis innan du kryper ner i sovsäcken. Genom att till exempel springa några varv runt tältet i snabb takt och därmed höja pulsen gör det att din kropp producerar mer värme. Dessutom hjälper motion till med blodcirkulationen vilket gör att du kan minimera risken för att frysa om framförallt dina händer och fötter under natten.
Håll kroppen återfuktad
För att kroppen ska ha de bästa förutsättningarna för att reglera kroppstemperaturen är det också viktigt att du dricker vatten och äter mat som är rik på fett innan du ska sova. Det är dock viktigt att du inte dricker för mycket vatten innan du kryper ner i sovsäcken då du inte vill behöva gå upp under natten och kissa.
När du måste stiga upp ur sovsäcken försvinner mycket av värmen som har bevarats i materialet och dessutom släpper du in kall luft i tältet när du går ut i naturen för att uträtta dina behov. Efter detta är det betydligt svårare att hitta en bra värmebalans i sovsäcken igen och du kan få svårt att somna om.
När du har bäddat ner dig i sovsäcken, försök att skydda så mycket av kroppen och ansiktet som det går och blås gärna in lite varm luft i sovsäcken med jämna mellanrum. Försök att inte gå upp under natten om du verkligen inte måste för att undvika att släppa ut den varma luften.
Om du fortfarande upplever att det är kallt under natten kan du testa att utföra lite lättare styrkeövningar i sovsäcken som till exempel situps. Detta gör att din puls stiger och din kropp producerar mer värme vilket är till en stor fördel när du sedan försöker somna om. Utför dessa övningar så ofta du behöver och var noga med att täcka så stor del av kroppen som du kan.
Att tälta i naturen under de kallare månaderna kan vara en verklig upplevelse. Stjärnorna är oftast mer synliga och luften är behaglig. Dessutom är terrängen vacker och inbjudande och väldigt färgglad under höstmånaderna.
Låt inte det kallare vädret hindra dig från att uppleva naturen året om. Så länge du är väl förberedd och har packat ner alla tillbehör och utrustning som är anpassad efter säsongen är det inga problem. Med rätt kläder och värmande utrustning kan du sova gott vinter som vår och då inte missa några av de fantastiska naturupplevelserna.
Lämna ett svar