Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.
Vandring är inte bara ett sätt att uppleva naturen, det är också nyttigt för både kropp och själ. Samtidigt som kroppen får arbeta så får sinnet slappna och du glömmer bort vardagsstressen för att njuta av frisk luft och vacker natur.
Tack vare allemansrätten har vi stor frihet att röra oss i den svenska naturen. Vi får elda, tälta, plocka bär, svamp och blommor, vandra, bada och mycket mer, men det finns vissa regler att följa som är viktiga att ha koll på. Huvudregeln säger “Inte störa - inte förstöra”, ganska lätt att komma ihåg!
Att vandra är utmanande, härligt och upplyftande, men om du tar dig an en väldigt lång sträcka direkt eller är dåligt förberedd kan det kännas överväldigande, och du kanske avskräcks från att göra det igen.
För att njuta av din vandring så mycket som möjligt och för att undvika farliga situationer så är det viktigt att förbereda sig så mycket som möjligt.
Planera din vandring
Utgå ifrån din fysiska hälsa och kondition när du planerar din vandring. Det kan vara bra att börja med en lite kortare tur och sedan utmana sig själv nästa gång med längre sträckor och svårare terräng. Det är också en god idé att träna upp din kondition lite innan du ger sig ut, så att du kan fokusera på att njuta av naturen och vara mindre distraherad av hur utmattad du är, men också för att minska risken för skador.
Ge dig själv gott om tid! Räkna med att du troligen inte kommer gå fortare än ungefär 3 km/tim, även om du tycker att du går eller springer fort i vanliga fall. Det brukar oftast inte gå lika fort under vandring då man ofta pausar många gånger för att beundra naturen, eller så är terrängen tuffare än man förväntade sig.
Om du ska ge dig ut på en dagsvandring så behöver du inte planera så mycket mer än vart du ska gå, hur lång tid du har på dig och vad du ska ha på dig. Om du däremot ska på en längre vandringstur med övernattning behöver du planera vad du ska ha med dig, var och hur du ska sova och vad du ska äta och dricka.
Finns det något vandrarhem längs vägen eller ska du tälta? Finns det stationer där du kan elda och laga mat, eller behöver du ta med utrustning, som till exempel stormkök? Hur mycket mat och vatten bör du ta med dig?
Planera gärna in en extra dag bara för att njuta av naturen, så att du inte känner dig stressad om du skulle känna dig tröttare eller går långsammare än du förväntat dig - tanken är att det ska vara en avslappnande och njutbar upplevelse!
Vintervandring
Under vintern är det viktigare än någonsin att hålla sig varm och torr under hela vandringen, och var extra vaksam på dina fingrar, tår och kinder som är de första kroppsdelar som förfryser.
Duscha inte på morgonen innan du ger dig ut, därför att under natten så bildas ett skyddande fettlager på din hud som hjälper dig att hålla värmen. Vid paus är det viktigt att inte bli nedkyld, så ta på dig en extra tröja eller jacka, sitt på sittunderlag, och drick något varmt - gärna något sött för att fylla på med energi. Om du har ryggsäck, tänk på att alltid lägga den med den sida du har mot ryggen uppåt, då den kan vara fuktig och snabbt fryser, vilket kan kyla ner dig när du tar på dig den gen.
Ska du övernatta i tält så se till att investera i en riktigt varm sovsäck. För att göra den extra varm och skön kan man stoppa ner en flaska med varmt vatten (se dock till att den inte läcker, det sista man vill i vinternatten är att bli blöt!).
Tips! Om man inte fyller ut sin sovsäck kan man stoppa morgondagens ombyte längst nere, dels för att öka värmen under natten, och dels för att ha ett varmt ombyte att ta på sig på morgonen.
Viktigt också är att inte glömma att dricka mycket vatten, även om man inte känner sig lika törstig som på sommaren. Vid matlagning går det bra att använda snö som vatten. Förvara gärna ditt dricksvatten nära kroppen för att hålla det lite ljummet, så att kroppen inte behöver använda onödig energi på att värma vattnet.
Sommarvandring
Skydda dig mot solen! Använd solskyddsfaktor och bära svala men täckande kläder, som en skjorta, hatt och ett par byxor med Zip-off function, hjälper också för att skydda mot insekter. Ska du till tropikerna är det en bra idé att ha med sig en regnponcho och ett torrt ombyte då det ofta regnar!
Tips! Drick mycket vatten och ät gärna salt mat eller ta vätskeersättning för att återställa saltbalansen efter att ha svettats mycket.
Om du får några mindre sår någonstans, desinfektera och lufta dem extra mycket då det är lättare att de blir infekterade när det är varmt och fuktigt.
Ta det lugnt, lyssna på din kropp och pressa inte dig själv. Det finns en anledning till varför många länder har siesta eller liknande beteende under dagens varmaste timmar - det är utmattande med hög värme!
Att åka och vandra utomlands är ett fantastiskt sätt att resa på! Att lämna sin “comfort zone” och ge sig ut i det okända för att uppleva en ny kultur och natur får en att växa som människa och få nya perspektiv. Det finns många vackra vandringsleder runt om i världen du inte vill missa!
Det gäller dock att kolla upp landets regler för vad man får göra i naturen, tänk på att allemansrätten bara gäller i Sverige. Ta också reda på vilka faror det kan finnas i naturen, till exempel gifta blommor, bär, spindlar, ormar eller farliga djur, och vad du måste göra om någon olycka sker. Vad är nödnumret i landet?
Vandra ensam eller i grupp?
Att vandra ensam kan vara som ren medicin för själen. Man känner sig ett med naturen och har lättare att koppla bort vardagslivet och bara helt enkelt vara. Du har också frihet att bestämma rutt, när du vill pausa, äta och sova.
Det kan däremot vara en säkerhetsrisk då du inte har någon där som kan hjälpa dig om du skulle råka ut för någon skada eller dylikt, plus att om du har packning med dig så finns det ingen som kan hjälpa dig att bära vikten.
Det kan också kännas ensamt. Väldigt ensamt. Många njuter av den kanske sällsynta ensamtiden i vardagen, men att vara helt ensam ute i naturen under en längre tid kan kännas ensamt på ett helt annat sätt. Vissa njuter av det, andra inte - det finns ju bara ett sätt att ta reda på det!
Om du går ensam är det viktigt att berätta om din planering för någon hemma och bestämma att du ska höra av dig till den personen så fort du har avslutat din vandring, på det viset så vet någon att du kanske är i fara ifall du inte hör av dig enligt överenskommen tid.
Om du istället föredrar att vandra med en vän eller i grupp så finns det många fördelar. För det första är det trevligt med sällskap som delar samma intresse! För det andra så underlättar det en hel del att fördela packningen mellan varandra så att det inte blir lika tungt att bära. För det tredje så är det för säkerhetens skull bättre att ha någon som kan hjälpa dig ifall det skulle behövas.
Att vandra med en partner eller vän kan vara väldigt stärkande för relationen, då man lär sig att vara tysta med varandra, eller att tillsammans hantera jobbiga situationer, som att gå vilse, få skador eller blir att bli utmattade.
Nackdelarna med att vandra i grupp är att man blir mer högljudd och därmed minskar risken för att stöta på några vilda djur, och att man kanske måste kompromissa rutten och raster, sömn och mat måste diskuteras för att göra gruppen nöjd.
Om du väljer att vandra i grupp kan det vara till fördel att se till att gruppen inte är allt för stor. En bra idé är också att lära känna varandra i gruppen ordentligt och vad ni förväntar er av upplevelsen innan ni ger er ut, att hamna i konflikt under vandringen kan förstöra hela upplevelsen.
Packning och utrustning
Vad man behöver ta med sig när man beger sig ut beror på vilken typ av vandring man ska göra, hur länge du ska vara bort och framförallt vilken säsong och klimat du befinner dig i. Det är otroligt viktigt att du väljer passande utrustning, mat och vatten för din vandringstur. Framförallt skorna och ryggsäcken får du inte kompromissa med om du vill ha en njutbar vandringtur. Mer tips och tricks om att packa inför en vandringstur hittar du här.
Klä dig för vädret!
Rätt klädsel är viktig för att göra vandringen så trevlig som möjligt. Bekvämlighet och funktionalitet är nyckelorden.
Ett par ordentliga vandringsskor eller kängor som är stötdämpande, ger ett bra grepp och ventilerar bort fukt är viktigt för att njuta av hela vandringen. Att ha på sig dubbla strumpor kan vara ett bra tips för att dels hålla värmen, dels för att minska friktionen mellan fötterna och skorna och därmed undvika skoskav.
Om du köper nya skor så se till att gå in dem innan du ger dig på vandringen, också för att undvika skoskav.
Kolla väderprognosen och välj passande kläder därefter, klä dig gärna i flera lager så att du kan anpassa klädseln efter att till exempel kroppsvärmen höjs, eller att du kommer till en blåsigare del där det blir kallare.
Underställ
Ett underställ värmer bra även om det blir fuktigt och olika material på underställ har olika fördelar. Ullunderställ värmer riktigt bra och är att rekommendera för kalla dagar, eller till exempel när man slagit läger och sitter still.
Syntetunderställ blir inte riktigt lika varma, men leder lättare bort fukten från kroppen, vilket gör att de passar bättre för lite varmare dagar eller vid hård ansträngning då man svettas mycket. Undvik däremot underställ av bomull, då de suger åt sig fukt och gör lätt att man börjar frysa!
Värmande lager
Beroende på väder och temperatur så kan man ta på sig en värmande tröja av fleece, syntet, ylle eller en tunn dunjacka. Det är en nödvändighet framförallt under vintern och kanske under kallare höstdagar.
Skyddande lager
En bra funktionsjacka som skyddar mot kyla, vind och regn, och som också andas, alltså leder ut fukt från kroppen, är bra att ha som yttersta lager. Det rekommenderas oavsett säsong så ett plötsligt skyfall kan leda till att du blir dyngsur.
Vätska, vätska, vätska
Ett av de vanligaste felen man gör som oerfaren vandrare är att inte dricka tillräckligt mycket vatten. Det leder snabbt till att man blir trött eller uttorkad, därför är det viktigt att dricka mycket.
Vatten kan vara tungt och opraktiskt att bära, men ett tips för att göra det lite lättare är att använda sig av ett vätskesystem, som är en påse som rymmer vätska som du bär på ryggen och dricker från genom en slang. På så vis slipper du stanna upp för att ta fram vattenflaskan ur ryggsäcken, utan kan enkelt hålla en bra vätskebalans.
Om du ska göra en lång vandring och inte har möjlighet att bära med dig tillräckligt mycket vatten för hela vandringen är det viktigt att i förväg kolla upp tillgången till vatten längs vägen.
Längs många leder finns påfyllningsställen och brunnar som ofta är utsatta på kartan. Du kan också dricka vattnet ur många vattendrag i Sverige, då vårt vatten oftast är rent, framför allt i fjällbäckarna. Se däremot till att bara dricka vatten som rör sig, alltså aldrig stillastående vatten.
Drick inte heller smältvatten från glaciärer då det har skadligt grus i sig. Du ska dock vara medveten om att det alltid finns en risk att det kan finnas bakterier i vattnet, till exempel om ett djur har dött i längre upp i vattendraget. För att minska risken kan man koka vattnet innan man dricker det, eller använda sig av ett vattenfilter.
Navigering
Slutligen får du inte glömma att ha navigeringen i åtanke vid planeringen. Idag finns det många användbara och bra appar för att hitta leder, planera egna rutter och navigera även när du är offline. Det finns också pålitliga GPS:er du kan investera i om du reser och vandrar mycket.
Glöm inte att ta med en powerbank eller solcellsladdare och ett vattentätt skydd till mobilen. Däremot bör du ta med en tryckt karta och kompass ifall appen eller GPS:en inte skulle räcka till eller skulle krångla. Se till att du och alla du vandrar med kan läsa en karta och vet hur en kompass fungerar.
Lämna ett svar