Vare sig du väljer att komma igång med camping för att du är nyfiken på friluftsliv eller bara vill ta en alternativ semester så finns det säkert mycket kring camping som snurrar runt i ditt huvud. Det är mycket att förbereda och kan vara ganska kostsamt. Men oroa dig inte, nedan finns svaren till de vanligaste frågorna kring camping. Vi är säkra på att du med hjälp av dessa svar får det lättare att verklighetsgöra din första campingupplevelse.
Vilka är de viktigaste campingutrustningarna?
Livet i ett campingtält är mycket primitivt, därför måste du planera din camping efter detta. Tänk på att du eller ni kommer behöva leva utan allt det som man annars tar förgivet i vardagen: internet, kök, elektricitet, rinnande vatten, toalett och liknande.
Planerar du eller din grupp att campa på en campingplats så kan vissa av dessa finnas tillgängliga för alla på campingplatsen, men campar man ute i naturen så får man på egen hand se till att man klarar sina dagliga behov utan allt detta. Var du än campar så finns det en del grundläggande utrustning du bör ha:
Tält: Fundera lite över storleken av tältet relativt till storleken av din grupp och din budget. Planerar ni att campa under en längre tid så kan friheten av utrymme göra stor skillnad för bekvämligheten.
Fundera också på hur vädret kommer vara just där du campar och när du campar, se på materialet av tältet och om detta passar, se dessutom på vikten av tältet. Ska man ut och campa i samband med vandring så är det inte kul eller ergonomiskt att bära runt på ett tungt tält. Här finns vår lista på de bästa praktiska och funktionella tälten.
Sovsäck och liggunderlag: Utgå ifrån temperatur när du väljer sovsäck. Anpassa ditt val till om du ofta är för kall eller för varm när du sover, och självklart också till årstiden och vädret utomhus.
Liggunderlag eller sovmatta förhindrar värmen från kroppen från att försvinna ner i marken, alltså sover du med ett liggunderlag under din sovsäck så håller du dig varm bättre. Detta kan vara avgörande om man campar under vintern. Självklart har vi en lista på årets bästa liggunderlag! Campar du under vintern så vill du nog inte missa vår guide för den bästa vintersovsäcken.
Hur gör man med kök och mat?
På campingplatser finns ofta delade kök, men det kan ändå vara praktiskt att vara förberedd med en egen plats att laga mat, ifall det är så att köket inte fungerar, är fullt eller om du faktiskt ska campa på en plats utan kök och el.
Det kan vara lite knepigt att veta vad och hur man ska packa mat inför camping, men en grundregel är att försöka packa sådant som inte behöver hållas kallt eller varmt och sådant som inte nödvändigtvis behöver lagas. Här finns vår guide till mat och camping!
Tips! Förbered måltider så mycket som det går innan du eller din grupp ger er av för campingen. Om måltiderna redan är förbereda och det bara återstår att lägga till en våt ingrediens och/eller att laga maten så sparar man mycket plats och jobb!
För att förvara den mat eller de ingredienser som behövs hållas kalla kan man ta med en kylväska. Den du har hemma räcker nog, så länge det finns plats för alla varor och is som fortsätter hålla dem kalla. Men om du är på jakt efter en ny kylväska så hittar du våra favoritkylväskor här! Vill du hålla mat och dryck varm så är termosen din bästa vän, speciellt under den kallare delen av året.
För själva matlagningen är stormkök nog det bästa och enklaste valet. Stormkök kostar inte mycket och de är lätta att packa och sätta upp. Campingmatlagningen är full av möjligheter med dessa!
Vad gäller bestick går det bra att ta med dessa hemifrån. Om du också planerar att vandra kan det vara skönare med återanvändningsbara plastbestick då dessa väger mindre. Tallrikar går att ta med i pappersform, så man kan kasta dom när man kommer tillbaka – kom ihåg att inte lämna skräp i naturen!
Vad ska man ha på sig?
Camping i sig själv är inte särskilt svårt att klä sig för; tänk dig att du ska spendera ett par dagar ute i naturen. Ska du campa och vandra, det är då det är viktigare att du ser över att du har rätt garderob för utflykten. Då måste du tänka på lager-på-lager principen, jacka, byxor och skor. Ska du endast campa så behöver du bara komma ihåg att ha kläder som passar vädret och som är bekväma och funktionella.
Tips! I naturen blir man lätt smutsig, det är del av det roliga! Så lämna hemma de kläder som du tycker extra mycket om, annars kanske de inte kommer hem i samma skick som de var när du packade ner dem. Ta med kläder som är lämpliga för en dag ute i naturen eller som du inte har något emot om de slits.
Även om man campar på sommaren så blir det kallt om natten. Glöm inte underställ, en varm jacka, sockor, mössa och vantar hemma – dessa kan behövas. Det är bättre att vara överförberedd än att ligga och frysa!
Hur gör vi med dusch och toalett?
Detta kan vara lite knepigt. Hur tvättar man sig utan rinnande vatten? Det finns ett par lösningar till detta, men var beredd på att det inte kommer vara detsamma som hemma. Om man inte campar på en campingplats med dusch och toalett, börja då med att lämna ditt vanliga schampo och balsam hemma. Dessa är varken bra för naturen eller praktiska att ha med sig. Även om det går att duscha med dessa så blir det med största sannolikhet mycket svårare än du är van vid, så det kan vara lättare att bara skippa dessa. Är man bara borta ett par dagar så får rufsigt hår bli en del av campingupplevelsen, helt enkelt! Det bästa är att ta med sig en biologiskt nedbrytbar tvål, som man använder för att tvätta kroppen och som kan användas upp under campingen och inte skadar miljön.
För själva duschen kan man antingen ta med sig extra vatten som man kan tvätta sig i. Detta passar inte så bra om man också ska vandra; vattnet tynger ner packningen väldigt mycket. Man kan också hitta en sjö eller annat naturligt vatten att tvätta sig i. Vidare för hygien är det viktigt ta med sig rena klädombyten för varje dag och att använda handsprit innan man lagar eller äter mat och liknande.
När det gäller toalettanvändning finns det en rad olika campingtoaletter att köpa på internet, eller så kan man ta ut sina behov i naturen, om man är bekväm med det.
Vad mer är bra att tänka på?
En mycket behaglig campingutflykt kan bli mycket kostsam, eftersom man essentiellt sätter upp ett litet boende för sig själv temporärt. Att införskaffa sig allt från tält till stormkök är inte billigt. Hur sparar man då pengar när man campar?
Jo, försök att hyra den mest väsentliga och dyra utrustningen. Det tar bara ett par sekunder att få upp sökresultat på företag som hyr ut campingutrustning och du kan spara tusentals kronor istället för att köpa utrustningen om du inte planerar att fortsätta campa regelbundet.
Ficklampa: Utan elektricitet blir natten väldigt mörk. Ta med ficklampor (helst pannlampor så att händerna är fria) för extra belysning och om det är något du måste göra i mörkret.
Campingstolar: Campingstolar är lätta och kan vara väldigt sköna att sitta på utanför tältet och/eller vid en brasa.
Myggmedel, myggnät, insektsmedel: Håll myggorna och alla andra ovälkomna insekter borta.
Solkräm: Du är extra utsatt för farlig UV-strålning under långa perioder under direkt solljus. Glöm inte att skydda huden och ta med solkräm!
Multiverktyg: Man vet aldrig vad man behöver.
Yxa: Ifall man själv måste hugga ved till brasan.
Tändare: Till elden eller stormköket
Termosmugg: Håll drickan varm eller kall beroende på säsongen!
Knivar: Ifall du har råvaror till maten som behöver skäras eller vill laga dagens fisk-fång!
Lämna ett svar