Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten.
Vill du komma igång med vandring men känner att du inte vet var du ska börja? Planerar du en dagstur för att komma bort från storstadsstressen eller är du nyfiken på att börja med vandring? Om du har svarat ja på någon av frågorna så har du kommit rätt - här hittar du nämligen våra svar till de vanligaste frågorna om vandring och hur man kommer igång.
I Sverige finns det gott om natur och en hel del vandringsled som man kan ta. Allemansrätten gör det dessutom möjligt att extra lätt utforska naturen. Allemansrätten innebär att man får gå, elda, sätta upp tält, plocka bär, blommor och svamp nästintill var man vill i naturen, så länge det inte finns några andra bestämmelser. Detta ger stor frihet till hur vi rör oss i den svenska naturen. Denna frihet gör vandring förhoppningsvis mindre avskräckande, men vad mer finns det att veta och hålla koll på innan en vandring?
Hur planerar man för en vandring?
Fundera över hur din kondition är och vilken typ av vandring som passar dig. Om ni är en grupp som ska vandra, ta då hänsyn till varje medlems fysiska hälsa och planera en vandring som alla är bekväma med.
När man är ny till vandring så kan det kännas ovant att gå långa sträckor på terräng som man inte är van att gå på, det kan också ta tid att vänja sig vid att bära med sig packning. Det kan därför vara bra att börja med kortare turer, inte längre än en dag.
Det är alltid bra att tänka på hur vädret kommer att se ut, så att man packar med sig rätt utrustning och klär sig rätt. Olika årstider och terränger kräver att man är beredd på olika sätt, så se till att du i planeringsfasen ser över dessa.
När man sedan har vant sig vid olika typer av terränger och byggt upp sin uthållighet så kan man gå vidare till att planera flerdagsturer, då finns det annat att tänka på. En längre vandring innebär en längre period som man måste klara sig på det man bär med sig, så det man packar i ryggsäcken måste noga tänkas över. Precis som med endagsvandringar måste man också se över vädret och terrängen.
Men med vandringar med övernattning(ar) så måste man tänka över hur dessa påverkar turen under flera dagar, om man exempelvis måste ta med sig ett par extra skor eller en typ av utrustning som behövs till en specifik del av turen. För flerdagsvandringar ska man dessutom packa med sig mat, stormkök och campingmaterial. Vi har skrivit ihop en lista på våra bästa campingtält!
Vad ska man ta med sig?
Det man ska ta med sig på en vandring varierar från tur till tur. Det viktigaste att tänka på är längden av vandringen och hur terrängen ser ut. Ha också i åtanke dina egna nödvändigheter, sådant som du behöver eller kan behöva på vilken annan dag som helst. Detta kan vara mediciner eller någon typ av utrustning, till exempel.
Det finns dock några basgrejer som man alltid bör ha till en vandring, oavsett längd, dessa är:
- Mat och vatten
- Första hjälpen
- Vandringsskor
- Lämpliga kläder
- Lämplig utrustning
- En ryggsäck
På Friluftslabbet har vi en packlista på sådant som är bra att packa inför en vandring. Denna kan vara bra att kika på och att utgå ifrån när du packar inför vandringen.
Var ska man vandra?
Det finns många vandringsleder att välja mellan i Sverige, från Norrland till Skåne. Ofta kan man välja att vandra hela ledet eller bara vissa delar av den, välj då det som passar dig eller din grupp. Vill man ta en lite lugnare, mindre-att-tänka-på vandring så finns det leder där boende för natten erbjuds, så att man inte måste tänka på att sätta upp tält under natten. Kungsleden är ett exempel på en av de mest kända leden i Sverige, där STF erbjuder fjällstugor som man kan hyra över natten.
Här finner du en lista på våra 10 bästa vandringsleder i Sverige!
Vad ska man äta och dricka?
Matplanering är bland det viktigaste man kan göra innan man börjar vandra. Målet ska vara att packa mat som ger tillräckligt med näring för att du som vandrare ska klara dig igenom turen, men att den maten du tar med dig inte ska tynga ner packningen mer än nödvändigt.
Det finns många val när det gäller matplanering. Det enklaste må vara att ta med frystorkad mat. Dessa går att köpa i de flesta matvarubutiker och friluftsbutiker, och det finns många val för frukost, lunch, middag samt vegetariskt och icke-vegetariskt.
Frystorkad mat är lätt att ta med sig, enkel och snabb att laga och passar den som inte vill göra så mycket jobb i att förbereda mat under vandringen. Att tänka på är dock att frystorkad mat relativt dyr per måltid.
Vad ska man ha på sig?
Lämplig och rätt klädsel är viktigt för att ha en behaglig vandring. Nyckelorden till rätt klädsel är bekvämlighet och funktionalitet. Man vill inte bära med sig så mycket kläder att det tynger ner packningen, men inte heller vill man ha på sig fel kläder.
Det bästa sättet att klä sig för en vandring är att använda lager-på-lager principen. Följ denna princip och håll kroppstemperaturen rätt, samt kan du lätt ta av och på lager för att justera temperaturen.
Det finns en mer utförlig guide till hur man följer lager-på-lager principen och fler nybörjartips för vandrare.
Vilka skor passar till vandring?
Skor är nyckeln till din komfort och ork, och kan stort påverka din upplevelse av vandringen. Det är inte kul att i flera timmar eller dagar promenera i obekväma skor, ta därför gärna tid innan vandringen till att hitta rätt skor som passar.
När man planerar vilka skor att använda är det bra att se över längden av vandringen, terrängen, vädret och årstiden - dessa har störst påverkan på vilka skor som är mest lämpliga.
För dagsvandringar kan det räcka med vanliga joggingskor, eftersom kängor kan tynga ner kroppen, vilket kräver mer energi när man går och då blir man snabbt tröttare - det vill vi inte! För flerdagsvandringar är det bra att köra på kängor, dessa ger mer support till fötterna och klarar tuffare terränger än joggingskor.
Vilka skor du än väljer kan det vara bra att redan ha gått lite i dem innan vandringen, så att du får en känsla för dem och då vet du också om du måste vara förberedd på fotblåsor eller annat som kan göra vandringen mindre bekväm för dina fötter. Missa inte våra tips för att förhindra fotblåsor.
Behöver man vara i toppform?
Inte alls. Det finns många olika typer av vandringar – olika leder och terränger - som passar människor, vare sig man är i toppform eller inte. Att njuta av naturen kräver inte mer än villighet!
Hur håller man sig säker under en vandring?
Vandring är relativt säkert jämfört med andra vildmarkssporter. Risker finns dock alltid. De tre största fallgroparna för att något ska gå illa är egentligen sådant som du själv kan kontrollera:
- Var väl förberedd. Packar du inte rätt eller tillräckligt för just din vandring så kan konsekvenserna av skiftande väder påverka dig och din tur illa. Se till att du är förberedd med alla sorters utrustning för just din tur.
- Ta med en karta. Varje sig du följer en guide, ett led eller din GPS – ta alltid med en karta! Ifall något oförutsett händer så kommer denna vara din bästa vän.
- Tala om för någon var du ska. Det är alltid bra att någon vet var du är eller var du har gått. Tala om för någon som inte ska på vandringen med dig när du planerar att vara tillbaka, särskilt om du är själv. Då är det någon som vet när det är dags att börja bli orolig.
Vi hoppas att vi har lyckats besvara dina frågor med denna artikel. Har vi missat något? Hör gärna av dig med dina frågor så att vi kan inkludera även dessa!
Lämna ett svar